Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bai Baoshan

article preview

(Čína)

 

Narodil se v roce 1958 v městské prefektuře Pao-ting. Další zpráva o Baoshanovi je až z roku 1983, kdy se neúspěšně pokusil o loupež. Byl velice brzy dopaden a za pokus o loupež a napadení byl odsouzen ke 14 letům ve vězení. Propuštěn byl již po 13 letech na podmínku. Z vězení však neodcházel jako napravený zločinec, ale jako člověk plný vzteku a nenávisti, který ze všeho nejvíce toužil po pomstě na společnosti a na autoritách.

Jeho šílená cesta za pomstou začala téměř ihned po jeho propuštění, v březnu 1996, kdy v Pekingu napadl policejního důstojníka a ukradl mu jeho poloautomatickou zbraň. S tou pak nakráčel na policejní stanici v čínském hlavním městě a spustil zběsilou střelbu. Během ní zastřelil jednoho civilistu a dalších 6 lidí zranil (včetně 4 policistů). Samotnému Baiovi se podařilo uniknout bez jediného škrábnutí. Těsně předtím, než Bai opustil Peking, ještě přepadl trafiku. Když pak z obchodu odcházel, naprosto zbytečně zastřelil prodavače. Poté už se Bai přesunul do provincie Che-pej. Zde zastřelil dalšího policistu, kterému ukradl jeho automatickou pušku. Následoval přesun do města Urumči v oblasti Sin-ťiang, kde Baiovo řádění vyeskalovalo. Společně se 2 komplici během velice krátké doby zastřelili dalších 10 lidí (včetně několika dalších policistů) a podařilo se jim ukrást přibližně 1,5 milionů jüanů. Když se jeden z jeho kompliců dožadoval svého podílu, Baoshan ani na chvíli nezaváhal a střelil ho do hlavy.

To už se Bai stal v Číně veřejným nepřítelem číslo 1. V tuto dobu však udělal osudovou chybu. Vrátil se totiž do Pekingu, kde neměl šanci uniknout pozornosti policie. Nakonec byl Bai zatčen 16. října 1997. Vzhledem k tomu, že většina jeho vražd se odehrála v oblasti Sin-ťiang, konal se soud s Baiem tam. Veřejný nepřítel číslo 1 byl obviněn ze 14 vražd a několika dalších těžkých zločinů. Ke všem se Bai přiznal a tak neměl soud ani dlouhého trvání. Podle očekávání byl Bai Bai odsouzen k trestu smrti a 6. května 1998 byl popraven výstřelem do hlavy.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 4
Celkem: 1060049
Měsíc: 12253
Den: 322