Jdi na obsah Jdi na menu
 


William Henry Hance

article preview

(USA)

 

6. září 1977 bylo nedaleko vojenské základny ve Fort Benning v Georgii nalezeno nahé tělo 24leté bělošky jménem Karen Hickmanová. Žena byla brutálně zbita blíže nespecifikovaným tupým předmětem, načež byla ještě několikrát přejeta autem. Na první pohled bylo zřejmé, že byla zavražděna na jiném místě, než na kterém bylo nelezeno její tělo. Policii se podařilo zjistit, že Karen sloužila v armádě a velice často navštěvovala bary, kde se scházela s vojáky černé pleti. Asi o měsíc později anonymní telefonát nasměroval policii k místu, kde bylo nalezeno oblečení oběti, na dlouhou dobu se však jednalo o jediný pokrok ve vyšetřování.

Georgii v té době sužovalo řádění sériového vraha známého pod přezdívkou "Stocking Strangler". Jako oběti si vybíral starší bělošské ženy, které poté znásilnil a uškrtil. Podle výpovědí svědků bylo zřejmé, že vrahem je černoch. V Georgii kvůli této sérii vražd značně vzrostlo rasové napětí. Vše se ještě zhoršilo, když 3. března 1978 obdržela policie dopis, ve kterém pisatel tvrdil, že je předseda tajné sedmičlenné organizace jménem "Síly zla", která bojuje za práva bílých Američanů.  Požadoval okamžité dopadení "Stocking Stranglera" a pokud se tak nestane, začnou "Síly zla" vraždit černošské ženy. Pisatel dále uvedl, že organizace už unesla černošskou prostitutku jménem Gail Jacksonová a pokud nebude vrah do 1. června dopaden, tato žena bude bez váhání zavražděna. Pokud by "Stocking Strangler" nebyl dopaden do 1. září, "Síly zla" zavraždí další 2 černošky.

Policii se podařilo zjistit, že dopis byl psaný na dopisním papíře, který běžně používá americká armáda.  Nepodařilo se najít jediný záznam o prostitutce jménem Gail Jacksonová, vyšetřovatelé však zjistili, že od 28. února je pohřešována černošská prostitutka Brenda Gail Failsonová (21 let).

Následovaly další 2 dopisy od stejného pisatele. V prvním požadoval výkupné 10 000 dolarů, které mělo zaručit bezpečnost unesené ženy. Ve druhém dopise pisatel oznámil, že unesl další ženu jménem Irene. I ona měla být zavražděna, pokud nebude "Stocking Strangler" zadržen do 1. června. Vyšetřovatelům se podařilo zjistit, že od 16. března 1976 je pohřešována Irene Thirkieldová (32 let). Ta byla naposled spatřena v jedné z hospod nedaleko kasáren ve společnosti jakéhosi černošského vojáka.

30. března 1978 obdržela vojenská policie anonymní telefonát. Volající uvedl, že zná polohu místa, kde se nachází tělo zavražděné černošské prostitutky. A opravdu, na označeném místě bylo ještě téhož dne nalezeno tělo Brendy Failsonové. Žena měla hlavu rozbitou doslova na kaši.

O 4 dny později zavolal stejný muž na místní policii, kterou poté navedl k tělu zavražděné Irene Thirkieldové. Tato oběť měla odříznutou hlavu, v nejbližším okolí byly nalezeny pouze úlomky její lebky.

Policie požádala o pomoc agenta FBI Roberta K. Resslera, který sestavil profil možného pachatele. Ten se později ukázal jako velice přesný. Podle tohoto profilu za těmito vraždami nestála žádná bělošská organizace, ale jediný muž, a to navíc černoch. Jednalo se o svobodného muže s minimálním vzděláním ve věku 20 - 30 let. Podle Roberta Resslera tento muž sloužil v armádě, rozhodně se však nejednalo o žádnou "vysokou šarži".

