Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anatolij Viktorovič Utkin

article preview

"Uljanovský maniak"

(Rusko)

 

Životopis

Anatolij Viktorovič Utkin se narodil 1. ledna 1943. Jeho otcem byl voják Rudé armády. Ten když se dozvěděl, že je jeho partnerka těhotná, usoudil, že dítě není jeho a těhotnou ženu opustil. Zoufalá budoucí matka se několikrát neúspěšně pokusila o potrat. Navzdory těmto okolnostem bylo Utkinovo dětství a dospívání vcelku normální, prosté jakýchkoliv excesů. Bez problémů vychodil základní školu a vyučil se (i když není známo v jakém oboru). Několikrát se přihlásil i na vysokou školu, nikdy ovšem studium nedokončil. Proto se nakonec rozhodl, že se stane armádním řidičem. Během svého života několikrát skončil za mřížemi za drobné krádeže.

 

Série vražd

Díky tomu, že níže uvedené vraždy byly spáchány za železnou oponou, není o nich známo mnoho podrobností (stejně jako o Utkinově životě). Utkin všechny své vraždy spáchal v Uljanovské a Penzenské oblasti. Jeho oběťmi byly v drtivé většině případů velmi mladé ženy a dívky. Není známo, jakým způsobem své oběti zabíjel, ale v některých případech došlo k blíže nespecifikovanému posmrtnému zohavení. Velice často si jako trofeje bral osobní věci obětí a v několika případech i části jejich těl.

Svou první vraždu spáchal 31. března 1968, kdy ve městě Baryš zavraždil teprve devítiletou holčičku, které následně ukradl hodinky. Tato oběť byla nalezena až o 2 měsíce později přibližně 300 km od místa, kde byla zavražděna. 27. června 1968 Utkin znásilnil a zavraždil 17letou dívku. 25. září 1968 následovala vražda 13leté holčičky v Penzenské oblasti. 8. října 1968 zaútočil na další mladou dívku. Ta se ale bránila natolik srdnatě, že útočníka zahnala na útěk. 28. listopadu 1968 zavraždil Utkin 10letou holčičku přímo v Uljanovsku (kde v té době bydlel) a ukradl její levou ponožku. 28. května 1969 následovala další vražda ženy v Uljanovsku.

V srpnu 1969 byl Utkin odsouzen ke 3 rokům vězení za krádež. Propuštěn byl v říjnu 1972. Těsně po znovunabytí svobody se pokusil znásilnit a zavraždit ženu ve městě Baryš. Oběti se tentokrát podařilo utéct. 6. prosince 1972 si na své konto připsal svou jedinou mužskou oběť. Po vraždě tuto oběť okradl o peníze a tělo odhodil do příkopu. 15. prosince 1972 Utkin zavraždil ženu, kterou nabral do auta jako stopařku, když projížděl kolem letiště v Uljanovsku.

 

Zatčení a soud

8. února 1973 se Utkin pokusil vykrást textilní továrnu. Zastřelil ženu, která měla na starost sejf a vyplácení mezd a jejími klíči se pokusil dostat se do trezoru. Když se mu to nepodařilo, rozhodl se, že alespoň nějak využije kovový kbelík, který si původně přinesl na peníze. Vrátil se ke svému autu a do kbelíku nalil naftu z kanystru. Naftu pak rozlil na místě činu, které se poté pokusil zapálit. Oheň se podařilo poměrně brzy zlikvidovat, ale tentokrát se Utkin dopustil osudové chyby. Zapomněl na místě činu kbelík od nafty. Zásadní bylo, že na něm bylo vyryto jeho jméno. Policisté u jeho dveří zazvonili hned následující den, 9. února 1973. Utkin se sice pokusil klást odpor, ale byl velmi brzy zpacifikován a převezen do vazby. Zde se přiznal nejen k vraždě ženy v továrně, ale také k sérii vražd v Uljanovské a Penzenské oblasti. 13. prosince 1974 byl uznán vinným z 9 vražd a odsouzen k trestu smrti. Utkin několikrát požádal o milost, byl ale vždy odmítnut. 12. září 1975 byl Anatolij Utkin zastřelen popravčí četou ve věku 32 let.

 

Zdroj: wikipedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1060998
Měsíc: 12118
Den: 486