Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dennis Lynn Rader

article preview

"BTK"

(USA)

 

Životopis

Dennis Lynn Rader se narodil 9. března 1945 v Pittsburgu v Kansasu. Vyrůstal ale ve Wichitě. Jako dítě týral zvířata a už v této době se u něj začal projevovat jeho fetiš pro ženské spodní prádlo, které často kradl sousedům a pak v něm masturboval. Základní vzdělání dokončil na Riverview School, střední školu pak vychodil na Wichita Heights. V roce 1965 se přihlásil na Wesleyan University v Kansasu. O rok později studium předčasně ukončil a přidal se k vojenskému letectvu, ve kterém sloužil až do roku 1970. Během této doby sloužil například na Okinawě, v Jižní Koreji, v Řecku nebo Turecku. Po návratu do Států se přestěhoval do Park City, 7 mil od Wichity. Chvíli pracoval v oddělení masa v obchodě Leekers. 22. května 1971 se oženil s Paulou Dietzovou, se kterou se mu později narodily dvě děti - dcera Kerri a syn Brian. Mezi lety 1972 a 1973 pracoval jako montér pro Coleman Company, firmu vyrábějící vybavení pro kampování. V roce 1973 získal titul v oboru elektroniky na Butler County Community College v El Doradu. Na podzim stejného roku se zapsal na Wichita State University, na které úspěšně odpromoval v roce 1979 s bakalářským titulem. Od roku 1974 pracoval v ADT Security Service, kde často instaloval kamery do domů klientů. Zde vydržel až do roku 1988, kdy dostal výpověď.

Rader měl několik silných fetišů. Mimo zmíněné záliby v ženském spodním prádle, byl silný voyeur a často prováděl autoerotickou asfyxii (zamezení přívodu vzduchu do plic během masturbace). Sám se později fotil svázaný v ženském oblečení a s ženskou maskou na obličeji. Svými sousedy byl vnímán jako přátelský člověk, který se zapojoval do různých společenských hnutí. Byl například členem komise pro sčítání lidu v roce 1989 nebo vedl místní mladé skauty. Rader byl členem Luteránské církve a po 30 let by prezidentem kongregační rady. V roce 1991 byl zaměstnán v Odboru pro dodržování předpisů ve městě Park City. Zde řešil problémy se zvířaty, drobné sousedské spory, apod. Lidé si na něj několikrát stěžovali pro jeho přílišnou horlivost a přísnost. V jednom případě měl jistému muži bezdůvodně zabít psa.

 

Série vražd

Raderův postup byl víceméně vždy stejný. Potuloval se po městě a vytipovával si své oběti, které poté sledoval, dokud neznal jejich každodenní rutinu. Několikrát sledoval více lidí najednou, aby měl vždy po ruce náhradní oběť. Na samotnou vraždu se pečlivě připravil. Do tašky si připravil pistoli, lepící pásku, lano, pouta a oblečení, do kterého se převlékl v době vraždy a pak se jej zbavil. Když si byl jistý, že zná dobu, během které jeho oběť bude mimo domov, vnikl do jejího domu, přeřezal telefonní kabel, ukryl se v domě do doby, než se jeho oběť vrátí a pak na ni zaútočil. Velice často předstíral, že chce svou oběť "pouze" znásilnit, což často vedlo k tomu, že napadená začala spolupracovat v naději, že pak útočník odejde a nechá ji žít. Rader své oběti škrtil, dokud nepozbyly vědomí, pak počkal až přijdou k sobě a znovu je začal škrtit. To vše opakoval, dokud jeho oběť nezemřela. Poté nad její mrtvolou masturboval.

15. ledna 1974 - vražda rodiny Oterových: Joseph - 38 let, Julia Maria - 33 let, Joseph II. - 9 let a dcera Josephine - 11 let. Tu Rader nakonec ještě oběsil na laně.

4. dubna 1974 - vražda Kathryn Doreen Brightové (21 let). Jako jediná z Raderových obětí byla ubodána. Rader navíc postřelil jejího bratra Kevina, ten ale útok přežil.

Říjen 1974 - ve wichitské veřejné knihovně byl v jedné z knih nalezen dopis, ve kterém pisatel detailně popisuje vraždu rodiny Oterových.

17. března 1977 - vražda Shirley Ruth Vian Relfordové (24 let).

8. prosince 1977 - vražda Nancy Jo Foxové (25 let).

1978 - televizní stanice KAKE obdržela dopis od vraha, ve kterém se hlásí ke všem předchozím vraždám. Dopis byl podepsán několika různými přezdívkami. Jedna z nich pak byla údernější než ty ostatní: BTK - Bind Torture Kill (svázat, mučit, zabít).

