Jdi na obsah Jdi na menu
 


Arohn Kee

article preview

"Znásilňovač z východního Harlemu"

(USA)

 

Kee se narodil 18. září 1973 a téměř celý život prožil v newyorském Harlemu. Je popisován jako inteligentní a charismatický muž. Ve svém okolí byl vyhledáván jako expert na počítače. Sám o sobě tvrdil, že je rapovým producentem, i když neexistuje jediný důkaz, že se muzice vůbec kdy věnoval. Na druhou stranu, Kee byl rovněž znám svou zálibou ve šmírování žen a velice často chodil po ulici s malou kamerou, kterou se snažil nahlédnout ženám pod sukně. Zatčen byl jen jednou, v roce 1990 pro jakousi drobnou krádež.

V lednu 1991 se 13letá Paola Illeraová vracela domů ze školy. Zazvonila na zvonek velkého činžovního domu ve východním Harlemu. Matka jí přes domovní systém otevřela dveře, Paola vstoupila dovnitř a nastoupila do výtahu. Do bytu svých rodičů ve 30. patře však už nedorazila. O pár hodin později bylo její tělo nalezeno nedaleko East River. Paola byla znásilněná a uškrcená. Navíc měla tři bodné rány v hrudníku. Podle všeho se natolik bránila, že jí pachatel musel násilím roztáhnout nohy. Použil přitom takovou sílu, že na dívčiných stehnech zůstaly modřiny ve tvaru vrahových prstů. Její matka později řekla: "Paola se chtěla stát právničkou. Proto jsme se přestěhovali z Kolumbie, aby měla moje dcera větší šanci splnit si své sny. Milovala to tady. Zemřela proto, že chtěla žít americký sen."

Už po této vraždě se našel svědek, který tvrdil, že viděl Keeho, jako nastupuje s Paolou do výtahu (bydleli ve stejném domě). Kee to tehdy policii potvrdil, ale uvedl, že on vystoupil v 19. patře, zatímco Paola pokračovala dál. Toto vysvětlení policii bohužel stačilo.

V roce 1994 byla napadena další dívka. Oběti bylo 15 let a měla to štěstí, že se jí podařilo přežit. Přistoupil k ní jakýsi muž, který ji pod pohrůžkou nožem donutil, aby s ním šla na odlehlé místo. Tam jí zavázal oči a přikázal jí, aby se svlékla. Pak ji vaginálně i análně znásilnil. Pachateli zřejmě nechybělo sebevědomí, protože při znásilnění své oběti neustále opakoval: "Měla bys být vděčná, že si můžeš užít s takovým chlapem jako jsem já." Když bylo po všem, pachatel nechal dívku ležet a odešel.

10. září 1997 došlo k další vraždě. Obětí se tentokrát stala Johalis Castrová (19 let), která se s rodinou přistěhovala z Dominikánské republiky. I ona byla znásilněná a uškrcená. Navíc však byla brutálně zbitá. Její tělo bylo nalezeno na střeše budovy na East 104th Street. Vrah se pravděpodobně pokusil zamést po sobě stopy tím, že tělo oběti zapálil. Na místo byli nejprve povoláni hasiči, kteří se domnívali, že na střeše někdo zapálil kus starého nábytku. Jeden ze zasahujících hasičů později vzpomínal: "Když jsem přišel blíž, uviděl jsem ohořelá ženská prsa. Bylo to strašné..."

I tentokrát policisté narazili na jméno Arohn Kee. Zjistili totiž, že v den její vraždy si s ním Johalis několikrát telefonovala. Kee policii řekl, že si s Johalis volala jeho tehdejší přítelkyně, která se s ní domlouvala na společné nákupy. Jeho přítelkyně tuto výpověď potvrdila a Kee tak nebyl dále vyšetřován.

V dubnu 1998 došlo ke znásilnění 13leté dívky. Když tato drobná dívenka křičela bolestí, zatímco byla análně znásilňována, pachatel na ni řval: "Drž hubu a chovej se jako ženská!" I tuto dívku nakonec pachatel nechal žít.

2. června 1998 bylo na schodišti činžovního domu na East 112th Street nalezeno tělo Rasheedy Washingtonové (18 let). Vrah ji vaginálně i análně znásilnil a uškrtil. Poté ji navíc i okradl.

Na podzim 1998 byly znásilněny další dvě dospívající dívky. I tentokrát byly obě dívky vaginálně i análně znásilněny, ale oběma se podařilo přežít. 25. září se obětí stala 16letá dívka. Ta uvedla, že pachatel měl na hlavě čepici a šedou teplákovou bundu, z jejíž kapsy vyčuhovala účtenka z nedaleké prádelny. Tuto stopu však policie dlouho ignorovala. 16. listopadu byla znásilněna 14letá dívka. Tato oběť uvedla, že pachatel na ni měl zvláštní požadavek. Řekl jí: "Až tě budu šukat, předstírej že mě miluješ!"

