Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knihy o sériových vrazích

Mých Top 5 knih o sériových vrazích (snad jsem na některou nezapomněl). Přidal jsem sem jak knihy o reálných případech, tak i ty o vrazích fiktivních. Každopádně jsem nečetl vše, takže tady Váš favorit může chybět :) A mějte na paměti, že jde o zcela subjektivní názor :)

1. Z pekla. První místo nemůže připadnout ničemu jinému než geniálnímu eposu Alana Moorea. Na téměř 600 stránkách se autorovi podařilo nejvěrněji přiblížit atmosféře viktoriánského Londýna, bez všech romantických příkras. A byť jde o komiks, působí naprosto nekomiksově (což je ostatně Mooreova specialita, viz Watchmen). Zapomeňte na filmovou adaptaci (byť povedenou), tohle je opravdu ta pravá exkurze do života whitechapelských prostitutek i do mysli nejslavnějšího vraha v historii kriminalistiky. Do celku pak skvěle zapadá i černobílá kresba Eddieho Campbella. Navíc, kniha funguje i jako literatura faktu, najdete zde o Jacku Rozparovači více informací, než v leckterém "seriózním" dokumentu. A ze scény, kdy Gull mluví k Mary Jane, kterou právě zohavuje, mě mrazí dodnes. Mimochodem, tohle není spoiler, identitu vraha znáte v podstatě od první stránky. Tak mi dochází, že si Z pekla musím zase přečíst. Už popáté. A vy byste měli taky :)

2. Mlčení jehňátek. Kdo by neznal Mlčení jehňátek? Musím přiznat, že čtení knihy mi trošku pokazil fakt, že jsem dříve viděl film, z toho ale autora vinit nemůžu :) A navíc to tak asi měla většina čtenářů z ČR. Ovšem mrazivé charisma pana Lectera na Vás dýchne z každé stránky a i přes znalost filmové adaptace, dokáže být konec napínavý (co když filmaři konec pozměnili?). Podobných thrillerů se později objevilo více, ale Hannibal Lecter je jen jeden.

3. Sběratel kostí. Zapomeňte na filmovou adaptaci (promiň Denzele), kniha je na úplně jiném levelu. Z románu doslova cítíte bezmocnost bývalého detektiva Lincolna Rhyma, který je sice geniální vyšetřovatel, ale po úrazu je zcela odkázán na pomoc druhých. I jeho vztah k začínající policistce Amélii působí mnohem uvěřitelněji než ve filmu. Postava Lincolna Rhyma se poté objevila v dalších knihách spisovatele Jeffreyho Deavera, ale Sběratel kostí je nejen první, ale pro mě i nejlepší.

4. Bestiální vrazi. Moje úplně první knížka pojednávající o fenoménu sériových vrahů. Tentokrát jde čistě o literaturu faktu. V první části se dozvíte něco o rozdělení vrahů jako takových, následuje celkem pečlivá analýza a rozdělení vrahů sériových (organizovaný - neorganizovaný, psychopat - psychotik). Následuje pečlivější rozbor několika případů sériových vrahů, včetně korespondence Alberta Fishe (jen pro silné povahy). V samotném závěru knihy se dostane na menší abecední seznam sériových vrahů. Zřejmě ideální kniha pro každého, který se chce touto tématikou zabývat hlouběji. Na druhou stranu, je to jen pro silné žaludky.

5. Krvelačné bestie. Tady žádné všeobecné poznatky ani odborné rozdělení sériových vrahů nečekejte. Kniha obsahuje chronologicky řazené reálné případy sériových vražd, od Jacka Rozparovače až po Jeffreyho Dahmera. Co je potřeba vypíchnout je autorova snaha o popis dané doby i historických okolností každého jednoho případu. Možná kniha klouže více po povrchu a nezachází více do hloubky, ale stejně jako v případě Bestiálních vrahů je to výborný úvod do tématu, tentokrát více zaměřený na jednotlivé sériové vrahy.

 

Dostali jste teď chuť na nějakou dobrou knihu? Nákupem přes KnihyDobrovsky.cz si nejen můžete pořídit zábavu na několik dlouhých večerů, ale zároveň podpoříte chod těchto stránek. Čtenáři ze Slovenska pak mohou objednávat na Gorila.sk. Každé podpory si nesmírně vážím a děkuji za ni!

 

Zdroj: serialkillers.cz

 

big_z-pekla-sku-269724.jpgimg.php.jpegbig_sberatel-kosti-by2-290029.jpge7ed19da-91e1-4d15-91ff-07f55becfa31.jpeg_vyr_20533_pa310270.jpghttps://www.knihydobrovsky.cz/

https://www.gorila.sk/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1045943
Měsíc: 18216
Den: 493