Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vraždy stopařek v Santa Rosa

article preview

(USA)

 

Série vražd

Ke všem těmto vraždám došlo v Kalifornii, nejčastěji potom v okolí Sonoma County a Santa Rosy. I když k tomu název tohoto článku svádí, ne všechny oběti byly stopařky.

16. března 1971 - Den, kdy bylo vyhlášeno pátrání po Lise Michele Smithové (17 let). Naposled byla viděna, jak stopuje v Santa Rosa. Podle článku z novin Santa Rosa Press Democrat, nastoupila do auta k neznámému muži, který jí poté vyhrožoval pistolí, pokud mu nebude po vůli. Lisa údajně vyskočila za jízdy z auta a podařilo se jí utéct. V článku je dále uvedeno, že vyhledala lékařské ošetření v nemocnici ve městě Novato v Kalifornii. Odtud však zmizela dříve, než mohla být vyslechnuta policií. Nemocniční záznamy z té doby jsou však nenávratně ztraceny a neexistuje jediný důkaz, který by tuto verzi podporoval. Lisa Smithová se pohřešuje dodnes.

4. února 1972 - Maureen Louise Sterlingová (12 let) a Yvonne Lisa Weberová (13 let) toho dne navštívily kluziště v Santa Rosa. Domů se rozhodly jet stopem. Když se však do pozdních hodin nevrátily, jejich rodiče zalarmovali policii. 28. prosince 1972 se podařilo najít pouze jejich kosterní pozůstatky. K nálezu došlo severně od Porter Creek Road. Vrah (nebo vrazi) těla dívek pravděpodobně shodil ze strmého svahu nedaleko silnice. Příčina smrti nemohla být určena.

4. března 1972 - Kim Wendy Allenová (19 let) se vracela ze své práce v Larkspuru. Aby se dostala rychleji domů, rozhodla se i ona pro autostop. Zastavili jí dva muži, kteří ji však zavezli pouze ke sjezdu na dálnici. To bylo také naposled, kdy byla Kim viděna naživu. Její tělo bylo nalezeno druhý den v korytě potoka na Enterprise Road v Santa Rosa. Kim měla svázané kotníky i zápěstí a byla znásilněna. Poté byla pomalu uškrcena. Podle soudního lékaře vrah pomalu utahoval smyčku kolem dívčina krku a její utrpení mohlo trvat až 30 minut. Na těle oběti bylo také nalezeno vrahovo sperma. Kim měla na pravé straně těla zřetelnou skvrnu od oleje, který se běžně používá ve strojírenství. Tato stopa však nakonec nikam nevedla. Muži, kteří Kim odvezli ke sjezdu na dálnici, byli vyšetřováni policií. Oba však měli alibi na večer vraždy, jeden z nich dokonce prošel testem na detektoru lži. Když byla Kim naposled viděna, nesla si v ruce malý soudek. Ten si pravděpodobně vzala z práce, protože byla zaměstnaná v restauraci. Na tomto soudku bylo nakresleno několik čínských symbolů. To některé vede k domněnce, že minimálně tuto vraždu spáchal sériový vrah známý pod přezdívkou Zodiac. Symbol na soudku se totiž údajně podobá symbolu, který Zodiac nakreslil v jednom ze svých dopisů pro San Francisco Chronicle.

25. dubna 1972 - Den, kdy zmizela Jeannette Kamaheleová (20 let). Jeden z jejích přátel ji viděl, jak stopuje ve městě Cotati. Zároveň také uvedl, že Jeannette nastoupila do hnědého Chevroletu řízeného bělochem s afro účesem ve věku 20 - 30 let. Jeannette Kamaheleová je pohřešována dodnes.

11. listopadu 1972 - Lori Lee Kursaová (13 let) zmizela, když byla nakupovat se svou matkou. Některé zdroje uvádějí, že 20. nebo 21. listopadu byla viděna u svých přátel, kterým řekla, že utekla z domova (což by nebylo poprvé). Jeden svědek rovněž uvedl, že viděl dívku velice podobnou Lori, kterou na Parkhurst Drive nějací dva muži násilím vtáhli do dodávky. Jeden z mužů byl běloch s afro účesem. Dodávka poté rychle vyrazila směrem na Calistoga Road. K této události mělo dojít mezi 3. a 9. prosincem. Tělo Lori Kursaové bylo nalezeno 14. prosince 1972 v rokli západně od Calistoga Road. Dívka nebyla znásilněna a měla zlomený vaz. To vedlo vyšetřovatele k domněnce, že se Lori podařilo vyskočit z jedoucího auta. Při pádu si však zlomila vaz a její tělo se skutálelo z rokle vedle silnice.

26. května 1973 - Den, kdy je naposled viděna Rosa Vasquezová (20 let). Její tělo bylo nalezeno v křoví kousek od silnice u Golden State Park v San Franciscu. Rosa byla uškrcena.

10. června 1973 - V Bayview v Kalifornii bylo nalezeno tělo Yvonne Quilantangové (15 let). I ona byla uškrcena. Yvonne byla v sedmém měsíci těhotenství.

2. července 1973 - Nedaleko školního hřiště v Daly City bylo nalezeno tělo Angely Thomasové (16 let). Tato dívka byla naposledy viděna předchozího večera v San Franciscu. Angela byla udušena.

12. července 1973 - V motelu Rodeway Inn byla naposled viděna Nancy Patricia Gidleyová (24 let). Její nahé tělo bylo nalezeno o 3 dny později kousek za školní tělocvičnou v San Franciscu. I tato oběť byla uškrcena.

