Jdi na obsah Jdi na menu
 


András Pándy

article preview

"Rodinný vrah"

(Belgie)

 

Narodil se 1. června 1927 ve městě Čop v Podkarpatské Rusi (tehdy součást ČSR) kousek od hranic s Maďarskem. Ostatně oba jeho rodiče byli Maďaři. Během jeho dospívání se také s celou rodinou přestěhoval do Maďarska. Rozhodl se pro církevní kariéru a stal se protestantským pastorem. Jeho první manželkou byla Ilona Söresová. Po krvavě potlačeném maďarském povstání v roce 1956 oba imigrovali do belgického Bruselu, kde se Pándy stal pastorem místní malé maďarské komunity a zároveň také vyučoval náboženství. Už v roce 1957 se manželům narodila dcera Ágnes, následovali synové Dániel (1961) a Zoltan (1966). Těsné poté ovšem manželství končí rozvodem, když Pándy obviní manželku z nevěry. Ilona se stěhuje i se svými syny pryč a Pándy zůstává s dcerou Ágnes. Už v jejích 11 letech ji začne Pándy sexuálně obtěžovat a znásilňovat. Ágnes se postupně stane jeho sexuálním otrokem a dostane se pod naprostou Pándyho nadvládu.

V 60. letech Pándy založil charitativní organizaci YDNAP (jeho jméno psané obráceně), která se stará o rumunské uprchlíky. V 70. letech si často podává seznamovací inzeráty do maďarských novin, kde uvádí falešné jméno i zaměstnání. Na koci 70. let začíná opět navštěvovat Maďarsko, kde se seznamuje se svou budoucí druhou ženou Edit Fintorovou. Ta má již tři dcery z předešlých manželství: Tímeu (15 let), Tünde (8 let) a Andreu (7 let). Pándy se podruhé žení v roce 1979 a se svou druhou manželkou má další 2 děti, syna Andráse juniora a dceru Reku. Těsně po svatbě začne Pándy pravidelně znásilňovat i svou nevlastní dceru Tímeu. Ta v roce 1984 zjistí, že je s otčímem v jiném stavu. Snaží se o sexuálním obtěžování říct ostatním členům rodiny, ti ji ale nevěří a Pándy přijde s vysvětlením, že rád masturbuje do ručníků a že je možné, že jeho nevlastní dcera jeden z nich těsně poté použila. Je neuvěřitelné, že toto vysvětlení rodině stačí. Pándy si tehdy může dovolit koupit druhý dům, do kterého stěhuje své dvě "milenky", dceru Ágnes a nevlastní dceru Tímeu. Ta je kvůli svému těhotenství pro Pándyho trnem v oku, což dává jasně najevo. Ágnes, tehdy již plně pod otcovým vlivem, se rozhodne jeho problém vyřešit tím, že se svou nevlastní sestru pokusí ubít železnou tyčí. Tímea musí být hospitalizována v nemocnici, kde se snaží lékařům i policistům vysvětlit, že otcem jejího dítěte je její nevlastní otec. Rodina ji ovšem označí za blázna a Pándy před policisty předvede kvalitní herecký výkon, takže policie na její výpověď nebere zřetel. Tímea těsně po propuštění z nemocnice porodí zdravého chlapce a v roce 1986 se jí podaří odcestovat za vzdálenými příbuznými do Kanady. Po nějaké době se pak vrací do rodného Maďarska.

Útěk dcery nahlodá Editinu důvěru v manžela a výsledkem jsou velice časté hádky. Krátce nato ovšem Edit i její tehdy 14letá dcera Andrea záhadně zmizí. Pándy sám jejich zmizení nahlásí na policii a zároveň přispěchá s vysvětlením, podle kterého jeho manželka utekla s jiným mužem do Německa a dceru vzala s sebou. Ohání se i telegramem od manželky, který je sice na první pohled zfalšovaný, na policii si toho ovšem nikdo nevšimne. V roce 1988 beze stopy zmizí i Pándyho bývalá manželka Ilona a jejich dva synové (tehdy 27 a 22 let). I tentokrát přichází Pándy s vysvětlením. Tvrdí, že se jeho exmanželka odstěhovala do Francie. Později zase tvrdí, že je kdesi v Jižní Americe, ale rozpor v jeho výpovědi nikdo neřeší. V roce 1990 posílá Pándy své děti na prázdniny. Doma s ním zůstává pouze jeho dcera Tünde (tehdy asi 19 let). Když se děti vrací z prázdnin, Tünde je pryč. Pándy řekne, že zlobila a tak ji poslal do jiné rodiny. Nikdo opět nic neřeší.

