Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhao Zhihong

article preview

"Smějící se vrah"

(Čína)

 

Zhao se narodil 5. září 1972 v čínské vesnici Yongxing ve Vnitřním Mongolsku (součást Číny). Po absolvování základní školy velice často měnil své zaměstnání i bydliště. Vždy vykonával pomocné a špatně placené práce. Díky tomu byl velice často ve finanční tísni, což řešil krádežemi.

Svoji první vraždu spáchal 9. dubna 1996, kdy na veřejných záchodcích ve městě Chöch chot znásilnil a uškrtil mladou ženu pracující v textilní továrně, známou pouze pod příjmením Yangová. Její tělo objevil 18letý Mongol jménem Huugjilt. Tato vražda nakonec skončila tragickým justičním omylem. Z vraždy mladé ženy byl totiž obžalován právě Huugjilt. Během výslechů z něj vyšetřovatelé doslova vymlátili přiznání, na jehož základě byl 23. května 1996 Huugjilt odsouzen k trestu smrti. Nevinný mladík byl 10. června 1996 zastřelen popravčí četou...

Skutečný vrah si dal mezitím kratší pauzu a další vraždu spáchal až 20. května 2000, kdy znásilnil a zavraždil další mladou dívku v okolí města Chöch chot. Po pětileté přestávce, v roce 2005, dal o sobě Zhao vědět znovu. Na začátku roku zavraždil hned tři mladé dívky. K vraždám došlo 2. a 7. ledna a 24. února. Policie mezitím vypsala odměnu ve výši 2000 jüanů za jakoukoliv informaci o vrahově identitě či místě jeho pobytu. V červnu 2005 se policii opravdu ozvala žena jménem Yun Wenová, která viděla pachatele zatím poslední vraždy. Bohužel však neznala jeho jméno ani bydliště. Policie proto začala s Yun objíždět místní továrny v naději, že svědkyně pozná vraha mezi zaměstnanci. Byl to velice zdlouhavý proces, během kterého Zhao spáchal další vraždu, k té došlo v červenci 2005.

Nakonec však policie přece jen slavila úspěch, když se 23. října 2005 Yun podařilo Zhaoa identifikovat. Ten byl okamžitě poté zatčen. Zhao se téměř okamžitě přiznal k tomu, že mezi roky 1996 a 2005 spáchal více než 20 zločinů, včetně 6 vražd, 10 znásilnění (ve dvou případech se jednalo o děti) a několik případů krádeží a zpronevěry. Přiznal se také k vraždě Yangové, za kterou byl popraven nevinný Huugjilt. Ten byl nakonec 15. prosince 2014 posmrtně omilostněn a jeho rodině byla vyplacena kompenzace ve výši 330 000 jüanů (některé zdroje mluví o částce přesahující 2 miliony jüanů). Život to však mladíkovi nevrátilo...

Kvůli sáhodlouhému získávání důkazů byl soud se Zhaoem zahájen až 5. ledna 2015. Zhao projevil lítost nad tím, že byl za jeho zločin popraven nevinný člověk. V očích soudu mu to však nijak nepomohlo. 9. února 2015 byl Zhao uznán vinným, zbaven všech občanských práv a odsouzen k trestu smrti. Navíc musel zaplatit 55 000 jüanů státu a dalších 102 000 jüanů rodinám svých obětí. Těsně před svou popravou se odmítl sejít s rodinami svých obětí (což umožňuje čínský zákon, podle kterého má vrah možnost omluvit se před popravou rodinám obětí a požádat je o odpuštění). 30. července 2019 byl Zhao Zhihong zastřelen popravčí četou.

 

Zdroje: wikipedia.org, china.daily.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 6
Celkem: 1050237
Měsíc: 16560
Den: 441