Jdi na obsah Jdi na menu
 


Salvatore Mangion

article preview

"Silvio Kalang"

(Malta)

 

8. února 1984 bylo v městečku Safi nalezeno tělo 54leté Roziny Zammitové. Žena ležela na schodech vedoucích ke vstupním dveřím do jejího domu. Ty byly otevřené. Rozina utrpěla celkem 37 bodných ran do krku, hrudi a břicha. Po vraždě pachatel vstoupil do ženina domu, ze kterého odcizil 200 lir.

K podobné vraždě došlo 30. října 1986 ve městě Cospicua. Obětí se opět stala žena, 68letá Maria Stella Magrinová. Ta byla nalezena ve svém domě v kaluži krve. Útočník jí zasadil 13 bodných ran. Přesto se paní Magrinové podařilo doplazit se k telefonu a zavolat si pomoc. Ve vážném stavu byla převezena do nemocnice, kde však svým zraněním podlehla. Pachatel byl tentokrát mnohem úspěšnější než v předchozím případě, protože se mu podařilo z domu odcizit 15 000 eur.

Večer 16. srpna 1998 sourozenci Francesco (75 let) a Giuseppa (71 let) Cassarovi sledovali televizi ve svém domě ve městě Żejtun. Náhle byli vyrušeni zazvoněním zvonku u vchodových dveří. Giuseppa proto sešla schody, aby zjistila, kdo se rozhodl navštívit je v takto pozdní hodinu. Když otevřela dveře, překvapivě zjistila, že se jedná o jejich souseda Salvatoreho Mangiona. Už na první pohled bylo jasné, že je Mangion opilý. Než Giuseppa stačila cokoliv říct, Mangion vytáhl nůž a vrhl se na ni. Nebohá žena sice utrpěla několik bodných ran do břicha a pravé ruky, ale i tak útočníkovi srdnatě vzdorovala. Křikem se zároveň snažila přivolat bratrovu pomoc. Když si Mangion všiml, že Francesco běží své sestře na pomoc, přestal se věnovat Giuseppě a zaútočil i na něj. Vážně zraněná Giuseppa se sesunula k zemi a poté jen bezmocně přihlížela, jak Mangion jejího bratra bodá do hrudi. Když padl k zemi i Francesco, Mangion zřejmě usoudil, že tímto útokem upoutal přílišnou pozornost a dal se na útěk. Zakrvavený nůž zahodil o několik ulic dále, stejně jako své tričko se stopami od krve.

Vyděšení sousedé poté okamžitě zavolali policii a sanitku. Po jejich příjezdu byl už Francesco mrtev. Giuseppa byla sice ve vážném stavu, ale díky včasné pomoci se jí podařilo přežít. Díky jejímu svědectví pak nebylo těžké najít a dopadnout viníka. Mangion byl zatčen jen pár dní po útoku na sourozence Cassarovi.

Vyšetřovatelé zjistili, že se Mangion narodil roku 1965 v Żajtunu a ve svém okolí je známý jako Silvio Kalang. Během svého života nikdy nebyl schopen najít si stálé zaměstnání. Veškeré své problémy řešil pomocí alkoholu, na kterém se postupně stal závislým. Rovněž si vypěstoval závislost na svých lécích. Mangionovi byla totiž diagnostikována schizofrenie. Velmi často také propadal depresím.

Mangion se přiznal k útoku na oba sourozence, díky čemuž nakonec vyvázl s poměrně mírným trestem. Za vraždu Francesca Cassara a pokus o vraždu jeho sestry Giuseppy byl nakonec odsouzen k 21 letům vězení.

Během výslechů si jeden z policistů všiml Mangionova podivného tetování. Na jednom uchu měl vytetováno písmeno "S", na tom druhém pak písmeno "K". Když se na to Mangiona zeptal, ten mu s úsměvem odvětil, že se jedná o zkratku slov "Serial Killer" (tedy sériový vrah). V tu chvíli to policistovi nedávalo smysl. To se však mělo později změnit...

V roce 2005 se na policii obrátil muž jménem Steven Spiteri. Ten uvedl, že jeho příbuzný Leli se mu kdysi přiznal, že se s Mangionem a svým synovcem Oswaldem vloupali do domu jakési ženy ve městě Cospicua. Tu poté okradli o několik tisíc euro. Mangion pak tuto ženu údajně ubodal. Vyšetřovatelům se okamžitě vybavila vražda Marie Magrinové.

V tu dobu byl jediným žijícím pachatelem právě Mangion, který si ve vězení odpykával svůj trest. Leli Spiteri zemřel už v roce 2000 a Oswaldo nedávno předtím spáchal sebevraždu. Mangion se během výslechů opravdu přiznal k vraždě paní Magrinové. Uvedl, že u ní zazvonili a když paní Magrinová otevřela dveře, natlačili ji dovnitř. Poté se dožadovali peněz, které jim žena ihned předala. Mangion si následně uvědomil, že by je žena mohla snadno identifikovat a proto se rozhodl ji zabít.

A to ještě nebylo vše. Mangion se rovněž přiznal i k vraždě paní Zammitové. Uvedl, že ji několik dní pozoroval a až poté se odhodlal zaklepat na její dveře. Když paní Zammitová otevřela, Mangion se pokusil vtlačit ji do domu. Žena však začala křičet a tak Mangion vytáhl nůž a začal do své oběti zuřivě bodat. Ze scény poté utekl s pouhými 200 lirami, protože měl strach, že ženin křik mohl někdo zaslechnout.

Mangion tak byl obviněn z dalších dvou vražd. Přes jeho psychický stav a závislost na lécích a alkoholu, byl uznán odpovědným za své chování a 23. června 2010 byl odsouzen k doživotnímu vězení. Jedná se tak o jediný známý případ sériového vraha v historii Malty.

Salvatore Mangion je ve výkonu trestu dodnes. Díky jeho zhoršujícímu se duševnímu zdraví je čas od času převez z věznice Corradino do nedalekého psychiatrického ústavu.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1058687
Měsíc: 12599
Den: 662