Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alfred J. Gaynor

article preview

(USA)

 

Životopis

Alfred J. Gaynor se narodil 10. prosince 1966 ve městě Springfield v Massachusetts. O jeho soukromém životě je známo jen velmi málo. Jeho dětským snem bylo stát se automechanikem. Snažil se proto vyučit v oboru, to se mu však nikdy nepodařilo. Díky tomu, že měl jen základní vzdělání, musel vykonávat pouze špatně placená zaměstnání. V 80. letech se mu přece jen podařilo získat práci v autodílně. Na přelomu 80. a 90. let se stal závislým na drogách a alkoholu. Díky tomu se postupně dostal až na samotný okraj společnosti. Navíc se kvůli těmto závislostem začal brzy potýkat s nedostatkem financí.

 

Série vražd

Duben 1995 - Vera E. Hallumsová (45 let) udělala tu chybu, že nechala Gaynora přespat ve svém bytě. Uprostřed noci ji Gaynor napadl. Svázal ji a velice brutálně ji zbil. Poté prohledal její byt. Nebohá Vera mezitím zemřela na krvácení do mozku. Když to Gaynor zjistil, znásilnil její mrtvolu. Poté odešel pryč.

Červen 1996 - Gaynor a jeho synovec Paul Fickling napadli Amy Smithovou (20 let). K útoku došlo přímo v domě oběti. Poté, co nebohou ženu zbili, jeden z útočníků (pravděpodobně Fickling) ji uškrtil. Následně její tělo uložili do šatníku. Bohužel si tento útok vyžádal ještě jednu oběť. Amy měla 22měsíční dceru Destiny. Té sice Gaynor s Ficklingem neublížili, ale jelikož bylo tělo její matky nalezeno až 11. července, Destiny mezitím zemřela na dehydrataci a celkové vyčerpání organismu...

V roce 1997 byl Fickling zatčen a obviněn z vraždy Amy Smithové. O rok později byl uznán vinným a odsouzen na doživotí. Během výslechů i soudního procesu nikdy neprozradil, že nevraždil sám. Gaynor tak byl stále na svobodě...

15. června 1997 - Gaynor cestou z práce potkal drogově závislou Jill Ann Ermelliniovou (34 let). Řekl jí, že když s ním půjde k jeho dodávce, nabídne jí crack. Ve skutečnosti ona dodávka ani nepatřila jemu. Jednalo se o odstavené vozidlo, ke kterému se nikdo nehlásil. Když dorazili k autu, Jill zjistila, že Gaynor žádný crack nemá. Tak jí navrhl, že si spolu můžou aspoň užít. To však Jill odmítla. Když pak chtěla odejít, Gaynor ji popadl za krk a začal ji škrtit, dokud neupadla do bezvědomí. Pak vylomil zadní dveře u odstavené dodávky a vtáhl ženu dovnitř. Tam ji svlékl a znásilnil. Poté ji uškrtil.

24. října 1997 - Gaynor použil stejný trik i v případě vraždy Robin M. Atkinsové (29 let). Nalhal jí, že jí může prodat crack. Díky tomu ji nalákal do postranní uličky, kde ji napadl. Pokusil se ji uškrtit, Robin se však zuřivě bránila. Gaynor ji proto nejprve zbil do bezvědomí. Pak ji svázal ruce za zády jejími vlastními tkaničkami od bot a do úst jí strčil jednu z jejích ponožek. Poté bezvládnou ženu znásilnil. Nakonec ji uškrtil a okradl.

31. října 1997 - JoAnn C. Thomasová (38 let) souhlasila, že když jí Gaynor dá drogy, tak se s ním vyspí. Společně proto odešli do Gaynorova bytu. Jakmile byli uvnitř, Gaynor na ženu zaútočil a análně ji znásilnil. Poté ji uškrtil.

14. listopadu 1997 - Další obětí se stala Gaynorova přítelkyně Yvette Torresová (33 let). Během společně stráveného večera v Yvettině bytě ji Gaynor uškrtil. Poté svou oběť ještě okradl o videorekordér, který později prodal v zastavárně.

1. února 1998 - I Loretta Danielsová (38 let) souhlasila, že se s Gaynorem vyspí, pokud jí poté dá drogy. Společně odešli do jedné z postranních uliček, kde ji Gaynor uškrtil a následně její mrtvé tělo análně znásilnil.

