Jdi na obsah Jdi na menu
 


Richard Marc Evonitz

article preview

(USA)

 

Richard Marc Evonitz se narodil 29. července 1963 v Columbii v Jižní Karolíně. Jeho dětství rozhodně nebylo šťastné. S matkou měl dobrý vztah, to stejné ovšem nelze říci o vztahu k jeho otci, ze kterého se postupem času stal těžký alkoholik se sklony k násilí. Pokud kdokoliv v rodině odmítl plnit jeho příkazy, byl bez milosti brutálně zbit. Evonitzův otec ale nemusel mít k výbuchům vzteku žádný konkrétní důvod. Jednou na Štědrý den začal škrtit Evonitzovu mladší sestru, dokud neupadla do bezvědomí. Pro členy své rodiny měl jednoduché oslovení. Byli to pro něj "blbci" a "sluhové".

Když si jednoho dne Evonitz přivedl domů potulného psa, jeho otce ho i se psem odvedl k nedalekému rybníku, kde nebohé zvíře utopil. Malý Evonitz byl donucen všemu přihlížet. Když bylo Evonitzovi 6 let, jeho otec sezval všechny sousedy na zahradní party. Vše se zvrhlo, když si malý Evonitz hrál v bazénku a nechtěně postříkal vodou hamburgery, které připravoval jeho otec. Ten poté Evonitze popadl za hlavu a pokusil se jej v bazénku utopit. Možná by se mu to i podařilo, kdyby mu v tom nezabránili pozvaní hosté.

V květnu 1980 Evonitz úspěšně absolvoval střední školu. V té době už byl pravidelným uživatelem marihuany a začínal si pěstovat závislost na alkoholu. Po škole začal pracovat jako manažer autoopravny.

O 3 roky později se Evonitz vloupal do domu sousedů, ze kterého ukradl blíže nespecifikovaný finanční obnos. Podezření okamžitě padlo právě na Evonitze. Jeho matka mu však poskytla falešné alibi a tak Evonitz nebyl z tohoto zločinu nikdy obviněn. Podobný scénář se poté ještě několikrát opakoval. Vždy, když měl Evonitz problémy, přispěchala jeho matka a vyřešila je za něj. Jako příklad může sloužit incident z roku 1984, kdy Evonitz zaplatil v obchodě padělaným šekem na 350 dolarů. Byl sice zadržen, ale po matčině přímluvě byl nakonec propuštěn bez jakéhokoliv obvinění.

V únoru 1985 se Evonitz přihlásil k vojenskému námořnictvu, kde sloužil jako obsluha sonaru. O rok později se jeho rodiče rozvedli poté, co vyšel najevo románek mezi Evonitzovou matkou a jakýmsi mužem uvězněním za únos a znásilnění. Evonitzova matka se za tohoto muže poté dokonce provdala (toto manželství skončilo po 12 letech rozvodem).

Na konci roku 1986 byl Evonitz převelen do Jacksonville na Floridě. 3. ledna 1987 projížděl autem ulicemi města, když uviděl 15letou Kelli Balardovou a její 3letou sestru, kterak jdou po chodníku. Evonitz u nich zastavil, vystoupil z auta a přímo před jejich zraky začal masturbovat. Po krátké chvíli nasedl zpět do auta a odjel. O 6 dní později byla Kelli se svou matkou na nákupech, když zahlédla Evonitze, jak na parkovišti nastupuje do svého auta. Řekla o tom své matce, která si zapsala jeho poznávací značku, tu poté sdělila policii. V únoru 1987 byl Evonitz zatčen.

Evonitz se k činu doznal a na svou omluvu uvedl, že byl pod vlivem alkoholu. Od soudu nakonec odešel s pokutou 253 dolarů a 3letým podmínečným trestem. V námořnictvu byl navíc degradován.

Během Evonitzovy služby u námořnictva se neustále zhoršoval jeho problém s alkoholem. Vše dospělo až tak daleko, že mu bylo v březnu 1988 nařízeno měsíční protialkoholní léčení.

11. srpna 1988 se Evonitz poprvé oženil. Jeho vyvolenou se stala teprve 16letá Bonnie Lou Gowerová. Bonnie byla do Evonitze bláznivě zamilovaná, takže mu tolerovala to, že ji nutil, aby se oblékala jako školačka a dost často trval na tom, aby spolu hráli "hru na znásilnění". Ta spočívala v tom, že Bonnie hrála roli školačky vracející se ze školy. Evonitz ji na ulici "přepadl", odtáhl ji domů a přivázal ji k posteli. Bonnie později vzpomínala, že jednou byla takto svázaná celé 3 hodiny.

