Jdi na obsah Jdi na menu
 


Asande Baninzi

article preview

(JAR)

 

Narodil se v roce 1983. O jeho životě nejsou dostupné žádné informace. I o jeho zločinech je informací jako šafránu, ale něco málo o nich lze zjistit. Baninzi společně s Mthuthezelim Ericem Nombewem založili menší gang známý jako "Wox", který terorizoval Kapské Město a jeho okolí. Většina členů gangu (pokud ne úplně všichni) byla drogově závislá. Jenže Baninzi i Nombewu nepracovali a potřebovali sehnat peníze na drogy, zejména na marihuanu a Mandrax (Metakvalon). Rozhodli se proto unášet lidi v jejich autech, převést je na odlehlejší místa a tam je okrást a zavraždit. Jejich auta pak prodali. Téměř všechny oběti byly střeleny do hlavy. Dost často se jejich oběťmi stávaly páry. Jejich vražedné běsnění sice trvalo "pouze" od června do srpna 2001, ale i tak si vyžádalo minimálně 18 obětí.

K prvnímu známému zločinu došlo 20. června 2001, kdy gang "Wox" unesl pár ve Volkswagenu ve městě Gugulethu. Nejprve přinutili muže dívat se, jak znásilňují jeho přítelkyni, a poté je okradli. Nakonec se však rozhodli, že oba propustí. Jejich prvními oběťmi se tak stala rodina z města Delft. Tu unesli během rodinného výletu. Jména obětí nejsou známá. Baninzi a spol. zavraždili rodiče i jejich dvě dcery, z nichž jedna byla teenagerka a druhé bylo pouhých 10 let. Dalšími oběťmi se stal taxikář Moegamat Brand a pasažér, kterého právě vezl jménem Ryan Masetu. O několik týdnů později byla nalezena další jejich oběť Mqibalo Mnisi, který ležel s prostřelenou hlavou vedle cesty u města Delft. Dalšími oběťmi se staly Nceba Faltein a Siseku Nxuová, o jejichž vraždách nejsou známé žádné podrobnosti. Následoval únos Richarda Dantjiese a Faith Qwelaneové. Gang odvezl oba do města Zwelitsha, kde Baninzi zamkl muže do kufru. Poté celý gang Faith znásilnil. Pak oba převezli k opuštěné chatrči u městečka Nyanga, kde byli Richard a Faith zastřeleni. Členové gangu si pak vzali jejich peníze, mobily a nakonec i jejich auto. Následují vraždy Ayandy Bokweniové, Lindy Mbabisové, Lenta Ndzota, Nolwandleho Nkutshua a Vuyo Tatiové. Jejich posledními oběťmi se stali Nomwuyo Mtiki a Sydney Molefeová. Ti byli uneseni, když seděli v zaparkovaném autě ve městě Gugulethu. Oba byli následně okradeni a zastřeleni.

K Baninziho zatčení došlo ještě v roce 2001. Nombewu spáchal sebevraždu poté, co byla jeho chatrč obklíčena policií a byl vyzván, aby se vzdal. Baninzi se ke všem svým zločinům přiznal a projevil lítost nad svými činy: "Je mi strašná hanba a stydím se za to, co jsem udělal. Že jsem způsobil tolik bolesti." Baninzi sice uvedl, že všichni členové gangu před vraždami kouřili marihuanu a užívali Mandrax, ale on sám byl vždy při smyslech a byl si vědom toho, co dělá. Soud nakonec Asande Baninzimu vyměřil následující trest: byl odsouzen k 19 doživotním trestům plus odnětí svobody na 189 let za 14 vražd (na kterých se Baninzi přímo podílel), 4 znásilnění a 2 ozbrojená přepadení. Osudy dalších členů gangu (včetně jejich jmen) nejsou známy.

 

Zdroje: wikipedia.org, Cape Times

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1061621
Měsíc: 12218
Den: 504