Jdi na obsah Jdi na menu
 


Carlton Michael Gary

article preview

"Stocking Strangler"

(USA)

 

Životopis

Carlton Michael Gary se narodil 24. září 1950 v Columbusu v Georgii. Jeho otec byl stavební dělník, který se k němu nehlásil a odmítal se i finančně podílet na jeho výchově. Gary se s ním potkal pouze jednou, když mu bylo 12 let. Jeho matka byla velice chudá, díky čemuž se také často stěhovali. Gary byl jako dítě podvyživený a o jeho výchovu se nejčastěji staraly jeho tety. Během hry na školním hřišti utrpěl zranění hlavy, po kterém byl dokonce chvíli v bezvědomí. V dospívání si vypěstoval silnou drogovou závislost. Poprvé byl zatčen v roce 1964, tedy ve 14 letech. Do svých 18 let byl zatčen ještě několikrát za loupeže, žhářství a napadení. Těsně po 18. narozeninách se rovněž oženil s dívkou jménem Sheila, se kterou měl dvě děti. V roce 1970 se společně přestěhovali do Albany v New Yorku, kde se chtěl Gary stát zpěvákem. Místo toho však nadále pokračoval ve své kriminální kariéře.

 

Série vražd

Těsně po Garyho přesunu do Albany zde dojde k vraždě postarší ženy jménem Marion Brewerová. Ta je nalezena ve svém hotelovém pokoji uškrcená povlakem na polštář. Navíc je patrné, že pokoj někdo vykradl. O 2 měsíce později je ve svém bytě (jen kousek od předchozího místa činu) zavražděna Nellie Farmerová (85 let). I ona byla uškrcena a následně okradena.

Zanedlouho je Gary zatčen poté, co se neúspěšně pokusil zaútočit na další starší ženu. Jeho otisky prstů se shodovaly s otisky nalezenými na místě vraždy paní Farmerové. Gary se přiznal, že se k ní vloupal, ale jako jejího vraha určil svého komplice Johna Lee Mitchella, který byl následně také zatčen. Gary proti němu svědčil u soudu a přestože to byl jediný důkaz obžaloby, byl Mitchell opravdu odsouzen za vraždu paní Farmerové (Gary o několik let později své svědectví odvolal a Mitchell musel být propuštěn). Sám Gary byl nakonec odsouzen pouze za vloupání, držení kradeného majetku a za držení drog.

Gary byl nakonec podmínečně propuštěn již v roce 1975 a přesunul se do města Syracuse ve státě New York. V té době zde došlo k napadením dalších dvou starších žen. Obě pachatel napadl v jejich domech, kde je znásilnil a následně se je pokusil uškrtit. Jedné ženě se podařilo útok přežít, druhá bohužel zemřela. Přeživší ovšem nebyla schopna pachatele přesněji popsat, protože k napadení došlo ve tmě. Uvedla ale, že útočník byl černoch s knírkem, který se ji pokusil uškrtit šátkem. Krátce poté je Gary znovu zatčen, protože se pokusil prodat kradené mince. Za porušení podmínky je tak poslán znovu do vězení. 22. srpna 1977 se však Garymu podaří z vězení utéct poté, co přeřezal mříže ve své cele. Tentokrát jeho kroky směřují do jeho rodného Columbusu. Zde pak dojde k sérii útoků na postarší ženy:

16. září 1977 - Ferne Jacksonová (60 let) je nalezena zavražděná ve svém domě ve čtvrti Wynnton v Columbusu. Žena je surově zbita, znásilněna a uškrcena nylonovými punčochami.

25. září 1977 - Jen kousek od místa předchozí vraždy je zavražděna Jean Dimensteinová (71 let). Naprosto stejné modus operandi jako u paní Jacksonové.

21. října 1977 - Vražda Florence Scheibleové (89 let). Opět naprosto totožné modus operandi.

25. října 1977 - Vražda Marthy Thurmondové (69 let). Znovu naprosto stejné provedení vraždy.

28. prosince 1977 - Kathleen Woodruffová (74 let) je nalezena znásilněná a uškrcená. Vrah ji však tentokrát uškrtil holýma rukama.

12. února 1978 - Neznámý útočník napadne Ruth Schwobovou v jejím domě. Ženě se podaří přežít, protože dokáže spustit alarm ukrytý pod postelí. Vrah si tento neúspěch "vynahradí" o pár minut později o kousek dál, když v jiném domě znásilní a uškrtí Mildred Boromovou (78 let).