6. listopadu 1992 byl Evonitz čestně propuštěn z námořnictva. Za svou službu obdržel několik medailí. O rok později se i s Bonnie přestěhoval do Spotsylvanie. Začal pracovat ve Fredericksburgu jako obchodní zástupce firmy "Kaeser Compressors". Mezi svými mužskými kolegy byl poměrně oblíbený. To stejné se však nedá říci o jeho kolegyních, které se Evonitzovi raději vyhýbaly kvůli jeho oplzlým vtipům a narážkám. Později několik z nich uvedlo, že Evonitz se k ženám vždy choval přezíravě a nikdy si nenechal ujít příležitost některou ze svých podřízených ponížit před kolektivem.

V červnu 1995 spáchal Evonitz svůj další zločin. Vloupal se do jednoho z domů, ve kterém v tu chvíli byly pouze 2 sestry ve věku 11 a 13 let. Evonitz na ně namířil pistoli a donutil mladší dívku, aby šla do koupelny, kde ji zamkl. Poté její starší sestru přivázal k posteli a znásilnil ji. Pak z domu odešel.

V Evonitzově manželství to začalo povážlivě skřípat. Problém byl jednoduchý: Bonnie zestárla, bylo jí "už" přes 20 let, díky čemuž přestala Evonitze sexuálně přitahovat. Definitivní konec nastal v momentě, kdy si Bonnie našla jiného muže. V září 1996 jej Bonnie definitivně opustila a odstěhovala se do Kalifornie. Evonitz byl na dně, několikrát se nechal slyšet, že si lehne do vany a podřeže si žíly na rukou.

Konec jeho manželství se shoduje s dobou, kdy spáchal svou první vraždu. Došlo k ní 9. září 1996 ve Spotsylvania County. Evonitz ten den odešel z práce dříve s tím, že musí k zubaři. To stejné odpoledne zmizela 16letá Sofia Silviová, když šla vyhodit odpadky. Tělo této dívky bylo nalezeno 16. října v potoce Birchwood Creek v King George County. Sofia byla brutálně znásilněna a poté uškrcena.

Evonitz se mezitím dostal do značných finančních potíží. Po odchodu manželky nebyl schopen splácet hypotéku, takže byl nakonec nucen vyhlásit osobní bankrot.

1. května 1997 Evonitz zavolal do práce s tím, že nemůže přijít, protože je mu zle. Díky tomu mohl odjet do Richmondu na schůzku se svými věřiteli. Pro egocentrického a domýšlivého Evonitze byla tato situace nanejvýš ponižující. A svou frustraci si potřeboval někde vybít... Po konci schůzky tak nasedl do svého auta a odjel do Spotsylvanie. Tam narazil na sestry Kristen (15 let) a Kati (12 let) Liskovy. Sledoval je až před jejich dům, kde je namířenou pistolí donutil nastoupit do svého auta. Obě dívky pak odvezl do svého domu, kde je přivázal k manželské posteli a opakovaně je znásilňoval. Poté obě děvčata utopil ve vaně. Jejich těla pak hodil do řeky South Anna River. Tam byla také o 5 dní později nalezena.

Definitivní tečku za manželstvím s Bonnie udělal rozvod v roce 1998. Již o rok později se Evonitz seznámil s tehdy 17letou Hope Marií Crowleyovou. Ještě téhož roku následovala svatba. Novomanželé se poté přestěhovali do Evonitzovy rodné Columbie. I jeho druhá manželka během sexuálních hrátek hrála úlohu školačky, která byla unesena cestou ze školy. A i ona byla dlouhé hodiny přivázána k posteli a následně "znásilňována". V tomto případě však Evonitz svou manželku do ničeho nutit nemusel, Hope podobné hrátky sama vyhledávala. Bohužel však i ona začala stárnout a přestávala Evonitze sexuálně přitahovat. Postupem času už nefungovala ani hra na školačku.