Policie se díky tomu soustředila na vojáky ze základny Fort Benning. Při výsleších několik vojáků rozpoznalo hlas z nahrávek, které byly pořízeny během obou anonymních telefonátů. Podle nich patřil tento hlas vojínu Williamu Henrymu Hancemu (narozen 10. listopadu 1951), který sloužil u dělostřelectva. Grafolog rovněž potvrdil, že Hanceho rukopis se shoduje s rukopisem pisatele dopisů od "Sil zla". 4. dubna 1978 byl Hance zatčen.

Těsně po Hanceho zatčení policisté zjistili, že otisk jeho boty se shoduje s otiskem nalezeným na místě nálezu jednoho z těl. Když byl Hance konfrontován s důkazy, přiznal se nejen k vraždám Brendy Failsonové a Irene Thirkieldové, ale i k vraždě Karen Hickmanové ze září 1977. Přiznal se i k autorství dopisů od "Sil zla". Hance uvedl, že se jejich napsáním pokoušel zmást policii. Doufal, že se vyšetřovatelé zaměří na lidi napojené na místní organizaci "Ku-klux-klanu".

Vyšetřovatelům se poté podařilo Hanceho spojit i s vraždou nejmenované černošské ženy, ke které došlo ve Fort Benjamin Harrison v Indianě. Z této vraždy však Hance nebyl obviněn. Policisté se rovněž domnívali, že Hance by mohl být "Stocking Stranglerem", nakonec se ovšem ukázalo, že pachatelem těchto vražd byl Carlton Gary.

Hancemu bylo naměřeno podprůměrné IQ 75 - 79. I přes protesty obhajoby však byl uznán schopným podstoupit soudní proces. Těch nakonec podstoupil hned několik, protože za některé vraždy byl souzen vojenským soudem, za jiné stanul před soudem civilním.

Za vraždu Karen Hickmanové byl Hance odsouzen na doživotí. Za další 2 vraždy však byl odsouzen k trestu smrti na elektrickém křesle. Za pokus o vydírání byl odsouzen k 5 letům vězení. Hance se na místě odvolal. V případě vraždy Irene Thirkieldové uspěl, protože mu byl rozsudek zmírněn na doživotí. Rozsudek v případě vraždy Brendy Failsonové se mu však zvrátit nepodařilo.

Soudní proces s Hancem vyvolal poměrně velkou kontroverzi. Obhajoba poukazovala na to, že soud nepřihlédl k Hanceho nízké inteligenci, stejně jako na to, že nebyl podroben dostatečnému psychiatrickému vyšetření. Mnoho lidí také obvinilo porotu z toho, že Hance byl odsouzen k trestu smrti pouze kvůli barvě pleti. Jedna z porotkyň uvedla, že závěrečnou poradu zahájil jeden z porotců slovy: "Nad čím tady přemýšlíme? Je to jen negr, ten nikomu chybět nebude." Druhý porotce mu měl odpovědět: "Přesně tak. Aspoň bude o jedno míň. Stejně se nekontrolovatelně rozmnožují." Jediná černošská členka poroty později uvedla, že byla sama opakovaně urážena ostatními porotci. Uvedla také, že hlasovala proti trestu smrti. Předseda poroty však před soudem uvedl, že se na rozsudku jednomyslně shodli. Když se proti tomuto tvrzení chtěla ohradit, setkala se s vyhrožováním ze strany ostatních členů poroty. Podobnou kontroverzi pak provázela i Hanceho odvolání. Jeden místní novinář poté napsal rozhořčený článek, ve kterém uvedl: "Příště může být obviněný rovnou zlynčován, tím bude alespoň dodržena jedna jižanská tradice".

I přes tuto kontroverzi se na Hanceho rozsudku v případě vraždy Brendy Failsonové nic nezměnilo a William Herny Hance byl 31. března 1994 popraven na elektrickém křesle. Bylo mu 42 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, An Encyclopedia of Modern Serial Killers

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 10
Celkem: 1061274
Měsíc: 12182
Den: 511