Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archibald Thomson Hall

article preview

"Monster Butler"

(Velká Británie)

 

Archibald Thomson Hall se narodil 17. června 1924 ve skotském Glasgow. Už jako dítě velice často kradl, jeho oblíbeným cílem byly plechovky se sbírkou na Červený kříž. Poprvé byl odsouzen v jeho 15 letech poté, co se v Londýně pokoušel prodat šperky, které ukradl ve Skotsku. Během pobytu ve vězení pečlivě studoval zvyklosti britské šlechty a pilně pracoval na odstranění svého skotského akcentu. Po svém propuštění se rozhodl používat jméno Roy Fontaine, podle herečky Joan Fontaineové. Dále však pokračoval ve své kriminální kariéře, tentokrát však sázel na svůj herecký talent a předstíraje, že je bohatý Američan či britský šlechtic, spáchal několik podvodů. V roce 1964 ovšem putoval znovu za mříže. Tentokrát byl odsouzen na 10 let za krádež klenotů. Z vězení se mu sice podařilo brzy uniknout, ale v roce 1966 byl znovu dopaden. Svým útěkem si vysloužil dalších 5 let ve vězení navíc.

Podmínečně byl propuštěn v roce 1972. Velice rychle po svém propuštění se stihl oženit a následně ještě rychleji i rozvést. V této době se také seznamuje s Mary Coggleovou, která se později stane jeho milenkou. V roce 1975 se Hall vrací do Skotska, kde získává práci komorníka u bohaté vdovy Margaret Hudsonové, která vlastní honosné sídlo Kirtleton House v Dumfriesshire. Hall měl nejprve v plánu paní Hudsonovou okrást, ale nakonec se mu nová práce i paní Hudsonová natolik zalíbily, že se rozhodl od svých plánů ustoupit. V roce 1977 však začíná u paní Hudsonové pracovat i další kriminálník David Wright, kterého Hall poznal ve vězení. Těsně poté začínají paní Hudsonové mizet klenoty a stříbrné příbory. Když Hall vidí, že některé z těchto šperků nosí Wrightova přítelkyně, donutí ji, aby je vrátila. To vyústí ve velkou hádku mezi Hallem a Wrightem, během které dokonce opilý Wright namíří na Halla pušku. Navíc Wright vyhrožuje, že paní Hudsonové řekne o Hallově kriminální minulosti. Druhý den Hall pozve Wrighta na lov králíků, jako akt smíření. Ve skutečnosti však Hall počká až Wright vystřílí všechny svoje náboje a poté ho sám střelí do hlavy. Wright je na místě mrtev. Hall jej poté zakope u nedalekého potoka. Těsně poté se však paní Hudsonová stejně dozví pravdu o Hallově minulosti a okamžitě Halla propustí.

Hall se přestěhuje do Londýna, kde opět začne pracovat jako komorník, tentokrát u bývalého politika Waltera Scott-Elliota (82 let) a jeho manželky Dorothy (60 let). Hall si velice rychle všimne, že jejich dům je plný klenotů obrovské hodnoty. Sejde se tedy se svou bývalou milenkou Coggleovou a s dalším zlodějem jménem Michael Kitto. Společně se rozhodnou dům vykrást.

8. prosince 1977 musí paní Elliotová navštívit sanatorium. Hall a Kitto se rozhodnou toho využít, aby prozkoumali dům. Paní Elliotová se však vrátí nečekaně brzy a načapá dvojici ještě v domě. Dožaduje se vysvětlení, co dělá v jejím domě cizí člověk. Místo odpovědi ji oba muži povalí na zem a začnou ji dusit polštářem. Po chvíli je Dorothy mrtvá. Poté ještě nadopují pana Elliota prášky. Pak tělo Dorothy nacpou do kufru auta a na zadní sedadlo položí omámeného pana Elliota. To už jim pomáhá i Coggleová. Společně pak vyrazili na sever. Další den zakopali tělo Dorothy poblíž Loch Earn. Následně si pronajali chatu poblíž Cumberlandu, kde nechali Coggleovou a pana Elliota (kterého opakovaně dopovali léky). Hall a Kitto se pak vrátili do domu manželů Elliotových, který vykradli. Poté se vrátili, vyzvedli Coggleovou a pana Elliota a pokračovali dál na sever.

