Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kimberly Clark Saenzová

article preview

(USA)

 

Narodila se jako Kimberly Clark Fowlerová 3. listopadu 1973 ve Fall River v Massachusetts. O jejím osobním životě je známo jen velmi málo. V době svého zatčení byla vdaná a měla 2 malé děti. Byla závislá na lécích a částečně i na alkoholu. V roce 2007 byla zadržena za výtržnost pod vlivem alkoholu po hádce s manželem. Ve stejném roce se odstěhovala do Lufkinu v Texasu, kde začala pracovat jako zdravotní sestřička na dialyzační klinice. Místo získala i přes svou nevalnou zaměstnaneckou minulost. V té době byla již čtyřikrát propuštěna z různých zdravotnických zařízení. V době, kdy byla zaměstnána ve Woodland Heights Hospital, byla přistižena při krádeži Demerolu, dále jí byla prokázána manipulace s testy moči u pacientů a kvůli své závislosti na lécích dokonce falšovala lékařské předpisy. I zde tedy dostala výpověď.

Na jaře 2008 se nebezpečně zvýšil počet pacientů, kterým se rapidně zhoršil zdravotní stav během hospitalizace na dialyzační klinice. V porovnání s předchozím rokem byl nárůst 30násobný. Například pacientka Thelma Metcalfová skončila několikrát na pohotovosti. V některých případech došlo u pacientů dokonce i k zástavám srdce. 1. dubna klinika zažádala o kontrolu z ústředí poté, co na srdeční zástavu zemřeli dva pacienti - Clara Strangeová a již zmíněná Thelma Metcalfová. 28. dubna 2008 došlo k nebývalému poklesu krevního tlaku u dalších dvou pacientů, Marvy Rhoneové a Carolyn Risingerové. Tentokrát tu ovšem byly 2 svědkyně. Pacientky Linda Hallová a Lurlene Hamiltonová nezávisle na sobě uvedly, že viděly Saenzovou jak nabrala dialyzační roztok do dvou stříkaček a ten pak vpíchla do krevního oběhu jak Rhoneové, tak i Risingerové. Saenzová vše popřela, ale poté, co byly na těchto injekcích nalezeny stopy po dialyzačním roztoku, byla okamžitě vyhozena. Byla přivolána policie a klinika musela být na dva týdny uzavřena. Saenzové byla pozastavena licence a tak musela pracovat jako recepční.

Během následného vyšetřování bylo zjištěno, že Saenzová byla během dubna 2008 přítomna u úmrtí každého pacienta. Policie rovněž prověřila její počítač. V historii internetového vyhledávání bylo zjištěno, že Saenzová na Googlu hledala informace o tom, zda vstříknutí dialyzačního roztoku přímo do krevního oběhu pacienta může být smrtelné. Saenzová tvrdila, že šlo o pouhý průzkum možných komplikacích během její práce. Podle jedné z jejích kolegyň trpěla Saenzová silnou nenávistí k některým pacientům. Všem těmto pacientům se následně buďto zhoršil jejich zdravotní stav nebo rovnou zemřeli. Další ze zdravotních sester uvedla, že Saenzová po ošetření Opal Fewové odešla na kuřáckou pauzu. Přibližně ve stejnou dobu se stav paní Fewové prudce zhoršil a snažila se přivolat sestřičku. Saenzová ovšem odmítla típnout cigaretu a vrátit se ke své pacientce se slovy "už mám té staré krávy plné zuby." Opal Fewová těsně poté zemřela na zástavu srdce.

Po vyslechnutí několika pacientů i většiny personálu byla Saenzová 1. dubna 2009 zatčena a obviněna ze smrti 5 pacientů a vážného ohrožení života u dalších 5 pacientů. Jména pacientů, kteří zamřeli: Clara Strangeová, Thelma Metcalfová, Garlin Kelley, Cora Bryantová a Opal Fewová. Během soudu došlo k několika slovním výpadům rodin obětí směrem k Saenzové. Dcera zemřelé Thelmy Metcalfové řekla Saenzové do očí: "Jsi jen obyčejný psychopatický sériový vrah. Doufám, že shoříš v pekle!" Obžaloba si vyžádala odborný posudek Marka Sochanskiho, analytického chemika a experta na bioterorismus. Ten v tělech všech pacientů našel stopy po chlorotyrosinu, což byla podle něj jednoznačná stopa po aplikaci dialyzačního roztoku. Dále uvedl, že pokud byl tento roztok vstříknut do krevního oběhu pacienta, došlo k hemolýze a následně i k zástavě srdce. Na základě tohoto posudku obžaloba požadovala trest smrti. Soud této žádosti ovšem nevyhověl a 2. dubna 2012 byla Kimberly Clark Saenzová odsouzena k doživotnímu trestu bez možnosti podmínečného propuštění za vraždu 5 pacientů a k dalším 60 letům za vážné ohrožení života u dalších 3 pacientů. Podle názoru státního žalobce je více než jisté, že obětí bylo mnohem více, ale pro toto tvrzení neexistuje dostatek důkazů. Saenzová se ihned po vynesení rozsudku odvolala, ale odvolací soud doživotní trest potvrdil.

 

Zdroje: wikipedia.org, The Lufkin News

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 11
Celkem: 1058389
Měsíc: 12509
Den: 600