Jdi na obsah Jdi na menu
 


Robert Joe Wagner

article preview

"Vrazi ze Snowtownu"

(Austrálie)

 

Robert Joe Wagner (narozen 28. listopadu 1971) byl členem gangu, který mezi srpnem 1992 a květnem 1999 zavraždil nejméně 11 lidí v jižní Austrálii. Mezi další členy patřili John Justin Bunting, Mark Ray Haydon, James Spyridon Vlassakis, Elizabeth Harveyová, Thomas Trevilyan a Jodie Elliottová. Vůdcem tohoto gangu byl jednoznačně Bunting. Skupina měla spadeno zejména na narkomany, lidi s nadváhou, homosexuály a pedofily. Jako důkaz, že je někdo pedofil přitom stačilo jen to, že vypadal "jinak" (což většinou znamenalo, že byl mentálně postižený). Přestože se mnohdy někteří členové gangu po vraždách vydávali za své oběti, aby následně vybírali jejich penze nebo pojištění, primárním motivem (zejména u Wagnera a Buntinga) byla touha působit svým obětem bolest a utrpení a posléze je zabít. V mučení svých obětí byli poměrně vynalézaví. Používali k němu kleště různých velikostí, nože nebo upilovanou brokovnici. Oblíbeným způsobem mučení pak bylo pouštění elektřiny do oblasti genitálií. Oběti své mučitele musely oslovovat "Bože", Pane" nebo "Mistře". Oběťmi se v několika případech stali i jejich blízcí přátelé, příbuzní nebo bývalí členové gangu.

 

Série vražd

Srpen 1992 - Clinton Trezise (22 let). Přijal pozvání do Buntingova bytu, kde ho Bunting umlátil lopatou. Jeho tělo pak zakopal do mělkého hrobu v Lower Light.

Prosinec 1995 - Ray Davies (26 let). Mentálně postižený muž zavražděný proto, že měl být údajný pedofil. Členové gangu ho zbili holemi, opakovaně ho kopali do rozkroku a kleštěmi mu rozdrtili několik prstů. Teprve poté ho uškrtili lanem.

Srpen 1997 - Michael Gardiner (19 let). Muž otevřeně se hlásicí ke své homosexualitě. Zavražděn proto, že ho gang pokládal i za pedofila.

Říjen 1997 - Barry Lane (42 let). Tento přítel Wagnera a Trevilyana byl zavražděn kvůli své homosexualitě. Před smrtí mu jeho mučitelé rozdrtili prsty kleštěmi.

Prosinec 1997 - Thomas Trevilyan (18 let). Člen gangu, který pomáhal s předešlou vraždou. Po prudké hádce ho ostatní oběsili na stromě. Dlouho byla jeho smrt považována za sebevraždu.

Duben 1998 - Gavin Porter (29 let). Narkoman a přítel Vlassakise. Gang ho zavraždil poté, co zjistil, že je závislý na heroinu. Byl uškrcen ve svém autě.

Září 1998 - Troy Youde (21 let). Vlassakisův nevlastní bratr a syn Elizabeth Harveyové, který s nimi bydlel.

Září 1998 - Fred Brooks (18 let). Mentálně postižený syn Jodie Elliottové. Byl vlákán do domu Buntinga, kde byl brutálně mučen. Dostával elektrošoky do penisu a varlat, navíc mu jeho mučitelé zapíchli hořící prskavku do penisu. Prsty měl rozdrcené kleštěmi, nos a uši popálené od cigaret. Teprve poté nebohého mladíka uškrtili.

Listopad 1998 - Gary O'Dwyer (29 let). Muž, který po autonehodě skončil na invalidním vozíku. Byl zavražděn ve svém vlastním domě.

Listopad 1998 - Elizabeth Haydonová (37 let). Manželka Marka Haydona byla zabita ve svém vlastním domě, zatímco její manžel trpělivě čekal venku, než bude "práce" hotova.

Květen 1999 - David Johnson (24 let). Nevlastní bratr Vlassakise. Bunting ho zavraždil poté, co ho nalákal do bývalé budovy banky ve Snowtownu. Z jeho těla pak vyřízl kus masa, který později společně s Wagnerem osmažili a snědli.

 

Zatčení a soud

V květnu 1999 ohlásil bratr Elizabeth Haydonové její zmizení na policii. Zároveň uvedl, že podezírá jejího manžela Marka Haydona z toho, že má s jejím zmizením něco společného. Haydon totiž přicházel s různými verzemi zmizení své ženy, které si navíc vzájemně odporovaly. Především nevěřil, že by Elizabeth odešla a opustila své 2 děti. Policie zjistila, že Haydon se stýká se skupinou lidí kolem Buntinga a že se kolem těchto lidí objevuje až podezřele mnoho zavražděných a zmizelých osob. V té době si obyvatelé malého městečka Snowtown všimli, že jistá skupina lidí neustále stěhuje do opuštěné budovy bývalé banky jakési barely. Kontaktovali policii, která zjistila, že budovu si nedávno předtím pronajal Mark Haydon. 20. května 1999 byla nařízena prohlídka zchátralé budovy. Pro policisty se zcela rutinní prohlídka stala noční můrou. V budově objevili několik barelů, ve kterých byla lidská těla naložená v kyselině solné. Díky tomu nebyla těla zcela rozpuštěna, ale spíše mumifikována, oběti tak mohly být snáze identifikovány. Členové gangu byli zatčeni ještě týž den.

Jako první byl odsouzen Vlassakis. 21. června 2001 byl odsouzen ke čtyřem doživotním trestům odnětí svobody. 14. října 2002 následoval soudní proces s Wagnerem a Buntingem, během kterého se 3 porotci vzdali funkce kvůli přílišné brutalitě vražd. Tím se soud znatelně protáhl. Konečný verdikt byl vynesen 8. září 2003. Bunting byl odsouzen za 11 vražd, Wagner za 7. Oba byli odsouzeni k doživotnímu vězení za každou prokázanou vraždu. Haydon byl uznán vinným z napomáhání k 5 vraždám a odsouzen na 25 let vězení s možností podmínečného propuštění po 18 letech. Elliottová byla zbavena všech obvinění výměnou za její svědectví proti zbytku gangu. Harveyová se soudu nedožila. Zemřela na rakovinu ještě dříve, než si pro ni policie vůbec přišla.

 

Zdroj: wikipedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 2
Celkem: 1064860
Měsíc: 11376
Den: 378