Všechny tyto případy se nesetkaly s velkou pozorností tisku, a bohužel ani policie. Oběti byly hispánské a černošské dívky z Harlemu, a tak bylo na tyto případy přiděleno jen minimum policistů. Navíc policie tyto případy vyšetřovala odděleně. Zlom nastal až v roce 1998, kdy vyšetřovatelé díky testům DNA zjistili, že za všemi útoky stojí stejný pachatel. Policie proto uveřejnila skicu podezřelého.

O pár dní později zavolal na policii jakýsi anonym, který uvedl, že by policie měla prošetřit muže jménem Ace. Ten žil ve stejném domě jako první oběť Paola Illeraová. Vyšetřovatelé velice brzy zjistili, že Ace se ve skutečnosti jmenuje Arohn Kee.

Teprve v tuto chvíli si policisté uvědomili, že jméno Kee se při vyšetřování tohoto případu objevuje až nezvykle často. Vzpomněli si i na svědectví 16leté dívky, která byla znásilněna v září 1998. Vyšetřovatelům se podařilo zjistit, že se zmíněná prádelna nachází v sousedství domu, ve kterém bydlel Kee. Navíc tam jeho matka byla pravidelnou zákaznicí. Policistům došlo, že jsou na správně stopě. Potřebovali však odebrat podezřelému vzorek DNA, aby ho mohli porovnat s DNA pachatele. Policisté tak začali Keeho sledovat s nadějí, že snad vyplivne žvýkačku, kterou by poté mohli použít k odebrání vzorku. Marně.

8. února 1999 byl Kee zatčen pro podezření z krádeže harddisku. Policisté se rozhodli využít příležitosti a pokusili se na Keeho použít menší lest. Přivedli ho k policejnímu lékaři a řekli mu, že podstoupí rutinní test, který odhalí, zda nemá tuberkulózu. Samozřejmě šlo o pouhou zástěrku, aby mu byl odebrán vzorek slin pro testy DNA. Kee si však důkladně pročetl souhlas s odběrem. Zjistil tak, že vzorek může být použit pro testy DNA. Briskně test odmítl s tím, že je svědek Jehovův a jeho víra mu neumožňuje podstoupit toto lékařské vyšetření.

Celou dobu, kdy byl Kee ve vazbě, si dával velký pozor na to, aby policie nemohla získat vzorek jeho DNA. Kelímky, ze kterých pil, rozstříhával a splachoval do záchodu. Netušil však, že už je pozdě. Policie totiž získala kelímek, ze kterého pil hned první den jeho zatčení. Než však byly známy výsledky testů, Kee byl propuštěn s tím, že bude vyšetřován na svobodě. Kee neztrácel čas, zabalil si věci, vyzvedl svou 16letou přítelkyni a nasedl na první autobus na Floridu. Když policisté zjistili, že se Keeho DNA dokonale shoduje s DNA pachatele, byl už Kee pryč.

Po příjezdu na Floridu však udělal osudovou chybu. Dvakrát totiž telefonicky kontaktoval jednu ze svých milenek. Ta neváhala a oznámila policii, že Kee je v Sun Hotel Miami. Newyorská policie proto okamžitě kontaktovala své kolegy v Miami. Panovalo totiž podezření, že by se Keeho přítelkyně mohla stát jeho příští obětí. 19. února 1999 byl hotel obklíčen policií a do Keeho pokoje vpadla jednotka SWAT. Kee a jeho přítelkyně se schovali pod postel, odkud byly zásahovou jednotkou vytaženi a Kee byl konečně zatčen.

Kee se k vraždám a znásilněním odmítl přiznat. Vyšetřovatelé proto do výslechové místnosti pozvali jeho přítelkyni. Když se ho zeptala, proč zavraždil ty dívky, Kee odpověděl: "Udělal jsem chybu, ale jsem nemocný."

Soudní proces byl zahájen na konci roku 2000. Celý soud provázely zjitřené emoce. Příbuzní obětí se pustili i do přítomného tisku. Jeden z mužů na novináře křičel: "Teď je vás tu plno. Ale kde jste byli, když zabil mou holčičku? Ani vám nestála za krátký článek v těch vašich plátcích!" Kee i nadále trval na své nevině. Tvrdil, že policie zmanipulovala výsledky testů DNA a že si jej vybrala jen jako obětního beránka, protože je černoch. Podle jeho teorie ho stát chce poslat na smrt, a pak prodat jeho orgány. Porota se s tímto tvrzením neztotožnila a 20. prosince 2000 rozhodla, že Kee je vinen. Tento výrok se setkal s aplausem ze strany příbuzných obětí.

Než byl vynesen rozsudek, dostali možnost promluvit i příbuzní obětí. Během této doby se Kee několikrát rozbrečel a pořád dokola opakoval: "Omlouvám se." To nevydržel bratranec zavražděné Johalis Castrové a pokusil se skočit na Keeho. Ochrance trvalo 15 minut, než se jí podařilo uklidnit situaci. Pak již soudkyně přistoupila k vynesení rozsudku. Arohn Kee byl za 3 vraždy odsouzen na doživotí a za 4 znásilnění ke 400 letům ve vězení. Svůj trest si odpykává dodnes.

 

Zdroje: murderpedia.org, watchingrobertpickton88015.yuku.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1061073
Měsíc: 12127
Den: 483