Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bruce Lee

article preview

(Velká Británie)

 

Životopis

Peter George Dinsdale se narodil 31. července 1960 v Manchesteru. Jeho matka byla prostitutka, která se o něj prakticky nestarala, proto byl z velké části vychováván v dětských domovech. Jeho zdraví bylo velice chatrné. Lee byl epileptik, navíc trpěl vrozenou hemiplegií (částečná paralýza pravé části těla), díky které znatelně kulhal na pravou nohu a měl neustálé nutkání držet si pravou ruku na hrudi. Lee trpěl rovněž lehkou mentální retardací (bylo mu naměřeno IQ 68). Ve svém okolí byl proto známý jako "Blbec Peter". Už v raném věku se u něj začala projevovat silná fascinace ohněm, což mělo později tragické následky. Byl také známý tím, že miloval holuby, které choval po většinu svého života. V roce 1979 se jeho matka provdala za muže jménem Lee. Peter se rozhodl přijmout jeho příjmení a svoje křestní jméno si změnil na Bruce, protože jeho oblíbeným herce byl Bruce Lee. V dospělosti se přestěhoval do města Hull, kde si přivydělával jako dělník nebo prováděl různé pomocné práce.

 

Série vražd

23. června 1973 - Richard Ellerington (6 let) zemřel při požáru, který vypukl v domě jeho rodičů. Jeho rodičům a sourozencům se podařilo uniknout, protože byli v jiné části domu. Bohužel si však nevšimli, že Richard zůstal v domě. Vyšetřování tohoto požáru bylo uzavřeno s tím, že oheň pravděpodobně způsobil únik plynu.

12. října 1973 - Během dalšího požáru ve městě Hull zemřel starý mládenec Bernard Smythe (72 let), kterému se nepodařilo z hořícího domu uniknout. Na místě byly sice nalezeny stopy po petroleji, ale nakonec bylo vyšetřování uzavřeno s tím, že požár způsobila převrhnutá svíčka, kterou si pan Smythe svítil.

27. října 1973 - David Brewer (34 let) utrpěl těžké popáleniny během požáru jeho bytu. Před plameny se mu nepodařilo utéct zejména proto, že po pracovním úrazu byl částečně invalidní. David byl převezen do nemocnice, kde po 8 dnech zemřel. Těsně před požárem David sušil nad ohněm oblečení. To podle vyšetřování začalo hořet, což byla příčina požáru. Lee později uvedl, že měl zlost na chlapce bydlícího ve vedlejším bytě, který mu den předtím dal pěstí. Lee se mu chtěl pomstít, ale oheň se rozšířil do vedlejšího bytu.

23. prosince 1974 - Ve svém bytě zemřela při požáru Elizabeth Rokahrová (82 let). Oheň se začal šířit v momentě, kdy spala. Protože byla paní Rokahrová kuřák, vyšetřování bylo uzavřeno s tím, že požár způsobilo to, že usnula se zapálenou cigaretou.

3. června 1976 - Další obětí se stal Andrew Edwards (1 rok). V domě jeho rodičů vypukl požár v momentě, kdy ho i jeho sourozence hlídala jejich prababička. Ta bohužel zapomněla, že malý Andrew spí nahoře ve svém pokoji, vyběhla ven s jeho sourozenci a čekala na hasiče. Teprve po jejich příjezdu si vzpomněla, že Andrew je stále uvnitř, ale již se nedokázala do domu vrátit, aby pravnukovi zachránila život. Podle vyšetřovatelů požár způsobil sám Andrew, který se nějakým způsobem dostal k zápalkám. Nebohá prababička musela být později převezena do psychiatrické léčebny.

2. ledna 1977 - Během dalšího požáru zemřela Katrina Thackerová (6 měsíců). Matka stihla zachránit dvě ze svých dětí, ale Katrině již pomoci nedokázala, protože se již nestihla vrátit do patra, kde dítě spalo ve své postýlce. I tento požár byl veden jako nešťastná náhoda. Lee později vypověděl, že se s touto rodinou znal, ale těsně před požárem mezi nimi došlo k hádce poté, co se jim Lee několikrát vetřel do domu.

5. ledna 1977 - K dalšímu požáru došlo k domově pro starší muže, zřízenému místním úřadem. V tomto případě se požár šířil tak rychle, že personál stihl evakuovat pouze jediného obyvatele. Dalších 11 mužů při požáru zemřelo. Byli to Harold Akester (95 let), Victor Consitt (83 let), Benjamin Phillips (83 let), Arthur Ellwood (82 let), William Hoult (82 let), William Carter (80 let), Percy Sanderson (77 let), John Riby (75 let), William Beales (73 let), Leonard Dennett (73 let) a Arthur Hardy (65 let). Jako příčina požáru byla stanovena špatně provedená klempířská práce, která proběhla těsně před požárem v místnosti pod pokojem, ve kterém začalo hořet.

