Jdi na obsah Jdi na menu
 


Arnfinn Nesset

article preview

(Norsko)

 

Arnfinn Nesset se narodil 25. října 1936 v norském kraji Trøndelag. Byl nemanželským dítětem. Celý život žil se svou matkou, svého otce nikdy nepoznal. Stal se diplomovaným ošetřovatelem a v roce 1977 začal pracovat jako vrchní ošetřovatel v sanatoriu v norském městě Orkdal. Již o několik let později se stal ředitelem celého sanatoria.

S jeho nástupem do této funkce však začalo přibývat podezřelých úmrtí pacientů. Vzhledem k jejich vysokému věku se jejich úmrtími zpočátku nikdo nezabýval. Na začátku roku 1981 jeden norský novinář obdržel anonymní tip od jednoho ze zaměstnanců sanatoria. Ten se zmiňoval o vysoké úmrtnosti pacientů a navíc zdůraznil, že Nesset objednal nezvykle velké množství léku známého jako Suxamethonium chlorid, což je injekční roztok, který uvolňuje napětí svalů. Ve větším množství však může být životu nebezpečný.

Zmíněný novinář se vzdal možnosti napsat zajímavý článek a raději o všem informoval policii. Ta Nesseta předvedla k výslechu. Nesset nejprve tvrdil, že chtěl pomocí objednaného léku otrávit smečku divokých psů, která se už nějakou dobu potulovala v okolí sanatoria. Poměrně záhy se však začal přiznávat, že pomocí této látky vraždil pacienty. Konkrétně se mělo jednat o 27 vražd, ke kterým došlo od května 1977 do listopadu 1980. V jednu chvíli však začal Nesset křičet: "Proboha, zabil jsem tolik lidí, že si to ani nepamatuju! Mohlo jich být i desetkrát tolik!"

Policie exhumovala těla některých pacientů, pitvy však byly neprůkazné, jelikož Suxamethonium chlorid je po nějaké době v těle jen těžko zjistitelný. I tak vyšetřovatelé odhadují, že Nesset mohl zavraždit 62 - 138 pacientů. Tato čísla dělají z Nesseta nejhoršího sériového vraha v norské historii.

A jaký byl Nessetův motiv? To dodnes není jisté. Sám Nesset během svých výpovědí uváděl hned několik motivů. Jednou se mělo jednat o smrt z milosrdenství, kdy chtěl ukončit utrpení těžce nemocných pacientů. Jindy tvrdil, že trpí schizofrenií a jindy zase, že mu činilo velké potěšení vědomí, že má kontrolu nad životem a smrtí jiných lidských bytostí.

Během psychiatrických vyšetření nebyla u Nesseta nelezena žádná porucha, která by zabraňovala jeho účasti u soudu. Nesset tak byl nakonec obviněn z 25 vražd, jednoho pokusu o vraždu a několika krádeží (několik svých pacientů totiž okradl o hotovost v celkové výši kolem 1 800 dolarů).

Soudní proces byl zahájen v říjnu 1982. Nesset odvolal všechna svá dřívější přiznání a začal tvrdit, že je nevinen. Zároveň se pravděpodobně snažil přesvědčit porotu o tom, že je blázen, protože soudní jednání často přerušoval svými výkřiky o tom, že je polobůh.

11. března 1983 byl Nesset uznán vinným ze spáchání 22 vražd, jednoho pokusu o vraždu a krádeže. V případě tří vražd byl zproštěn obžaloby. Následně byl odsouzen k nejvyššímu trestu, jenž umožňovaly tehdejší norské zákony, což 21 let odnětí svobody. Po odpykání trestu mělo následovat ještě 10 let ochranné vazby.

Ani tento trest si však nemusel odpykat celý. Arnfinn Nesset, nejhorší norský sériový vrah, byl po 12 letech propuštěn za dobré chování. Po propuštění byl 10 let pod dohledem úřadů, načež mu bylo přiděleno nové jméno. Nesset se následně odstěhoval neznámo kam. Jeho další osudy jsou tak nejasné.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 2
Celkem: 1059168
Měsíc: 12638
Den: 463