Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bandali Debs

article preview

(Austrálie)

 

V roce 1998 se policie ve státě Victoria potýkala už 7. rokem se sérií ozbrojených loupeží, jejichž cílem se stávaly restaurace po celém státě. Od února 1991 došlo nejméně k 10 podobným přepadením. Vyšetřovatelé vytipovali několik potenciálních cílů, před nimiž hlídkovali policisté v civilních autech. Jedním z takto vytipovaných cílů byl i "Silky Emperor Restaurant" v Moorabbinu (předměstí Melbourne).

15. srpna 1998 připadlo hlídkování na důstojníky Garyho Silka (34 let) a Rodneyho Millera (35 let). Své auto zaparkovali v podzemní garáži u restaurace. V 00:08 16. srpna vjel do podzemní garáže tmavý hatchback Hyundai Excel. Policisté si všimli, že v autě sedí 2 muži. Auto zaparkovalo, když si však řidič všiml obou důstojníků, opět nastartoval motor a odjel pryč. Oba policisté nastoupili do auta a začali Hyundai sledovat. Po chvíli se rozhodli podezřelé auto zastavit. Hyundai zastavil u chodníku na Cochranes Road. Oba policisté vystoupili, Gary Silk přistoupil k neznámému autu a požádal řidiče o doklady. Muž však místo toho vytáhl revolver a dvakrát na policistu vystřelil. Gary Silk byl zasažen do hrudníku a do oblasti pánve. Rodney Miller sice vytáhl služební zbraň, ale než stačil vystřelit, byl rovněž zasažen. Kulka jej zasáhla pod levou paži a prošla až bokem na opačné polovině jeho těla. Neznámý útočník poté vystoupil z auta a střelil ležícího Garyho Silka do hlavy. Policista byl na místě mrtev. Rodney Miller mezitím znovu sebral svou zbraň a i přes značnou bolest začal na útočníka střílet. Jedna z kulek roztříštila zadní sklo u střelcova auta. Útočník na nic nečekal,  nastoupil zpět do auta a odjel. Těsně poté dorazily na místo posily. Pro Garyho Silka bylo už příliš pozdě. Rodney Miller byl převezen do nemocnice, kde však o několik hodin později svým zraněním podlehl.

Policie hned druhý den zahájila "Operaci Lorimer", která měla jediný cíl: zatknout všechny, kteří mají na svědomí vraždu obou policistů. Byla rovněž vypsána odměna 500 000 australských dolarů za jakoukoliv informaci, která povede k zatčení pachatelů. Testy provedené na skle nalezeném na místě činu ukázaly, že sklo pochází ze zadního okna auta značky Hyundai. Policisté kontaktovali firmu Hyundai, díky čemuž zjistili, že se jedná o hatchback Hyundai Excel. Auto muselo být vyrobeno v relativně nedávné době, protože dříve nebyly vozy Hyundai tímto typem skel vybaveny. Vyšetřovatelé kontaktovali autoopravny v nejbližším okolí, což je přivedlo k důležité informaci. V nedávné době se objevila pouze jedna zákaznice, která potřebovala vyměnit zadní okno u svého Hyundai Excel. Byla to dcera známého zločince Bandaliho Debse.

Policisté našli při prohlídce auta kulku. Pozdější analýza potvrdila, že byla vystřelena ze služební pistole zesnulého Rodneyho Millera. V autě byly také nalezeny náboje, které byly rovněž poslány na balistickou expertízu. Ta prokázala, že se jedná o stejné náboje, které byly nalezeny na místech několika vloupání. Majitelka auta policii sdělila, že vozidlo pravidelně používá její otec a její přítel, Jason Joseph Roberts. Oba muži byli okamžitě zatčeni.

Podle policejních záznamů se Debs narodil 18. července 1953 v Narre Warren, což je předměstí Melbourne. Nikdy nemluvil o svém dětství, jeho bratr však v jednom rozhovoru pro tisk uvedl, že oba byli v dětství týráni. Pro toto tvrzení však neexistuje jediný důkaz. Během svého života byl Debs několikrát zatčen za různé loupeže a vloupání. V roce 1998 pracoval jako pokrývač a měl 5 dětí (není známo, zda byl i ženatý).

Debs odmítal, že by měl cokoliv společného s vraždou obou policistů. Důkazy proti němu a Robertsovi však byly neúprosné. Oba byli uznání vinnými, načež byl Debs odsouzen ke 2 doživotním trestům bez možnosti podmínečného propuštění. Roberts byl rovněž odsouzen ke 2 doživotním trestům, on však bude moci zažádat o podmínečné propuštění po odpykání 35 let ze svého trestu. Oba přijali rozsudek bez náznaku jakýchkoliv emocí. To ovšem neplatilo o příbuzných obou zavražděných policistů. Ti okamžitě po vynesení rozsudku propukli v jásot, který se mísil s pláčem nejbližších rodinných příslušníků Garyho Silka a Rodneyho Millera. Debs i Roberts se proti rozsudku odvolali. Debs se svým odvoláním neuspěl, v případě Robertse bylo v listopadu 2020 nařízeno nové soudní líčení. To do dnešního dne stále není u konce.

Hned po zatčení byl Debsovi odebrán vzorek DNA. Policisté v té době jistě netušili, že se jim díky tomu podaří vyřešit případy 2 vražd z poloviny 90. let...

První z nich byla vražda Kristy Mary Hartyové (18 let), ke které došlo 17. června 1997 v Upper Beaconsfieldu. Kristy toho dne nabízela své tělo u dálnice. Debs ji nabral do auta a odvezl ji na nevyužívanou polní cestu, kde měl s Kristy pohlavní styk. Ihned poté Debs vytáhl pistoli a bez jakéhokoliv důvodu střelil nebohou dívku do hlavy. Na dívčině těle bylo nalezeno vrahovo sperma. Testy provedené v roce 2006 ukázaly, že Debsova DNA se shoduje s DNA vraha. V květnu 2007 byl Debs za tuto vraždu odsouzen k dalšímu doživotnímu trestu.

Druhým případem byla vražda Donny Anne Hicksové (34 let). Ta 22. dubna 1995 popíjela v hotelu Colyton, odkud nakonec odešla ve společnosti Debse. O den později bylo nalezeno její nahé tělo poblíž kamenolomu nedaleko Sydney. I Donna byla střelena do hlavy. Na jejím těle bylo rovněž nalezeno vrahovo sperma. V roce 2008 testy ukázaly 100% shodu s Debsovou DNA. 12. prosince 2011 byl Debs uznán vinným i z této vraždy, načež byl odsouzen k již čtvrtému doživotnímu trestu.

I v současné době je Bandali Debs ve výkonu trestu. Během svého pobytu ve vězení vystudoval psychologii a informatiku a ve vězení pracuje jako čistič koberců.

 

Zdroje: wikipedia.org, theage.com.au

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 10
Celkem: 1061219
Měsíc: 12162
Den: 507