27. dubna 1977 - Po více než třech měsících došlo v Hullu k dalšímu požáru. V domě v té době byl manželé Hooperovi, jejich dvě dcery, jejich známý a jeho dva synové. Během zmatečné evakuace domu zůstala uvnitř mentálně postižená dcera manželů Hooperových Deborah (13 let). V tu chvíli došlo k neuvěřitelnému hrdinskému činu, který však dopadl tragicky. Dívce se bez rozmyslu rozeběhl na pomoc teprve 7letý syn jejich známých jménem Mark Jordan. Bohužel, ani jeden se z hořícího domu nevrátil. Jako příčina požáru byla stanovena špatně uhašená cigareta. Mark Jordan byl posléze posmrtně vyznamenán za statečnost.

6. ledna 1978 - I další požár skončil tragicky. Christine Dicksonová (24 let) si právě před domem povídala se sousedkou, když si všimla, že se z jejího domu valí kouř. Vtiskla sousedce svého malého syna a vrátila se do domu, aby zachránila své další děti a nemocného manžela, který spal v patře. Z domu se však již nikdy nevrátila. Podařilo se přežít pouze manželovi, který zavčas seběhl schody a unikl hlavním vchodem. V plamenech našla smrt nejen paní Dicksonová, ale i její synové Mark (5 let), Steven (4 roky) a Michael (16 měsíců). Vyšetřování bylo uzavřeno s tím, že se některé z děti pravděpodobně dostalo k zápalkám a nechtěně založilo požár. I paní Dicksonová byla posmrtně vyznamenána za statečnost.

21. června 1979 - Těžké popáleniny během požáru jejich domu utrpěla těhotná Rosabell Fentonová (27 let) a její dcera Samantha (8 let). Oběma se podařilo přežít, Rosabell však druhý den potratila.

4. prosince 1979 - V domě na Selby Street vypukl další požár. V domě v té době byla Edith Hastieová a její 4 synové. Jako jediná unikla bez následků Edith, kterou jeden z jejích synů vystrčil oknem. Z dětí dopadl nejlépe Thomas (15 let), který trpěl svalovou dystrofií a spal v jiné části domu, která nebyla požárem tolik zasažena. Ostatní 3 chlapci byli s vážnými popáleninami převezeni do nemocnice, kde v obrovských bolestech svým zraněním podlehli. Charles (15 let) zemřel ještě téže noci, Peter (8 let) zemřel po 2 dnech a Paul (12 let) o svůj život bojoval 12 dní. Bylo štěstím, že v domě v tu dobu nebyly i 3 dcery paní Hastieové, které tu noc přespávaly u příbuzných.

 

Zatčení a soud

Tentokrát byly v troskách domu a jeho okolí nalezeny zřetelné stopy po petroleji a proto se případem začala zabývat policie. Několik svědků uvedlo, že v noci, kdy vypukl požár, viděli z místa odjíždět Rover 2000. Policie díky tomu mohla výrazně zúžit okruh podezřelých. Byl mezi nimi i Lee, který se nakonec k založení požáru přiznal. Uvedl, že nalil petrolej do poštovní schránky na dveřích domu a pak jej zapálil. Motivem byla msta mladému Charlesi Hastieovi. S ním měl totiž Lee milenecký poměr, Charles ho však začal vydírat a požadoval po něm peníze za jeho mlčenlivost. Dále bylo známo, že se Lee neustále dvořil dceři paní Hastieové Angeleeně, která se mu však několikrát vysmála. Lee však zároveň tvrdil, že rozhodně nechtěl nikomu ublížit.

K naprostému zděšení policistů se následně Lee přiznal k založení několika dalších požárů, při kterých zemřelo celkem 26 lidí. Pro policisty to byl opravdu šok, protože všechny ostatní požáry byly vedeny jako nešťastné náhody. Lee je poté dovedl na místa požárů. Policisté se raději rozhodli Leeho otestovat a odvedli ho na místo požáru, jehož pachatel byl již zatčen. Lee však uvedl, že na tomto místě nikdy nebyl. V tu chvíli bylo již policistům jasné, že mají v rukou nejplodnějšího sériového vraha v britské historii. První požár se smrtícími následky přitom založil v necelých 13 letech.

Při výsleších Lee trval na tom, že až na výjimky nikdy nechtěl nikomu ublížit a že požáry zakládal pouze proto, že byl ohněm silně fascinován. Když se pak později dozvěděl, že při požárech zemřeli lidé, hledal útěchu v Bibli. To koneckonců potvrzovali i lékaři, kteří uvedli, že Lee si díky své nízké inteligenci dost možná opravdu neuvědomoval nebezpečnost svého jednání. Lee se později i omluvil pozůstalým po svých obětech.

Soud nakonec Leeho zbavil obvinění ze založení požáru v domě pro seniory (i když se Lee k jeho založení přiznal), čímž počet jeho obětí klesl na 15. 20. ledna 1981 byl Lee uznán vinným z 15 zabití (nikoli tedy z 15 vražd) a byl poslán na blíže nespecifikovanou dobu do psychiatrické léčebny v Ramptonu. Zde se dokonce v roce 2005 oženil. Jeho manželkou se stala jiná pacientka Anne-Marie Davisonová. I v roce 2020 je Bruce George Peter Lee za zdmi tohoto ústavu a je velice nepravděpodobné, že by se někdy dostal na svobodu. Je mu 60 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 2
Celkem: 1050288
Měsíc: 16557
Den: 456