Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jack the Stripper

article preview

(Velká Británie)

 

V letech 1959 až 1965 došlo v Londýně k sérii vražd prostitutek, jejichž těla byla nalezena v okolí řeky Temže. I přes intenzivní pátrání se pachatele nikdy nepodařilo dopadnout. Tisk mu přisoudil přezdívku "Jack the Stripper", která odkazuje na Jacka Rozparovače a na fakt, že vrah své oběti často svlékal.

 

Série vražd

17. června 1959 - nález těla prostitutky Elizabeth Figgové (21 let). Její tělo bylo nalezeno v ranních hodinách v křoví v Duke's Meadows na severním břehu Temže. Toto místo bylo hojně využíváno prostitutkami, které sem vodily své klienty. Oběť byla uškrcená a horní část jejího oblečení byla rozervána, takže byly odhaleny její ňadra. Na místě činu nebylo nalezeno její spodní prádlo, boty ani kabelka. Podle policejní verze zavraždil ženu její klient v autě poté, co si sama spodní prádlo svlékla. To pak, stejně jako boty a kabelka, zůstalo v pachatelově autě. Majitel hospody ležící na protějším břehu opravdu dosvědčil, že v tu noc viděl světla nějakého auta v blízkosti místa nálezu těla. Když pak světla zhasla, uslyšel ženský výkřik.

8. listopadu 1963 - nález těla prostitutky Gwynneth Reesové (22 let). Tělo této oběti bylo nalezeno na skládce v Townmead Road jen několik metrů od břehů Temže. K nálezu těla došlo poté, co jeden z dělníků při zarovnávání odpadků lopatou omylem odsekl mrtvole hlavu. Oběť byla nahá, měla jen na pravé noze punčochou, která byla stažena až ke kotníku.

2. února 1964 - nález těla prostitutky Hannah Tailfordové (30 let). Její tělo bylo nalezeno přímo v Temži blízko London Corinthian Sailing Club. Žena byla uškrcena a chybělo jí několik zubů. Vrah jí nacpal do krku její vlastní kalhotky.

8. dubna 1964 - nález těla prostitutky Irene Charlotte Lockwoodové (25 let). Byla nalezena na břehu Temže, jen kousek od nálezu těla předešlé oběti. Některé zdroje uvádějí, že byla na rozdíl od ostatních obětí utopená. V době své smrti byla těhotná.

24. dubna 1964 - nález těla prostitutky Helen Barthelemyové (22 let). Její tělo bylo nalezeno v malé uličce blízko 199 Boston Manor Road. Žena byla opět uškrcena, ale policie tentokrát nalezla svou první stopu: na těle oběti byly nalezeny skvrny od autolaku.

14. července 1964 - nález těla prostitutky Mary Flemingové (30 let). Její tělo bylo nalezeno před domem na 48 Berrymede Road. Oběť byla uškrcena a na jejím těle byly opět nalezeny stopy po autolaku. Sousedé bydlící v okolí vypověděli, že těsně před objevem těla slyšeli, jak odtud odjíždělo auto.

25. listopadu 1964 - nález těla prostitutky Frances Brownové (21 let). Naposledy byla viděna 23. října, jak nastoupila do auta k nějakému klientovi. Její mrtvé tělo bylo nalezeno až po více než měsíci na parkovišti na Hornton Street. Také byla uškrcena. Svědkyně byla schopna dát policii přibližný popis pachatele i to, že řídil šedý Ford Zephyr.

16. února 1965 - nález těla prostitutky Bridget O'Harové (27 let). Byla nalezena uškrcená blízko skladištní haly za Heron Trading Estate, pohřešována byla přitom už od 11. ledna. I na jejím těle byly nalezeny skvrny od autolaku, které vedly k blízkému transformátoru.

 

Podezřelí

Policie vyslechla více než 7000 podezřelých a svědků. Po poslední vraždě policie svolala tiskovou konferenci, na které oznámila, že se zaměřila na lakovnu, která leží blízko místa nálezu poslední oběti. Od té doby sice už k žádné další vraždě nedošlo, policie ale pachatele nikdy nedopadla. Podle některých divočejších teorií se všechny oběti navzájem znaly a byly napojeny na nelegální pornografii. Vrah je možná vraždil proto, že se rozhodly promluvit. To je ovšem čirá spekulace, pro kterou neexistují žádné důkazy.

27. dubna 1964 se hlídač Kenneth Archibald (57 let) přiznal k vraždě Irene Lockwoodové. Když ale mělo dojít na soud, tak své doznání odvolal. A protože proti němu neexistoval jediný důkaz byl nakonec 23. června 1964 zproštěn veškeré viny a byl propuštěn.

Superintendant John Du Rose nejvíce podezíral Munga Irelanda, původem ze Skotska. Ireland pracoval jako hlídač v průmyslovém areálu blízko místa nálezu posledního těla. Du Rose se o svém podezření zmínil v televizním rozhovoru v roce 1970. Krátce poté se Ireland otrávil oxidem uhelnatým. Ve svém posledním vzkazu pro svou manželku uvedl "nemůžu to už déle vydržet". Teorie o Irelandovi ovšem dostala nedávno povážlivou trhlinu poté, co bylo zjištěno, že v době vraždy O'Harové pobýval ve Skotsku.

Existuje několik dalších teorií, kdo mohl být záhadným vrahem. Jedna tvrdí, že vrahem byl bývalý boxerský šampion Freddie Mills, další zase tvrdí, že vrahem byl jakýsi nejmenovaný policejní důstojník ze Scotland Yardu. Jedna z posledních teorií říká, že Jack the Stripper byl ve skutečnosti dříve trestaný vrah Harold Jones z Walesu. Ten v roce 1921 (v jeho 15 letech) zavraždil dvě dívky, za což byl odsouzen na doživotí. Za vzorné chování byl ale propuštěn už po 20 letech na svobodu. O jeho dalších osudech se ví poměrně hodně, s jednou jedinou výjimkou. A to je právě období vražd v Londýně. Nepodařilo se najít žádné záznamy o místě jeho pobytu ani o jeho případné kriminální činnosti z tohoto období. Navíc vraždy "Jacka the Strippera" jsou velmi podobné prvním Jonesovým vraždám. Harold Jones zemřel  v roce 1971 v Londýně.

 

Zdroje: wikipedia.org, dailymail.co.uk

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1057780
Měsíc: 12436
Den: 404