Tyto vraždy vyvolaly velký zájem veřejnosti a vrah si vysloužil přezdívku "Stocking Strangler" (tedy něco jako "Punčochový škrtič"). Zájem veřejnosti se ještě zvýšil poté, co policie uveřejnila, že pachatelem je černoch a jeho oběti byly bílé ženy. V březnu 1978 policie obdržela dopis od někoho, kdo sám sebe nazval "Předseda sil zla". V dopise požadoval, aby byl pachatel okamžitě dopaden nebo začne vraždit předem vybrané černošské ženy. Tento dopis napsal jiný sériový vrah William Henry Hance, který se jejich napsáním snažil zakrýt své vlastní vraždy. Jeho oběťmi byly černošské prostitutky a Hance doufal, že se díky tomuto dopisu přesune pozornost policie k anonymnímu bílému mstiteli. Hance byl nakonec zatčen 4. dubna 1978, jen pár týdnů po napsání dopisu. Policie tajně doufala, že tím dopadla i "Stocking Stranglera". Jejich naděje trvala pouze do 20. dubna, kdy "Stocking Strangler" znovu udeřil. Jeho poslední obětí se stala Janet Coferová (61 let), která byla opět uškrcena nylonovými punčochami. Protože byl Hance v tu dobu ve vazbě, bylo jasné, že tuto vraždu spáchat nemohl.

Těsně poté započala série loupežných přepadení v Jižní Karolíně. Pachatel se specializoval výhradně na restaurace, které přepadal těsně před zavírací dobou. V prosinci 1978 byl při jednom z těchto přepadení pachatel dopaden ve městě Gaffney. Byl jím Carlton Gary. Ten se k sérii přepadení doznal a byl odsouzen k 21 letům ve vězení. 15. března 1983 se mu však i tentokrát podařilo z vězení utéct. Na svobodě si pobyl více než rok. Policie mezitím zjistila, že Garyho otisky prstů se shodují s otisky "Stocking Stranglera". Gary byl nakonec opětovně zatčen 3. května 1984 v jednom motelu v Albany ve státě Georgia.

Po převozu do vazby byl pak Gary obviněn z vražd Florence Scheibleové, Marthy Thurmondové a Kathleen Woodruffové (na místech těchto vražd byly nalezeny jeho otisky prstů). U soudu Garyho identifikovala jedna z přeživších žen jako muže, který ji napadl. Gary ovšem jakoukoliv vinu popíral. I přesto byl nakonec 27. srpna 1986 odsouzen k trestu smrti. Nad tímto verdiktem se strhla bouřlivá diskuze, protože se našla spousta lidí, kteří namítali, že důkazy proti Garymu nebyly dostatečné. Upozorňovali na podivnou skutečnost, že se na shodu otisků přišlo až po takové době, i když policie měla Garyho otisky k dispozici již několik let. U soudu také obžaloba použila jako důkaz Garyho doznání, které ovšem bylo sepsané pouze jakýmsi policejním důstojníkem, nebylo nikým podepsané a neexistoval ani žádný zvukový záznam s jeho doznáním. Sám Gary tvrdil, že toto doznání vidí poprvé v životě. Údajně se také Garyho DNA neshodovala s DNA získanou ze spermatu pachatele nalezeném na místech vražd. Na jedné z obětí byla nalezena stopa po kousnutí. Ani ta neodpovídala Garyho zubnímu odlitku, i když je pravda, že Gary od té doby podstoupil několik dentálních zákroků. Někteří spisovatelé také přišli s teorií, že vyšetřovatelé, žalobce a soudce byli členy rasistické organizace známé jako "The Big Eddy Club". Velkou ránou pro Garyho zastánce pak znamenal rok 2007, kdy police oznámila, že Garyho DNA se shoduje s DNA vraha Marion Fisherové (40 let). K této vraždě došlo již v roce 1975 v Nedrow ve státě New York. Z této vraždy však nakonec Gary obviněn nebyl.

I přes veškeré protesty byla všechna Garyho odvolání zamítnuta, stejně jako jeho žádost o milost. Carlton Michael Gary byl popraven smrtící injekcí 15. března 2018 ve 22:33.

 

Zdroje: wikipedia.org, An Encyclopedia of Modern Serial Killers - Hunting Humans

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 11
Celkem: 1061283
Měsíc: 12184
Den: 510