Jdi na obsah Jdi na menu
 


Edwin Bernard Kaprat III.

article preview

"Vrah babiček"

(USA)

 

Kaprat se narodil v roce 1964. O jeho osobním životě není příliš známo. Žil ve městě Broksville, které leží severně od města Tampa. Pracoval jako řidič a údržbář ve firmě svého otce. Byl to paranoidní a velmi výbušný člověk, který už svým mohutným zjevem budil respekt. Kvůli svému násilnému a vulgárnímu vystupování si mezi svými sousedy vysloužil přezdívku "Neandrtálec". Sousedé byli jednou svědky toho, jak na dvoře svého domu surově bije svou přítelkyni, kterou posléze táhl za vlasy okolo celého domu. Svou první vraždu spáchal v roce 1991, kdy se jeho obětí stal muž, kterého zavraždil a okradl na dálnici směrem do Tampy. Za tuto vraždu nakonec odsouzen nebyl, od soudu odešel pouze s domácím vězením za to, že platil kreditní kartou své oběti.

Jeho další obětí se 7. srpna 1993 stala Sophia Garrityová (80 let). Zde je už viditelný jeho typický modus operandi. Kaprat vždy vnikl do domu starší ženy, u které předtím prováděl údržbářské práce. Díky věku jeho obětí nebyl problém přemoci jejich odpor a ženy následně znásilnit. Jak své oběti zabíjel není dodnes úplně jasné, protože Kaprat vždy před svým odchodem založil v domě požár, aby zahladil stopy, což se mu poměrně úspěšně dařilo. Pouhý den po vraždě paní Garrityové zavraždil další ženu, Ruth Goldsmithovou (70 let). V obou případech se policie domnívala, že za smrtí žen stojí požár způsobený elektrickým zkratem. Tuto teorii vyvrátil sám Kaprat, když 17. srpna 1993 napadl manžele Williama a Alice Whitenyovi (oba přes 80 let). Oba důchodce Kaprat brutálně zbil v jejich domě a poté zde založil požár. Sousedé však naštěstí uslyšeli jejich protipožární alarm a stihli oba manžele zachránit. Tento útok naznačuje, že Kaprat možná své oběti před svým odchodem nezavraždil, "jen" je surově zbil a následně je nechal uhořet či zadusit kouřem. 2. září 1993 bylo objeveno ohořelé tělo Lydie Ridellové (79 let). Tato oběť měla ruce svázané páskou a policii bylo jasné, že za všemi vraždami stojí sériový vrah. Mezi obyvateli města Broksville vypukla panika. Hlavně starší občané si ve velkém pořizovali střelné zbraně a alarmy. Ani to však nezabránilo vrahovi, aby ještě jednou udeřil. Jeho poslední obětí se 30. září 1993 stala Lorraine Daweová (87 let). I přes svůj věk mu tato žena kladla velký odpor (mimochodem paní Daweová byla bývalou olympioničkou v krasobruslení na prvních ZOH v roce 1924). Byla také jedinou obětí, kterou Kaprat neznásilnil. Později Kaprat uvedl: "Chtěl jsem ji znásilnit, ale ona dostala infarkt. Tak jsem se rozhodl, že nebudu její trápení prodlužovat a šlápl jsem jí na krk. Pořádně jsem přitlačil a počkal jsem, dokud to pěkně nekřuplo."

Na tomto místě činu však Kaprat zanechal otisky prstů. Ty se nakonec našly i na pásce, která byla omotána kolem rukou jeho předchozí oběti. Navíc vyšlo najevo, že u všech zavražděných žen Kaprat prováděl údržbářské práce. Kaprat byl zatčen 8. října 1993. Ke všem vraždám se doznal. Když byl dotazován na svůj motiv, odpověděl: "Měl jsem prostě nutkání vraždit, to je celé." I přes své přiznání byl nakonec 28. února 1995 odsouzen k trestu smrti. Své popravy se však nedožil. 19. dubna 1995 byl Edwin Bernard Kaprat III ubodán dvěma spoluvězni.

 

Zdroje: Orlando Sentinel, The New York Times

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 2
Celkem: 1050213
Měsíc: 16563
Den: 434