Jdi na obsah Jdi na menu
 


James Allen Red Dog

article preview

(USA)

 

Narodil se 1. února 1954 v Poplaru v Montaně. Přestože byl členem kmene Lakotů (Siouxové), po jednom ze svých rodičů byl zčásti Assiniboinem. Většinu svého života strávil v indiánské rezervaci Fort Peck Reservation v severní Montaně. Zde se potýkal s všudypřítomnou chudobou. To byl podle něj také důvod, proč se dal na dráhu zločince: "V rezervaci byl nedostatek pracovních míst. Pokud jste chtěli přežít, museli jste začít krást." Na druhou stranu je také pravda, že Red Dogovým vzorem se stal jeho starší bratr, který většinu života strávil za mřížemi.

Po sérii drobných krádeží se prvního závažného zločinu dopustil v roce 1973. Společně s jedním ze svých přátel přepadl obchod s potravinami ve Fort Peck Reservation. Celé přepadení se však zvrtlo a majitel obchodu byl útočníky zavražděn. Red Dog a jeho kumpán byli brzo dopadeni a odsouzeni k blíže nespecifikovanému trestu.

V roce 1977 dostal Red Dog povolení opustit vězení, aby se mohl zúčastnit indiánského obřadu. Do věznice se však už nevrátil a místo toho zamířil do Los Angeles. Společnost mu dělal jeden z jeho přátel z rezervace. V jednom z barů v Los Angeles narazili na dvojici indiánů, která jim nabídla nocleh. Během noci však Red Dog a jeho společník tyto muže ubodali a následně okradli. Těsně poté byl Red Dog opětovně dopaden.

Překvapivě byl odsouzen pouze za vraždu druhého stupně. Navíc mu nebyl ani navýšen původní trest. Ve vězení se stal z Red Doga "práskač". Díky tomu byl nakonec podmínečně propuštěn, načež byl dokonce zařazen do programu na ochranu svědků. Red Dog totiž souhlasil s tím, že bude svědčit proti členům některých vězeňských gangů. Navíc také přislíbil informovat úřady v případě radikalizování některých lidí žijících v rezervaci. Za tuto spolupráci byl nakonec odměněn novým domem ve Wilmingtonu v Delawareu. Na první pohled se mohlo zdát, že Red Dog začal konečně žít normální život. Oženil se s ženou jménem Bonnie a na zdejší škole poučoval žáky o zvycích původních Američanů.

Vše se změnilo 9. února 1991, kdy se namol opilý Red Dog vloupal do domu svého kamaráda Hugha Penningtona (30 let).  Toho vytáhl z postele a namířenou pistolí jej donutil, aby s ním šel do suterénu. Tam mu svázal ruce i nohy elektrickým kabelem a přelepil mu ústa lepicí páskou. Poté Hugha donutil lehnout si na záda a sám si zul boty. Nakonec k muži přistoupil a velkým loveckým nožem mu podřízl hrdlo. Rána byla tak hluboká, že oběti téměř oddělila hlavu od těla. Red Dog si pak omyl nohy od krve, nazul si boty a sebral z domu vše, co mělo nějakou cenu.

Před domem Red Dog potkal Joannu Stuartovou (52 let), která se právě vracela z práce. Red Dog jí řekl, že s ní nutně potřebuje mluvit. Joanna jej proto pozvala k sobě domů. Jakmile však byli uvnitř, Red Dog se na ni vrhl a odtáhl ji do ložnice, kde ji vaginálně i análně znásilnil. Poté prohledal celý dům. Když sebral vše, co mělo nějakou cenu, vrátil se k vyděšené Joanně a znovu ji znásilnil. Následně ženu přinutil, aby nasedla do svého auta a odvezla jej na opuštěnou farmu nedaleko Oak Orchard. Když dorazili na místo, Red Dog nebohou ženu opět znásilnil.

Poté Joanně nařídil, aby jej odvezla k domu jeho kamaráda z dětství. Když dorazili na místo určení, Red Dog vystoupil z auta a zaklepal na dveře jakéhosi domu. Joanna duchapřítomně využila situace, znovu nastartovala auto a odjela pryč. Překvapený Red Dog ani nestačil zareagovat.

Když se Joanna dostala do bezpečí, okamžitě informovala policii. Ta poté našla tělo zavražděného Hugha Penningtona. Nebylo těžké určit, kdo byl jeho vrahem, celý dům byl doslova posetý Red Dogovými otisky prstů. Okamžitě byl na něj vydán zatykač.

Red Dog byl nakonec zatčen o 4 dny později, když se procházel po jednom z mostů ve Wilmingtonu. Policisté později vzpomínali, že Red Dog tak silně zapáchal, že se jim udělalo nevolno. To bylo způsobeno tím, že se Red Dog pomazal jeleními výkaly. Chtěl tak zmást policejní psy.

Red Dog se přiznal ke všem svým zločinům, i když tvrdil, že si na nic nepamatuje: "Byl jsem tak opilý, že si z té noci nic nevybavuji. Nevím, proč jsem to vůbec udělal." Díky tomu se tak zřejmě nikdy nedozvíme, jaký byl jeho skutečný motiv. Neustále pouze opakoval, že za vše může chudoba, která panuje v rezervaci. Státní žalobce na to reagoval slovy: "Nijak nepopírám, že v indiánských rezervacích panují špatné podmínky. Bohužel je to pravda a je to naše obrovská ostuda. Ale tyto podmínky jsou společné pro mnoho tisíc obyvatel těchto rezervací. A kolik z nich se stalo mnohonásobnými vrahy?"

Red Dog už během prvních výslechů požadoval trest smrti: "Vzal jsem někomu život. Proto nyní musím zaplatit tím svým. Nebojím se smrti. Zemřu jako válečník."

Samotný soudní proces byl poměrně rychlý. 15. dubna 1992 byl Red Dog uznán vinným z vraždy prvního stupně, únosu a znásilnění. Za poslední dva trestné činy byl odsouzen k 80 letům vězení. Za vraždu Hugha Penningtona byl odsouzen k trestu smrti.

V případě nejvyššího trestu následuje automatické odvolání. To však na rozsudku nic nezměnilo, což Red Dog s potěšením přivítal. Jeho právníci se jej poté pokusili přesvědčit, aby se proti rozsudku odvolal. Red Dog jejich rady odmítl se slovy: "Proč bych to dělal? Takto zemřu jako muž a Hughově rodině se konečně uleví. Kdybych dal na vás, tak budeme jen plýtvat penězi daňových poplatníků."

Red Dog požádal, zda by jeho popravě mohl být přítomen domorodý šaman. Nejprve mu nebylo vyhověno s tím, že u popravy může být přítomen pouze vězeňský kaplan. Několik dní před popravou však nakonec vedení věznice souhlasilo, načež bylo posláno pro Johna H. Morsetteho z Poplaru.

Poprava se konala 3. března 1993. Pan Morsette provedl několik domorodých obřadů, načež pověsil Red Dogovi na krk náhrdelník, který jej měl provázet na cestě posmrtným životem. Následně byl Red Dog dotázán, zda si přeje říct několik posledních slov. Red Dog se obrátil k přítomným a řekl: "Děkuji své rodině, přátelům a všem, kteří se ke mně chovali jako k člověku. Vy ostatní mi můžete políbit prdel." Ihned poté mu byla aplikována smrtící injekce. Když se tak stalo, otočil se ke své manželce a řekl: "Jdu domů, zlato." James Allen Red Dog byl prohlášen z mrtvého 3. března 1993 v 10:28. Bylo mu 39 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 2
Celkem: 1050344
Měsíc: 16512
Den: 460