1979 - Vrah odeslal 2 identické balíčky. Jeden obdržela Annie Williamsová, ke které se vloupal a čekal na její příchod. Annie ale naštěstí ten večer navštívila svou sestru. Rader zuřil, ale nakonec musel její dům opustit. Druhý balíček opět obdržela stanice KAKE. V obou byl dopis, ve kterém byla básnička věnovaná Annie a kresby toho, co s ní vrah chtěl udělat. Dále bylo přiloženo několik věcí, které Rader ukradl z jejího bytu. Oba dopisy obsahovaly značné množství gramatických chyb. Policie zveřejnila, že se domnívá, že vrah svou pologramotnost jen předstírá. Pravdou je, že Rader měl opravdu velké problémy s pravopisem, i přes své vysokoškolské vzdělání.

27. dubna 1985 - vražda Marine Wallace Hedgeové (53 let).

16. září 1986 - vražda Vicky Lynn Wegerleové (28 let).

1988 - poté, co je ve Wichitě vyvražděna rodina Fagerova, přichází další dopis od BTK, ve kterém důrazně odmítá podíl na této vraždě, ale chválí vrahovu práci. Je faktem, že vrahem této rodiny opravdu nebyl Rader.

19. ledna 1991 - vražda Dolores Earline Johnson Davisové (62 let).

Březen 2004 - redakce deníku Wichita Eagle dostane od vraha další dopis. V něm se pisatel hlásí k vraždě Vicky Wegerleové a jako důkaz přiloží fotografie z místa činu a fotokopii řidičského průkazu své oběti. Místo zpáteční adresy je napsáno jméno Bill Thomas Killman.

Květen 2004 - stanice KAKE obdrží od vraha dopis s hádankou.

Červen 2004 - na dopravní značce ve Wichitě je nalezen přilepený balíček a v něm dopis, ve kterém je slovní i kreslený popis vraždy rodiny Oterových.

Červenec 2004 - ve veřejné knihovně je nalezen balíček a v něm dopis, ve kterém se pisatel hlásí k vraždě 19letého Jakea Allena v Kansasu. To se ukázalo být pouhým vrahovým chvástáním, protože Allen ve skutečnosti spáchal sebevraždu.

Říjen 2004 - v poštovní schránce ve Wichitě byl nalezen další balíček. Obsahoval několik ručně kreslených karet s obrázky vyděšených a svázaných dětí. Dále byl přiložen výhružný dopis poručíkovi místní policie, který vedl vyšetřování a také vrahův falešný životopis.

Prosinec 2004 - ve wichitském parku je nalezen další balíček od vraha. Je v něm řidičský průkaz Nancy Foxové a její panenka, kterou Rader ukradl v jejím bytě. Panenka má svázané ruce a nohy a má na hlavě igelitový sáček.

 

Zatčení a soud

V únoru 2005 udělá Rader osudovou chybu. Pošle televizní stanici KAKE nový balíček, ve kterém je další svázaná panenka, která má symbolizovat zavražděnou 11letou Josephine Oterovou. Dále je přiložen dopis, ve kterém se BTK ptá policie na to, jestli když příště pošle disketu, zda ho podle toho bude schopna vystopovat. Policie má odpovědět formou inzerátu ve Wichita Eagle. Policie samozřejmě zalže a do inzerátu uvede jen "OK". 16. února vrah opravdu pošle disketu televizní stanici KSAS ve Wichitě. Policie velmi rychle zjistí, že disketa byla naposled použita v luteránském kostele ve Wichitě, že v době vytvoření textového dokumentu byl přihlášen k počítači uživatel se jménem Dennis a že prezidentem místní kongregace je jistý Dennis Rader. Policie okamžitě začala Radera sledovat. V tu dobu také získala přístup k lékařským záznamům Raderovy dcery Kerri. Té byl nedlouho před tím při lékařském vyšetření proveden odběr tkáně. Policie z něj odebrala vzorek DNA, který se podobal vzorku získaném ze spermatu nalezeném na místě vražd BTK. 25. února 2005 byl Rader zatčen když odjížděl ze svého domu.

Rader se k vraždám bez jakéhokoliv zapírání přiznal. 1. března 2005 byl obviněn z 10 vražd. 27. června se s Raderem rozvedla jeho manželka a ve stejný den je i zahájen soudní proces. Rader před soudem neprojevil sebemenší lítost nad svými činy. 18. srpna byl odsouzen k deseti doživotním trestům vězení, s možností propuštění po 175 letech. O den později byl převezen do věznice v Sedgwicku. Tam se z něj stal vzorný vězen. Za své dobré chování má povoleno sledovat televizi, poslouchat rádio nebo číst časopisy.

Krátkou ukázku z jeho dopisů naleznete zde.

Raderovu výpověď naleznete zde

Výpovědi příbuzných jeho obětí naleznete zde

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1050231
Měsíc: 16565
Den: 439