Jdi na obsah Jdi na menu
 


Felipe Nerio Espinosa

article preview

(USA)

 

Espinosa se narodil kolem roku 1826 v Rio Arriba County v Novém Mexiku. Jeho chudí rodiče byli silně nábožensky založení, navíc byli také velkými mexickými vlastenci. V tomto duchu rovněž vychovávali své děti. To vše ještě podpořila mexicko-americká válka v letech 1848 - 1849, ve které zemřelo 6 Espinosových příbuzných. Výsledkem tohoto konfliktu bylo zejména to, že Nové Mexiko připadlo vítězným USA. To Espinosa vnímal jako obrovskou křivdu.

Sám Espinosa mnoho krásy nepobral. I když neexistuje žádná jeho fotografie, podle popisu svědků měl nezvykle vystouplou dolní čelist a nepřirozeně velké zuby. Ženy o něj proto neměly velký zájem. Když se však Espinosa ve svých 26 letech rozhodl, že se chce oženit, tak si jednoduše jednu ženu "ukradl". Jeho vyvolenou se stala 17letá Maria Secundina Hurtadová. Espinosa vnikl do domu jejích rodičů a unesl Mariu i její 11letou sestru Eugenii. Mariu poté brutálně zbičoval a propustil ji s tím, že Eugenii si nechá jako rukojmí do té doby, než jejich rodiče svolí s jeho sňatkem s Mariou. Espinosa nakonec slavil úspěch a Maria se opravdu stala jeho ženou. V manželství se jim poté narodily dvě děti (dcera a syn).

Brzy po svatbě se Espinosa i se svou novomanželkou přestěhovali do Conejos County v Coloradu, kde se Espinoza pokoušel živit pěstováním fazolí. V roce 1862 se však rozhodl pro poněkud lukrativnější byznys. Společně se svým bratrem Vivianem totiž začali přepadávat dostavníky na trase mezi Coloradem a Novým Mexikem. Při jednom z těchto přepadení přivázali kočího za dostavník a poté bičem donutili zapřažené koně ke běhu. Nebohý muž byl vláčen několik mil, než byl zachráněn náhodným jezdcem na koni. Kočí sice přežil, ale do konce života měl zjizvený obličej.

Toto řádění samozřejmě neušlo pozornosti úřadů. Na začátku března 1863 proto byla vyslána malá skupinka vojáků k Espinosově domu. Oficiálně zde měli verbovat nové rekruty, ale ve skutečnosti bylo jejich cílem zatknout oba bratry. Espinosa však tuto lest prohlédl a on i jeho bratr začali na vojáky střílet. V nastalé přestřelce sice nebyl nikdo zraněn, ale Epinosovi se podařilo utéct, stejně jako jeho bratrovi, manželce a dětem. Jejich kroky poté zamířily do pohoří Sangre de Cristo Range. Tam se oba bratři začali mstít na zlatokopech, lovcích a dřevorubcích. Brali to jako svou pomstu na Američanech, kteří zabrali jejich půdu a zničili jejich způsob života.

S největší pravděpodobností se jejich první obětí stal zlatokop Henry Harkens. Ten byl zavražděn v březnu 1863 v Sawmill Gulch v Coloradu. Bratři Espinosové jej zastřelili a poté mu třemi údery sekery zohavili obličej. Jedna rána se táhla od čela k ústům, další dvě pak byly po stranách hlavy. To mělo symbolizovat kříž. Lidé, kteří našli tělo, později popisovali: "Bylo to strašné. Kolem těla ležely dva kusy jeho lebky a po stranách hlavy ležely kusy jeho mozku." Henry měl navíc dvě bodné rány v hrudníku. Další doloženou vraždu bratři spáchali ve Fremont County. Jméno oběti je dnes již neznámé, ale podle tehdejších svědectví bylo tělo oběti zohaveno a dokonce z něj bylo vyříznuto srdce. Během jednoho měsíce následovala série podobných vražd, i když počet obětí je dodnes neznámý.

Espinosa v tu dobu začal tvrdit, že se mu ve snu zjevila Panna Marie, která mu přikázala, aby zavraždil 600 gringos. Měla to být pomsta za jeho příbuzné padlé v mexicko-americké válce. Za jednoho z nich mělo být zavražděno 100 Američanů. Espinoza dokonce napsal dopis coloradskému guvernérovi, kde vyhrožuje zabitím 600 Američanů, pokud jeho rodina nedostane 5000 akrů půdy v Conejos County. V dopise se rovněž zmiňuje o tom, že již zavraždil 32 lidí. To nemusí být přehnané číslo, někteří odborníci tvrdí, že jeho obětí mohlo být ještě mnohem více. Guvernér na tento dopis samozřejmě nereagoval. Na řádění bratrů Espinosových mezitím dopláceli nevinní Mexičané napříč celým Coloradem. Několik jich bylo lynčováno přímo na ulicích měst jen kvůli panice, která zachvátila celý stát.

25. dubna 1863 se dřevorubec jménem Metcalf stane svědkem jedné z vražd. Metcalf okamžitě skočí na svůj volský potah a snaží se zmizet. Espinosa si ho všimne a vystřelí na něj. Metcalfa však kulka pouze škrábne a podaří se mu ujet. Brzy o všem informuje úřady, které do oblasti pošlou malý jízdní oddíl. Vojákům se podaří vypátrat vrahy kousek od Cannyon City. Zahájí palbu a podaří se jim zastřelit Viviana Espinosu. Felipe však dokáže zmizet v lese. Vojáci pak mrtvému uříznou hlavu, jako důkaz, že splnili úkol a poté Vivianovo tělo na místě zakopou.

Espinosa zuří, ale nemůže nic dělat. O pár dní později se vrátí na místo, kde je pohřben jeho bratr, vykope jeho mrtvolu a aby měl na bratra památku, odřízne mu chodidlo, které poté nosí stále s sebou. Navíc začne osnovat plán na krvavou pomstu. K té však potřebuje posilu. Tou se stane jeho teprve 14letý synovec Jose. Společně pak opět začnou přepadat dostavníky a vraždit osamělé muže v divočině.

10. října 1863 však udělají osudovou chybu. Při přepadení jednoho z dostavníků se podaří utéct dvěma pasažérům (částečně proto, že Espinosa byl namol opilý). Ti pak o všem informují velitele blízké vojenské posádky. Ten poté najme slavného stopaře Toma Tobina, aby jednou provždy ukončil Espinozovo řádění. Dal mu k dispozici 15 vojáků a 12. října celá skupina vyrazila. Po 3 dnech opravdu narazili na Espinosu a jeho synovce, kterak si u táboráku opékali maso. Tom Tobin pečlivě zamířil a v momentě, kdy vstal Espinosa od ohně, zmáčkl spoušť. Espinosa byl zasažen do boku a skácel se rovnou do ohniště. Když to uviděl jeho synovec, vzal nohy na ramena a snažil se utéct do lesa. Tom však stačil přebít a další ránu poslal do Joseho zad. Kulka zasáhla páteř a Jose byl na místě mrtvý. Když se Tom poté ujistil, že je mrtev i Felipe, oběma mrtvolám uřízl hlavu a vyrazil zpět do pevnosti, aby si vyzvedl odměnu.

Espinosovo řádění přehlušila právě probíhající americká občanská válka. Možná proto jeho jméno není tak slavné, jako v případě jiných desperátů z druhé poloviny 19. století. I tak je Felipe Espinosa považován za jednoho z prvních amerických sériových vrahů.

 

Zdroje: wikipedia.org, historynet.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1049947
Měsíc: 16668
Den: 358