Evonitz už měl vyhlédnutou "náhradu". Několik dní sledoval mladou dívku a pečlivě si zapisoval jednotlivé detaily její každodenní rutiny. 24. června 2002 se rozhodl využít nepřítomnosti své manželky (byla s jeho matkou v Disney Worldu) a odhodlal se k činu. Zmiňovaná dívka však měla to obrovské štěstí, že onoho dne byla nucena změnit plány a Evonitz na ni čekal marně. Nastoupil proto do auta a odjel do Lexingtonu. Tam narazil na 15letou Karu Robinsonovou, kterou donutil nastoupit do auta. Nebohou dívku poté odvezl do svého domu, kde ji nejprve pečlivě vykoupal. Poté ji přivázal k posteli a znásilnil ji. Následně ji donutil sledovat televizní reportáž o jejím zmizení. Pak ji přivázal k podomácku vyrobeném postroji, který udržoval dívčiny nohy roztažené. Dalších několik hodin Evonitz nutil Karu sledovat dětskou pornografii. Během této doby ji opakovaně znásilňoval. Kara nakonec začala poslušně plnit všechny Evonitzovy příkazy, čímž si získala jeho důvěru. Uprostřed noci Evonitz odešel do vedlejšího pokoje a usnul. Kara toho využila, vysvobodila se z postroje a podařilo se jí utéct z domu. Okamžitě informovala policii.

Když se Evonitz vzbudil a zjistil, že je Kara pryč, odjel do Jacksonville, kde se ubytoval v místním motelu. 27. června 2002 zavolal své sestře a poprosil ji, zda by se s ním nesetkala před motelem, ve kterém byl ubytován. Jeho sestra však místo toho zavolala na policii, kterou informovala o místě Evonitzova pobytu. Když Evonitz uviděl blížící se policejní vozidla, nasedl do svého auta a obrovskou rychlostí vyrazil pryč. Následovala několikahodinová automobilová honička, kdy se Evonitzovi podařilo dostat se až do města Sarasota. Na Bayfront Drive byl však obklíčen policejními auty. Evonitz pochopil, že je konec. Vytáhl z palubní přihrádky pistoli, přiložil si ji k hlavě a zmáčkl kohoutek. Byl na místě mrtev.

Po Evonitzově smrti jej policie dodatečně spojila i s vraždami Sofie Silviové a sester Liskových, stejně jako s případem znásilnění 13leté dívky z června 1995. Pomohla k tomu prohlídka Evonitzova domu, při které byla nalezena zamčená skříňka, v níž byly nalezeny osobní věci patřící zavražděným dívkám. V interiéru Evonitzova auta byl rovněž nalezen otisk prstu zavražděné Kati Liskové. V domě byla také nalezena pouta a provazy, které Evonitz používal ke znehybnění svých obětí.

Evonitzova matka dlouho nemohla uvěřit, že její syn byl sériový vrah. V pozdějším rozhovoru uvedla: "Byla s ním taková zábava! Měl neuvěřitelný smysl pro humor! Za vše může jeho otec! Kdyby se k nám choval jen trošku normálně... Několik dní před svou smrtí se mi Richard svěřil s tím, že trpí nočními můrami o svém otci. Měla jsem se s ním rozvést mnohem dříve..."

Vyšetřovatelům neunikl fakt, že drtivá většina Evonitzových zločinů měla nějakou spojitost s vodou. Tělo Silvie Sofiové bylo nalezeno v potoce. Sestry Liskovy byly utopeny ve vaně. A Karu Robinsonovou po jejím únosu Evonitz nejprve vykoupal. Mělo to spojitost s tím, že Evonitz musel přihlížet, jak jeho otec topí v rybníce psa a v jeho 6 letech se jej rovněž pokusil utopit? Těžko říct, možné to však je.

Faktem také zůstává, že Evonitz byl značný egocentrik, který měl velký problém s autoritami. Když poté čelil tomu, že jej opustila první manželka a on se dostal do značných finančních problémů, musela to být pro jeho sebevědomí obrovská rána.

Evonitzova druhá manželka Hope dodnes nevěří, že její manžel udělal něco špatného: "Možná unesl tu poslední holku. Ale ta si za to může sama! Kdyby ho neprovokovala, nic z toho by se nestalo. A i kdyby ty holky znásilnil a zavraždil, tak co? Udělal jen to, co by na jeho místě udělala spousta jiných mužů. Všichni ti policajti, co mě vyslýchali, by si to s těma holkama taky rozdali!"

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org, fredericksburg.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 3
Celkem: 1066032
Měsíc: 11268
Den: 309