Již v roce 1988  Andries den Broer (jiný protestantský pastor) pošle dopis na policii i samotné královně, kde upozorňuje, že v Pándyho domě se dějí divné věci a nevylučuje možné sexuální zneužívání. Odpovědi se však nikdy nedočká. V roce 1992 se proti Pándymu vzepře jeho do té doby poslušná dcera Ágnes a oznámí na polici, že ji od dětství zneužíval. Pándy je předvolán k výslechu, kde opět předvede bravurní herecký výkon a navíc Ágnes obviní z toho, že je členkou jakési sekty. Policii toto vysvětlení stačí a Pándyho bez dalších průtahů pustí na svobodu. Tou dobou se ovšem o Pándyho začíná zajímat i maďarská policie. Pándy často Maďarsko navštěvoval a trávil volné chvíle na své chatce u Dunaje. Tam si zval ženy, kterým sliboval, že pokud se za něj provdají, vezme je s sebou do Bruselu. Jednou se mu podařilo takto oklamat dvě sestry, Evu Kincsovou a Margit Magayrovou. Obě se opravdu záhy stěhují do Pándyho bruselského domu. Zde je ale Pándy zamkne v domě a odmítá je pustit ven. Ženy musejí Pándymu vařit a uklízet. Sestry však brzy zjistí, že Pándy slíbil sňatek jim oběma a nakonec ho donutí, aby je pustil zpět do Maďarska.

V roce 1996 otřásá Belgií velký skandál. Tou dobou je totiž dopaden pedofilní sériový vrah Marc Dutroux. Během vyšetřování navíc vypluje na povrch velké množství chyb belgické policie. Ta se dostane pod obrovský tlak a je nucena znovu projít několik starších případů. Mezi nimi je i několik udání na Pándyho. Dodatečně je zjištěno několik nesrovnalostí i to, že se Pándy mnohdy oháněl padělanými telegramy a dopisy od zmizelých rodinných příslušníků. Na to konto je Pándy 16. října 1997 zatčen. Ten zarputile odmítá jakoukoliv vinu a tvrdí, že všichni členové jeho rodiny jsou živí a zdraví. V listopadu ovšem policie vyslechne jeho dceru Ágnes. Ta nejprve jen obviňuje svého otce z pohlavního zneužívání, ale nakonec se dozná k tomu, že otci pomáhala ostatní členy vlastní rodiny zavraždit. Podílela se na vraždě své matky Ilony, pomáhala při vraždách sourozenců Dániela, Zoltana a Andrey a při vraždě nevlastní matky Edit. Jedinou vraždu, kterou provedl Pándy sám, byla vražda její nevlastní sestry Tünde. Některé oběti Pándy zastřelil, jiné zase ubil kladivem. Společně jejich těla rozřezali a většinu pak rozpustili v sudech s kyselinou. Některé části těl pak vložili do igelitových sáčků a odvezli k likvidaci do kafilérie na jatkách v Anderlechtu. Sama Ágnes uvedla: "Jejich těla jsme naporcovali kuchyňskými noži a sekerami. Já mohla používat pouze nůž. Není to snadné. Musíte mít praxi a velkou sílu, abyste to zvládli. Jednou jsem ale neměla k dispozici ani nůž. Tak jsem musela nevlastní sestře vyjmout vnitřnosti holýma rukama."

Během prohlídky Pándyho domu bylo v jeho suterénu nalezeno několik lidských kostí. Analýza DNA odhalila, že nešlo o Pándyho příbuzné. Jednalo se o 7 žen a jednoho muže, všichni ve věku nad 35 let. Jejich identitu se nikdy nepodařilo zjistit. Okamžitě se objevilo podezření, že jde o pozůstatky žen, které si k sobě Pándy nastěhoval z Maďarska. Pro potvrzení této teorie však neexistuje dostatek důkazů. Při domovní prohlídce pak byly nalezeny 3 pušky a 4 pistole. Už 26. listopadu 1997 se v rumunském tisku začínají objevovat zprávy, že se Pándy prostřednictvím své charitativní organizace YDNAP staral o několik rumunských dětí, jejichž osud je neznámý. I pro toto tvrzení ovšem neexistují pádné důkazy. Pándy byl tedy obviněn "pouze" z vražd 6 členů vlastní rodiny.

I u soudu Pándy popíral jakoukoliv vinu a tvrdil, že soud s ním je pouze honem na čarodějnice a že jeho příbuzní jsou živí a on s nimi komunikuje prostřednictvím andělů. Během soudu vyšlo najevo, že Pándy si během výletů do Maďarska platil neznámé ženy, aby mu do Bruselu posílaly dopisy jmény jeho zmizelých příbuzných. 6. března 2002 byl Pándy usvědčen ze 6 vražd a odsouzen k doživotnímu vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Ágnes byla odsouzena na 21 let ve vězení za napomáhání k vraždám jejího otce. András Pándy zemřel z přirozených příčin 23. prosince 2013 ve vězeňské nemocnici v Bruggách. Pravdu o skutečném počtu jeho obětí se tak již asi nikdy nedozvíme.

 

Zdroje: wikipedia.org, CrimeLibrary.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1050323
Měsíc: 16535
Den: 458