Jdi na obsah Jdi na menu
 


Allan Joseph Legere

article preview

"Monstrum z Miramichi"

(Kanada)

 

Alan Joseph Legere se narodil 13. února 1948 v Chathamu v kanadské provincii Nový Brunšvik. O jeho minulosti je známo jen velmi málo. Téměř celý život měl problémy se zákonem, většinou se jednalo o drobné krádeže, za které byl několikrát odsouzen k menším trestům. Pokud už se rozhodl živit se poctivě, pracoval jako automechanik.

Vše se změnilo 21. června 1986, kdy Legere a jeho komplicové Todd Matchett a Scott Curtis, přepadli obchod se zlevněným zbožím v Black River Bridge. Nejprve vyhodili pojistky a poté vstoupili dovnitř, kde narazili na majitele obchodu, manželský pár Johna (66 let) a Mary (62 let) Glendenningovi. Vetřelci je srazili k zemi a poté je začali zuřivě bít vším, co měli právě po ruce. To vše za doprovodu jejich hlasitého smíchu. Poté Mary svlékli a přímo vedle těla jejího manžela ji znásilnili. Napadená později vypověděla: "Bylo to strašné. Chtěla jsem křičet o pomoc, ale zalykala jsem se vlastní krví. A celou dobu jsem vedle sebe slyšela manželovo chroptění... Naštěstí jsem po nějaké době omdlela." Když se Mary opět probrala, byli už útočníci pryč. Nejprve chtěla probudit svého manžela, o kterém se domnívala, že je také v bezvědomí. Po chvíli však zjistila, že John je mrtvý. Útočníci jej před odchodem uškrtili. Mary se z posledních sil doplazila do prvního patra, odkud zavolala na tísňovou linku 911. Byla odvezena do nemocnice, kde jí lékaři zachránili život.

Pachatelé byli brzy dopadeni. Všichni tři byli odsouzeni k doživotnímu vězení, v Legerově případě s možností podmínečného propuštění po 18 letech.

3. května 1989 byl Legere převážen do nemocnice v Monctonu, kde měl podstoupit léčbu akutního zánětu středního ucha. Po příjezdu do nemocnice se mu podařilo přesvědčit stráže, že nutně potřebuje na toaletu. Dokonce mu bylo dovoleno jít bez doprovodu. To byla osudová chyba... Stráže nevěděly, že Legere má v konečníku ukrytý kus antény od přenosné televize. Pomocí této antény se mu podařilo odemknout pouta a poté utéct z nemocnice. Na parkovišti přinutil jednu ženu, aby ho odvezla za hranice města. Tam ji propustil a jejím autem odjel pryč. Následně ukradl několik dalších aut, díky čemuž jej policie nebyla schopna efektivně sledovat.

Během svého pohybu na svobodě se Legere vloupal do několika domů, ze kterých ukradl vše, co mělo alespoň nějakou hodnotu. Policisté však brzy zjistili, že je schopen mnohem horších věcí...

28. května 1989 - V noci byla do jednoho domu v Chathamu přivolána jednotka hasičů. V přízemí byl malý obchod s potravinami, v patře pak bydlely jeho majitelky, sestry Annie (75 let) a Nina (61 let) Flamovy. Podle hlášení vidělo několik svědků podezřelý kouř, který vycházel z prvního patra. Když hasiči přijeli na místo, jako první narazili na Ninu. Ta seděla na schodech do patra a nepřítomně zírala před sebe. Z hlavy jí tekla krev. Když hasiči vyběhli do patra, zjistili, že v plamenech je pouze pokoj Annie. Když vyrazili dveře, našli Annie ležet na posteli v kaluži vlastní krve. Oheň byl brzy uhašen, Annie se však zachránit nepodařilo. Policisté zjistili, že obě sestry byly velice brutálně zbity a následně znásilněny. Pachatel poté založil požár, aby po sobě nezanechal žádné stopy. To se mu příliš nepodařilo, protože na místě činu byly nalezeny jeho vlasy i sperma. Policie však tyto důkazy neměla s čím porovnat, protože Legerovi nikdy nebyl odebrán vzorek DNA. Nina Flamová sice utrpěla silné trauma, ale ze svých zranění se však brzy zotavila.

