Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bulelani Mabhayi

article preview

"Netvor z Tholeni"

(JAR)

 

O minulosti Bulelaniho Mabhayie je známo snad jen to, že se narodil v roce 1974. Jeho matka údajně zemřela v jeho 12 letech, otec pak o rok později. Byl silným kuřákem marihuany. Jedním z jeho příbuzných byl i Mqwalaseli Mabhayi, který byl odsouzen na doživotí za vraždu 70leté ženy a její 12leté vnučky. Mabhayi celý svůj život prožil v malé a chudé jihoafrické vesnici Tholeni, ležící asi 15 km od města Butterworth ve Východním Kapsku. A právě v této vesnici Mabhayi mezi lety 2007 až 2012 zavraždil 19 žen a dětí. Mabhayi byl v Tholeni poměrně oblíbený, spousta vesničanů si ho najímala na různé opravy domů. Díky tomu ale Mabhayi věděl, ve kterých domech žijí samotné ženy s dětmi a kudy je možné dostat se nejlépe dovnitř. Do domů svých obětí vnikal v noci. Ženy a dívky znásilnil a pak je rozsekal mačetou nebo sekerou. V jednom případě se Mabhayi vloupal do domu, ve kterém znásilnil a zavraždil ženu a její 13letou dceru a nakonec doslova rozsekal na kusy jejího teprve 15měsíčního vnuka. Pak zaútočil i na ženina 12letého syna. Ten sice útok přežil, ale utrpěl trvalé poškození mozku.

Tholeni si díky těmto vraždám vysloužilo přezdívku "Vesnice smrti". Ženy opouštěly své domovy a i s dětmi se stěhovaly do provizorního centra ve středu vesnice, kam měli muži zakázán vstup. Policie nejprve vypsala odměnu 250 000 jihoafrických randů za jakoukoliv informaci, která povede k zatčení pachatele. Bohužel bez efektu. Místní policejní sbor byl posílen o jednotku pro boj s organizovaným zločinem, o jednotku psovodů nebo o forenzní experty. 17. května 2010 byly stovkám mužů z vesnice a jejího okolí ve věku nad 16 let odebrány vzorky DNA a otisky prstů. Byl mezi nimi i Mabhayi. Je až neuvěřitelné, že mu vzorek ani otisky nemohly být odebrány, protože u sebe neměl doklady. Bohužel, během příštích 13 měsíců zavraždil dalších 5 obětí. Byla mezi nimi i jeho jediná oběť, která nepocházela z Tholeni. Mabhayi ji zavraždil, když se toulal po okolí.

11. srpna 2012 udělal vrah osudovou chybu. Na místě své poslední vraždy totiž ztratil svou botu. Pomocí policejních psů pak policie vypátrala vrahovo bydliště. Mabhayi byl zatčen 12. srpna 2012. Po jeho zatčení mu byl konečně odebrán vzorek DNA, který se dokonale shodoval se vzorkem nalezeným na několika místech vražd. Mabhayi se ve vazbě doznal k celkem 20 vraždám, které spáchal v posledních 5 letech. Jeho nejmladší obětí bylo 15 měsíců, té nejstarší pak 79 let. Sám tvrdil, že ho k vraždám nutil zlý duch a že kdyby nebyl zatčen, tak by ve svém běsnění pokračoval. 3. září 2013 byl Bulelani Mabhayi odsouzen k doživotnímu pobytu za mřížemi za 20 vražd, 6 znásilnění a 10 vloupání. Během celého procesu bylo přítomno velké množství příbuzných jeho obětí. Po vynesení rozsudku mezi nimi vypukly bouřlivé oslavy.

 

Zdroje: wikipedia.org, Dispatch.co.za

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Eva - Komentár

Vyznie to trosku morbídne, ale príbehy o takýchto ľudí ma vždy fascinovali, čisto z psychológickeho hľadiska.
Čo ich k tomu viedlo, prečo to robili, či necítili výčitky, smútok, alebo ich fascinovala obeť, ktorá cítila, že sa blíži jej koniec pobytu na zemi.

Encyklopedie - Re: Komentár

Podle mě je vcelku logické, že nás tito lidé jistým způsobem fascinují. Co tyto vrahy dovede až k takto extrémnímu chování je dost možná individuální záležitost a ani renomovaní experti v tomto nemají jasno. Ale výčitky bych u těchto lidí opravdu nehledal. Drtivá většina z nich má naprosto nulovou schopnost empatie a pokud u soudu mluví o lítosti, tak jen proto, že litují jediného člověka na kterém jim opravdu záleží - sebe. To je další průvodní jev spousty sériových vrahů - značný egoismus a egocentrismus.

Pavla - Re: Re: Komentár

Troufám si říct, že Jeff Dahmer byl jiný, že se tomuto vymykal.

 




Statistiky

Online: 2
Celkem: 1057350
Měsíc: 12538
Den: 342