10. února 1998 - Gaynor toho dne strávil celý večer v bytě drogově závislé prostitutky Rosemary Downsové (42 let). Těsně před půlnocí Gaynor Rosemary znásilnil. Následně ji svázal a do úst jí strčil její kalhotky. Poté sice odešel, ale žena nebyla schopna se osvobodit a nakonec se udusila.

18. února 1998 - Vražda Joyce Dickerson-Peayové (37 let). Gaynor ji uškrtil poté, co s ní strávil celý večer.

 

Zatčení a soud

Několik dní poté nahlásila dcera poslední oběti, že pohřešuje svou matku. Policii se podařilo zjistit, že několik lidí vidělo Joyce v Gaynorově společnosti. Rovněž byl vyslechnut zaměstnanec nedaleké zastavárny, který uvedl, že den poté, co Joyce zmizela, se v zastavárně objevil Gaynor a chtěl mu prodat několik šperků. Tento svědek Joyce dobře znal a byl si jistý, že jeden ze šperků patřil právě jí.

27. února 1998 byl Gaynor pozván k výslechu. Při té příležitosti mu byl také odebrán vzorek krve. Kvůli nedostatku důkazů však musel být nakonec propuštěn. Vše se změnilo 11. března 1998, kdy bylo konečně nalezeno tělo Joyce Dickerson-Peayové. Vrah na jejím těle zanechal velké množství stop, včetně své DNA. Analýza prokázala, že se vzorek odebraný z těla zavražděné dokonale shoduje s Gaynorovým vzorkem. Díky tomu byl 10. dubna 1998 Gaynor zatčen.

Následné testy navíc prokázaly, že vrah Joyce Dickerson-Peayové je stejný muž, který zavraždil i Rosemary Downsovou, Lorettu Danielsovou a JoAnn Thomasovou. Vyšetřovatelům tak bylo jasné, že Gaynorovým zatčením se jim podařilo dopadnout sériového vraha.

Gaynor sice jakoukoliv vinu popíral, důkazy však mluvily jasně. Samotný soudní proces narušil incident z 30. dubna 1998, kdy Eric Downs, syn zavražděné Rosemary Downsové, na Gaynora zaútočil přímo v soudní síni. Obviněnému způsobil několik středně vážných poranění. Video z incidentu najdete pod článkem.

19. května 2000 byl Gaynor uznán vinným ze 4 vražd. Následně byl odsouzen ke 4 doživotním trestům bez možnosti podmínečného propuštění.

V roce 2008 učinil Gaynor překvapivé prohlášení. Přiznal se nejen k vraždám, za něž byl odsouzen, ale doznal se také ke spáchání dalších 5 vražd, se kterými do té doby nebyl spojován. Vyšetřovatele překvapilo zejména jeho přiznání k vraždě Amy Smithové, protože za její spáchání byl odsouzen Gaynorův synovec Fickling. Gaynor souhlasil, že se ke všem vraždám přizná výměnou za to, že se Fickling dočká nového soudního procesu. Státní prokurátor nakonec na tuto nabídku přistoupil. Gaynor se tak přiznal k vraždám Very Hallumsové, Amy Smithové, Jill Ermelliniové, Robin Atkinsové a Yvette Torresové. Zároveň uvedl, že s přiznáním čekal tak dlouho proto, že nechtěl zarmoutit svou matku. Po její smrti už mu nic nebránilo v tom, aby se doznal ke všem svým činům.

V roce 2010 byl Ficklingovi zmírněn trest z doživotí na 20 let vězení s tím, že 14 let si už odpykal. Gaynor byl následně odsouzen k dalším 5 doživotním trestům bez možnosti podmínečného propuštění. Gaynor u soudu poprvé projevil lítost nad svými činy. Zároveň však tvrdil, že ho ke spáchání vražd dohnala jeho drogová závislost. V závěrečné řeči uvedl: "Je těžké porozumět tomu, proč jsem to všechno udělal. Ale věřte mi, že v jádru jsem opravdu dobrý člověk."

Alfred J. Gaynor si svůj trest odpykává dodnes. Během svého pobytu ve vězení začal malovat obrazy, jejichž prodejem si vydělal nemalé peníze.

 

Zdroje: wikipedia.org, The Republican

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 6
Celkem: 1050362
Měsíc: 16520
Den: 465