14. října 1989 - Téměř identický případ, bohužel s tragičtějšími následky. Požár byl tentokrát hlášen z domu ve městě Miramichi. Ten patřil sestrám Donně (45 let) a Lindě (41 let) Daughneyovým. Ty v přízemí provozovaly menší kavárnu. Obě sestry byly znásilněny a ubity k smrti. Tělo jedné z nich bylo nalezeno v úložném prostoru pod její postelí. I tentokrát se vrah pokusil na místě činu založit požár, ten byl ovšem včas uhašen. Vyšetřovatelům se podařilo zjistit, že Linda kdysi chodila s Legerem. Policisté měli konečně podezřelého. Teď ještě zbývala maličkost. Chytit ho...

16. listopadu 1989 - Legere se vloupal do domu římskokatolického kněze Jamese Smithe (69 let) v Chathamu. Muže ubil k smrti, poté vypáčil trezor a nakonec ukradl i knězovo auto.

23. listopadu 1989 Legere nastoupil do taxíku řízeného Ronem Gomkem. Legere na taxikáře namířil pistoli a řekl mu, aby jej zavezl do Monctonu. Po cestě však začala zuřit sněhová bouře, díky čemuž auto sjelo ze silnice a zapadlo do čerstvě napadaného sněhu. Legere nařídil Ronovi, aby si vystoupil a společně začali stopovat. Po chvíli u nich zastavilo auto řízené Michelle Mercerovou. Oba muži nastoupili do auta a Leger opět uvedl, že chce zavést do Monctonu. Po několika ujetých kilometrech vytáhl zbraň a vyděšené Michelle řekl, že až dorazí na místo, společně nastoupí do letadla do Montrealu. Přibližně po hodině Michelle oznámila, že potřebují natankovat benzín. Legere neochotně souhlasil. Když zastavili na čerpací stanici poblíž Sussexu, Legere sebral Michelle její peněženku a klíče od auta a natankoval. Poté odešel, aby zaplatil za benzín. Netušil však, že Michelle má u sebe náhradní klíče od auta. V momentě, kdy Legere odešel, Michelle nastartovala auto a i s Ronem odjela pryč. Poté zastavila u nejbližší telefonní budky, ze které zavolala policii. Ta okamžitě neprodyšně uzavřela celou oblast.

Leger měl ještě jednou štěstí. Zastavil mu řidič kamionu, který mu nabídl odvoz. Daleko však nedojeli. Několik kilometrů před Newcastlem narazili na policejní zátaras a byli nuceni zastavit. Leger se sice snažil zakrývat si obličej, policisté jej však okamžitě poznali. Asi v 05:00 byl Leger zatčen.

Legerovi byl okamžitě odebrán vzorek jeho DNA. Následná analýza prokázala, že vzorek Legerovy DNA se shoduje se vzorky získanými na místech činů.

Legere byl nejprve souzen za svůj útěk z května 1989. Za ten byl v srpnu 1990 odsouzen k 9 letům vězení. Teprve poté následoval soud, kde Legere čelil obvinění ze 4 vražd spáchaných od května do listopadu 1989. 3. listopadu 1991 padl konečný verdikt. Legere byl uznán vinným a odsouzen k doživotnímu trestu.

V srpnu 2020 Legere zažádal o podmínečné propuštění. Když byl komisí tázán, proč si myslí, že by měl být podmínečně propuštěn, Legere odpověděl: "A proč ne?" Tento argument zřejmě na komisi nijak nezapůsobil, protože 13. ledna 2021 byla žádost zamítnuta. Allan Legere tak nadále zůstává ve výkonu trestu.

 

Zdroje: wikipedia.org, thecanadianencyclopedia.ca

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1058348
Měsíc: 12484
Den: 575