Jdi na obsah Jdi na menu
 


Olaf Däter

article preview

"Vrah babiček"

(Německo)

 

Däter se narodil 25. září 1969 v Bremerhavenu. Byl nemanželským dítětem, ale manžel jeho matky jej přijal za svého, když mu byl 1 rok. Nikdy si nemohl stěžovat na jakýkoliv nedostatek. Vyrůstal jako jedináček, který byl i v dospělosti finančně podporován jak svou matkou, tak i nevlastním otcem. Proto také Däter bydlel vždy v blízkosti jejich domu, aby měl blíže ke zdroji peněz. Vystudoval zdravotní školu a poté se marně pokoušel uplatnit se jako ošetřovatel na gerontologických odděleních v různých zdravotnických zařízeních. Nakonec vstoupil jako zdravotník do Bundeswehru, ve kterém sloužil 8 let, a dosáhl na hodnost seržanta. Jeho podřízení ho vždy popisovali jako panovačného pedanta. Po konci jeho vojenské kariéry začal pracovat jako ošetřovatel na gerontologii v Cuxhavenu. Přibližně ve stejné době se i oženil, jeho manželství však vydrželo pouhý rok.

I když nadále dostával finanční injekce od svých rodičů, Däter se i tak dostal do velkých dluhů. Mohla za to jeho záliba v luxusních autech a také to, že se zamiloval do jedné prostitutky, na kterou chtěl udělat dojem svým okázalým životním stylem. Situace se navíc ještě zhoršila v momentě, kdy byl vyhozen z nemocnice v Cuxhavenu, protože se zjistilo, že od důvěřivých pacientek vylákal blíže nespecifikovanou finanční částku. Däter si sice velice rychle našel tutéž práci v jiné nemocnici, ale zanedlouho byl opět vyhozen z naprosto stejných důvodů. Když se Dänkeho dluh začal blížit šestimístné částce, rozhodl se svoje finanční problémy řešit hodně drastickým způsobem...

Däter využil toho, že se těšil důvěry svých bývalých pacientek, které neměly ani tušení, že byl právě vyhozen z oddělení. Navíc nebylo nic neobvyklého, že ošetřovatelé navštěvovali starší pacienty v jejich domovech. Právě toho se Däter v roce 2001 rozhodl využít. Během pouhých 10 dní zavraždil 5 starších žen poté, co ho oběti samy pustily k sobě domů. V momentě, kdy Däter vstoupil do domu, okamžitě zezadu na bezbrannou ženu zaútočil, povalil ji na zem a klekl si na ni. Svou vahou přitom své oběti udusil. Použil tak velkou sílu, že některé jeho oběti utrpěly vážná vnitřní poranění, čehož si lékaři provádějící posmrtné ohledání těl bohužel nevšimli, a u všech 5 žen byla původně stanovena přirozená příčina smrti. Poté Däter své oběti okradl o vše, co se dalo, v některých případech se však musel spokojit pouze s penězi, protože věděl, že brzy přijde opravdová ošetřovatelka, která by ho mohla zahlédnout na místě činu.

Když v červnu 2001 Däter napadl 6. ženu, dopustil se osudové chyby. Opustil ženin byt v domnění, že je jeho oběť mrtvá. Žena však upadla pouze do bezvědomí a když se probudila, zavolala svého syna, který okamžitě zalarmoval policii. Napadená paní policistům samozřejmě řekla jméno útočníka, protože jej znala již z dřívějška. Däter mezitím použil ukradené peníze k tomu, aby svou milenku a její dítě pozval k letu soukromým letadlem přes Východofríské ostrovy a Helgoland. 14. června 2001 byl ihned po svém návratu zatčen.

Däter nijak nezapíral a přiznal se jak k napadení, tak i k 5 vraždám z předchozích několika dní. Teprve poté bylo zjištěno, že těchto 5 žen bylo vlastně zavražděno. Däter dále bez okolků řekl, že pokud by nebyl chycen, tak by ve vraždění pokračoval, protože nutně potřeboval peníze. V listopadu 2001 byl Olaf Däter uznán vinným a odsouzen k doživotním trestu. V současné době mu je 50 let.

 

Zdroj: wikipedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 9
Celkem: 1050012
Měsíc: 16660
Den: 377