15. července 1973 - Den, kdy zmizela Carolyn Davisová (15 let). Tato dívka utekla z domova. Následně navštívila svou babičku v Garberville. Poté byla viděna, jak stopuje na hranicích tohoto města. Její tělo bylo nalezeno 31. července pouhý metr od místa, kde  došlo k nálezu kosterních pozůstatků Maureen Sterlingové a Yvonne Weberové. Jako příčina smrti byla určena otrava strychninem. Soudní lékař už však nebyl schopen určit, zda byla dívka znásilněna. Nedaleko od místa, kde leželo tělo oběti, byl na silnici nakreslen jakýsi okultní symbol. To opět některé vede k domněnce, že pachatelem těchto vražd byl Zodiac. Neexistuje však jediný důkaz, že by tento symbol jakkoliv souvisel s vraždou Carolyn Davisové.

22. července 1973 - V Reddingu bylo nalezeno tělo Nancy Feusiové (22 let), která zmizela poté, co odešla na taneční zábavu v Sacramentu. Tato oběť byla ubodána.

4. listopadu 1973 - Den, kdy zmizela Laura A. O'Dellová (21 let). Její tělo bylo nalezeno o 3 dny později v křoví v Golden State Park v San Franciscu. Laura měla ruce svázané za zády a měla rozbitou hlavu. Příčinou smrti bylo uškrcení.

22. prosince 1973 - Zmizení Theresy Walshové (23 let). Svým přátelům řekla, že chce v Garbervilleu navštívit rodiče. Na cestu se chtěla vydat stopem. Její tělo bylo nalezeno v potoce Mark West Creek. Theresa měla ruce svázané šňůrou na prádlo, byla znásilněna a následně uškrcena.

1. února 1974 - Ve svém domě v Marysville byla nalezena Brenda Kaye Merchantová (19 let). Oběť byla ubodána.

29. září 1974 - Nedaleko Monterey bylo v řece Salinas nalezeno tělo Donny M. Braunové (14 let). Donna byla uškrcena.

Polovina prosince 1978 - Přibližně v této době zmizely Kerry Ann Grahamová (15 let) a Francine Marie Trimbleová (14 let). Obě řekly několika svým přátelům, že se chystají jet stopem do Santa Rosy, kde se měl konat jakýsi večírek. Jeden ze svědků uvedl, že je obě viděl, jak stopovaly u čerpací stanice ve Forestville. Obě děvčata často utíkala z domu, takže jejich zmizení dlouho nikdo ani nenahlásil. Jejich kosterní pozůstatky byly nalezeny až v červenci 1979 vedle silnice v Mendocino County v Kalifornii. Soudní patolog nebyl schopen určit příčinu smrti, nicméně nedaleko místa nálezu ležela lepící páska, což by naznačovalo, že obě dívky byly svázány. Že jde o kosti těchto dvou děvčat nakonec odhalila až analýza DNA provedená v roce 2015.

2. července 1979 - V rokli nedaleko Calistoga Road byly nalezeny kosterní pozůstatky neznámé ženy. Místo nálezu byl vzdáleno necelých 100 metrů od místa, kde bylo o téměř 7 let dříve nalezeno tělo Lori Kursaové. Soudní patolog byl schopen určit, že kosti patří bělošce ve věku 16 - 21 let, která měla zlomené obě ruce. Těsně před smrtí byla žena svázána. Příčina smrti však nemohla být stanovena. Vedle ostatků byly nalezeny kontaktní čočky, které jsou v USA poměrně neobvyklé. Mohlo tedy jít o cizinku. Vyšetřovatelé se nejprve domnívaly, že by mohlo jít o pozůstatky pohřešované Jeannette Kamaheleové. Když však soudní lékař porovnal její zubní záznamy s chrupem nalezené ženy, došel k jasnému závěru, že se v žádném případě nejedná o pohřešovanou Jeannette. Identita této ženy je tak nadále záhadou.

 

Podezřelí

Jak již bylo uvedeno výše, někteří se domnívají, že tuto sérii vražd měl na svědomí Zodiac. Jiní zase tvrdí, že pachatelem byl Arthur Leigh Allen. Na tělech několika obětí byly údajně nalezeny veverčí chlupy. A Allen byl jednu dobu vášnivým chovatelem veverek. A aby se nám kruh krásně uzavřel, Allen je také jedním z hlavních podezřelých v případě vražd tajemného Zodiaca...

Vyšetřovatelé ze Sonoma County také několikrát prověřovali možnost, že tyto vraždy spáchal sériový vrah Ted Bundy, který nějakou dobu žil v Marin County. Bundy byl však jako podezřelý vyloučen, zejména proto, že ve dnech některých vražd byl prokazatelně ve Washingtonu.

Dalšími nechvalně proslulými vrahy, kteří se dostali mezi podezřelé, byli i Kenneth Bianchi a Angelo Buono alias "Škrtiči z Hillside". I oni však byli nakonec vyloučeni z okruhu podezřelých.

Dalším kandidátem je Fredric Manalli ze Santa Rosy. Ten zemřel 24. srpna 1976 při autonehodě. V jeho majetku byly poté nalezeny sadomasochistické kresby, na kterých figurovala jedna z obětí, Kim Allenová. To podle některých ukazuje na to, že Manalli mohl spáchat alespoň některé z těchto vražd. Bohužel je to však jediná věc, která jej s vraždami spojuje.

Tento případ je dodnes nevyřešený.

 

Zdroje: wikipedia.org, santarosahitchhikermurders.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 2
Celkem: 1050223
Měsíc: 16561
Den: 436