14. prosince 1977 se rozhodli zbavit i pana Elliota. Zastavili proto kousek od Glen Affric a pokusili se pana Elliota uškrtit. Starý pán se však houževnatě bránil a tak ho nakonec museli ubít lopatami. Poté ho na místě pohřbili. Následně vypukla prudká hádka mezi Hallem a Coggleovou. Hall totiž považoval za potenciální důkaz kožich po paní Elliotové, kterého se však Coggleová odmítala vzdát. Vše vyeskalovalo v momentě, kdy Hall vytáhl pohrabáč a Coggleovou jím udeřil. Ta se skácela k zemi. Hall nezaváhal, přetáhl Coggleové přes hlavu igelitový pytel a udusil ji. Její tělo poté Hall s Kittoem hodili do potoka.

Poté se Hall s Kittoem přesunuli do Glasgow, kde strávili Vánoce v domě Hallových. Po svátcích se vrátili do chaty v Cumberlandu. Tentokrát však s nimi jel i Hallův bratr Donald. Ten byl také zloděj, ale navíc byl i usvědčený pedofil, a z toho důvodu ho Hall nenáviděl. Na chatě se Donald začal zajímat, kde Hall s Kittoem přišli k tolika penězům. Tato zvědavost ho nakonec stála život. Po pár skleničkách alkoholu ho Hall omámil chloroformem a pak ho utopil ve vaně. I tělo této oběti skončilo v kufru jejich auta. Než však vyrazili dál, Hall přikázal Kittovi, aby někde ukradl poznávací značku, protože na té jejich byly tři devítky, což Hall považoval za nešťastné znamení. Tato pověrčivost nakonec napomohla k jejich dopadení.

15. ledna 1978 dvojice vyrazila na cestu i s Donaldovým tělem v kufru. Po dvou dnech je však zastihlo husté sněžení a tak se nakonec rozhodli přenocovat v hotelu Blenheim House ve Východním Lothianu. Jejich vzezření zde ovšem vzbudilo značné podezření, zda budou schopni zaplatit za ubytování. Ředitel hotelu tedy zavolal na policii s prosbou, zda by nezkontrolovali poznávací značku Hallova auta. Policisté zjistili, že poznávací značka byla registrovaná na jiné auto než byl Hallův Ford a navíc byla nedávno jejím majitelem nahlášena jako ukradená. Do hotelu tedy vyrazili dva policisté a odvedli si Halla a Kittoa na policejní stanici. Samozřejmě netrvalo dlouho a policisté objevili v kufru auta tělo Hallova bratra. Kitto na policejní stanici ochotně spolupracoval. Uvedl, že je vlastně rád. Když totiž viděl, jak Hall zavraždil svou milenku i svého bratra, dostal strach, že bude další na řadě. Hall těsně po příjezdu na stanici požádal, zda by si mohl odskočit na toaletu. Tam si otevřel okýnko, kterým se mu podařilo protáhnout na ulici a utéct. Jeho pobyt na svobodě však trval jen pár hodin. Ještě ten stejný den byl zadržen, když se pokoušel opustit město v taxíku.

Teď už s policií začal spolupracovat i Hall. Přiznal se ke všem vraždám, stejně jako Kitto. Ještě před začátkem soudního procesu se Hall neúspěšně pokusil o sebevraždu. Soudní procesy proběhly rovnou dva - jeden v Londýně a druhý v Edinburghu. Kitto byl odsouzen na doživotí s možností podmínečného propuštění po 15 letech. Hall byl rovněž odsouzen na doživotí, ovšem s tím rozdílem, že soud ve Skotsku doporučil možné podmínečné propuštění po 15 letech, zatímco londýnský soud jakékoliv podmínečné propuštění zamítl.

Kitto byl pravděpodobně propuštěn na svobodu v roce 1992 (v tomto nejsou zdroje jednotné). Zato Hall měl jistotu, že se z vězení už nikdy nedostane. I z toho důvodu se několikrát pokusil spáchat sebevraždu. V roce 1995 dokonce podal písemnou žádost, ve které žádal o právo zemřít. Archibald Thomson Hall nakonec zemřel 15. září 2002 na následky mrtvice ve vězení v Portsmouthu. Bylo mu 78 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, The Crime and Investigation Network

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 6
Celkem: 1058514
Měsíc: 12570
Den: 646