Jdi na obsah Jdi na menu
 


James Ryan O'Neill

article preview

(Austrálie)

 

Narodil se v Melbourne v roce 1947 jako Leigh Anthony Bridgart. Střední školu vystudoval v Caulfieldu, vysokoškolské vzdělání pak získal na Scotch College v Melbourne. Po ukončení studií začal pracovat v realitní kanceláři. Velice brzy však navázal kontakty s místním podsvětím, díky čemuž se z něj stal obchodník se zbraněmi. Mezi lety 1965 a 1968 pracoval ve firmě, která těžila opál. Kvůli svému zaměstnání musel často jezdit na služební cesty do města Coober Pedy v Jižní Austrálii. V roce 1969 opět změnil zaměstnání a začal pracovat na dobytčí farmě v regionu Kimberley v Západní Austrálii. Ve stejném roce došlo k nehodě, kdy jeden ze zaměstnanců při čištění pistole omylem střelil O'Neilla do hlavy. O'Neill byl zasažen do čela, kulka pak vyšla jeho krkem. Díky této nehodě O'Neill ztratil čich a chuť. Na druhou stranu pak mohl toto zranění připisovat své údajné účasti ve válce ve Vietnamu, popřípadě tvrdil, že je agentem tajné služby a zraněn byl při přestřelce se zahraničním špionem.

Poté se O'Neillova stopa ztrácí. Další zmínka o něm je až z roku 1971, kdy byl ve Victorii zatčen a obviněn z 12 trestných činů, a to včetně únosu a sexuálního obtěžování 4 malých chlapců. Bohužel však byl propuštěn na kauci. Toho okamžitě využil a zmizel do Západní Austrálie. V roce 1974 se přesunul do Tasmánie, kde si změnil jméno na James Ryan O'Neill. Rovněž se zde oženil.

V únoru 1975 byl O'Neill na cestě do nemocnice, kde mu jeho manželka právě porodila dítě. Cestou však narazil na teprve 9letého Ricka Johna Smithe. Toho jeho rodiče poslali koupit karton cigaret. O'Neill tohoto chlapce unesl, znásilnil a nakonec zavraždil. Jeho tělo pak odhodil do křoví kousek za městem. Po chlapci bylo okamžitě vyhlášeno pátrání, se kterým pomáhalo hned několik dobrovolníků. Jedním z nich byl i O'Neill...

Během příštích 2 týdnů se O'Neill pokusil unést dalších 5 chlapců. Těm se však naštěstí podařilo utéct. Takové štěstí už neměl Bruce Colin Wilson (9 let), jehož tělo bylo nalezeno v květnu 1975 v Risdon Vale. I on byl před smrtí znásilněn. Tentokrát však podezření padlo na O'Neilla. Ten byl odvezen na policejní stanici, kde se během výslechů přiznal nejen k vraždě malého Bruce, ale nakonec dovedl policii i k tělu Ricka Smithe. O'Neill byl okamžitě zatčen.

Třebaže se přiznal ke dvěma vraždám, O'Neill byl nakonec souzen pouze za vraždu Ricka Smithe. U soudu se hájil tím, že je šílený, za což mohla nehoda z roku 1969, kdy mu kulka dozajista poškodila mozek. Jindy zase tvrdil, že byl k přiznaní donucen policisty, kteří mu vyhrožovali zastřelením, pokud se k vraždám nepřizná. Porota jeho názor nesdílela, protože ho uznala vinným. Soud ho poté odsoudil k doživotnímu trestu. O'Neill už dvakrát zažádal o podmínečné propuštění. Poprvé v roce 1991, podruhé pak v roce 2005. Obě jeho žádosti byly zamítnuty.

V roce 1991 byl O'Neill převezen do věznice s menší ostrahou a dokonce dostal povolení čas od času zajít si na ryby k blízké řece Derwent. To upoutalo pozornost skupiny novinářů a jednoho bývalého šerifa, kteří se rozhodli o O'Neillovi natočit dokumentární film. Jeho natáčení trvalo 4 roky a tvůrci dokumentu později tvrdili: "O'Neill je nesmírně inteligentní a sympatický člověk. Když jsme ho viděli poprvé, všechny nás napadla jediná věc: ten člověk musel být odsouzený omylem, někdo takový nemohl spáchat takové zločiny." Během rozhovorů tvůrci zjistili, že O'Neill během svého života procestoval téměř celou Austrálii. Mnohem děsivější však bylo to, že jeho pobyt v různých městech se časově shodoval se zmizeními hned 8 dětí. Děti byly pohřešované ve Victorii, Novém Jižním Walesu, Queenslandu, Fitzroy Crossing a rovněž v Západní Austrálii. A vždy byl O'Neill poblíž nebo přímo na místech, kde děti zmizely. Nikdy se však nenašel dostatek důkazů, aby mohl být O'Neill obviněn z jejich únosů či vražd.

Tvůrci dokumentu navíc začali O'Neilla silně podezírat, že může být zapletený do jednoho z nejslavnějších nevyřešených případů v australské historii. Jde o případ Beaumontových dětí. 26. ledna 1966 zmizeli hned tři sourozenci z pláže poblíž Adelaide. Šlo o dívky jménem Jane Nartare (9 let) a Arnna Kathleen (7 let). Třetím byl chlapec jménem Grant Ellis (4 roky). Novinářům se podařilo zjistit, že O'Neill se v té době mohl pohybovat kolem Adelaide. Navíc se našlo několik lidí, kteří si pamatovali O'Neilla během jeho práce na dobytčí farmě v Kimberley. Ti uvedli, že se jim O'Neill chlubil, že zavraždil Beaumontovy děti. Novinář, který vedl s O'Neillem rozhovor na toto téma, později uvedl: "Když jsem se ho zeptal na Beaumontovy děti, nebyl schopný podívat se mi do očí, neustále uhýbal pohledem. Tvrdil, že s tím nemá nic společného, ale vím, že mi lhal. Od té doby už na toto téma odmítal mluvit." Nutno dodat, že i policisté prošetřovali možnost, že by byl O'Neill zodpovědný za zmizení Beaumontových dětí. Podle oficiální zprávy však byl jako možný pachatel vyloučen.

Dokumentární film byl nakonec pojmenován "The Fishermen" (Rybáři) a měl mít premiéru v únoru 2005. O'Neill si však soudně vymohl dočasné pozastavení jeho vysílání. Podle něj byl dokument pomlouvačný a poškozoval jeho dobré jméno. Navíc mu mohl uškodit v případě žádosti o podmínečné propuštění (které bylo nakonec i tak zamítnuto). Filmaři se odvolali k Nejvyššímu soudu, který nakonec povolil odvysílání dokumentu v roce 2006. Soudce v závěrečné řeči uvedl: "Pan O'Neill si v současné době odpykává doživotní trest za vraždu dítěte. Ptám se sám sebe, jak může mít takový člověk strach o svou dobrou pověst." Dokument tak mohl být odvysílán v říjnu 2006.

James Ryan O'Neill nadále zůstává ve vězení. Je nejdéle vězněným mužem v Tasmánii. Nad jeho případem se vznáší hned několik otazníků. Zavraždil 8 dětí během svých cest napříč Austrálií? Mohl být zodpovědný za zmizení sourozenců Beaumotnových? To jsou otázky, které budou zřejmě navždy nezodpovězeny.

 

Zdroje: wikipedia.org, beaumontchildern.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jerry - zmrdek

vidím mu to na tom ksichtu..za vše muže on,měl se davno smažit na el.křesle svině!!!

 




Statistiky

Online: 4
Celkem: 1064536
Měsíc: 11417
Den: 302