Jdi na obsah Jdi na menu
 


Clifford Robert Olson

article preview

"Bestie z Britské Kolumbie"

(Kanada)

 

Životopis

Narodil se 1. ledna 1940 ve Vancouveru v Britské Kolumbii a už v dětství byl značně problémový, téměř neustále se s někým rval. Mezi lety 1957 a 1981 byl celkem 94x zatčen za všemožné zločiny a přestupky, od podvodů až po sexuální napadení. Ve vězení byl známým pachatelem homosexuálních znásilnění, na druhou stranu fungoval jako ochotný informátor, který s potěšením donášel na spoluvězně. Po svém posledním propuštění se vrátil ke své přítelkyni Jane a jejich synovi Cliffordovi (jehož narození označil za nejkrásnější den ve svém životě). Se svou přítelkyní se nakonec oženil 15. května 1981.

 

Série vražd

19. listopadu 1980 - Vražda Christine Wellerové (12 let). Olson ji unesl přímo z domu její rodiny v Surrey v Britské Kolumbii. Naložil ji do auta a odvezl do Richmondu. Zde jí zasadil 10 bodných ran nožem do oblasti hrudi a břicha a dvě povrchová řezná poranění na krku. Dvě bodné rány pronikly do žaludku a srdce, čtyři probodly játra. Tělo Christine bylo nalezeno 25. prosince 1980.

15. dubna 1981 - Vražda Colleen Daignaultové (13 let). Tuto plachou dívku unesl Olson v Surrey a autem ji převezl poblíž 144th Street a 26th Avenue v jižní části tohoto města. Tam ji Olson ubil kladivem. Její tělo bylo nalezeno až po Olsonově zatčení.

22. dubna 1981 - Vražda Daryna Todda Johnsrudeho (16 let). Tohoto chlapce Olson unesl v nákupním centru v New Westminsteru a odvezl ho do oblasti Deroche, kde ho ubil kladivem. Darynovo tělo bylo nalezeno 2. května 1981.

19. května 1981 - Vražda Sandry Lynn Wolfsteinerové (16 let). Olson na ni narazil, když stopovala poblíž autobusové zastávky v Surrey. Nabídl jí odvoz, ale místo toho ji zavezl do vzdálené oblasti Chilliwack Lake Road, kde ji zatáhl do křoví a ubil kladivem.

21. června 1981 - Vražda Ady Anity Courtové (13 let). Ada se vracela z Coquitlamu, kde hlídala dítě svého bratra. Ráno nasedla na autobus a už jí nikdo nikdy neviděl. Její tělo bylo nalezeno až po Olsonově dopadení poblíž Weaver Lake. I tuto oběť vrah ubil kladivem.

2. července 1981 - Vražda Simona Patricka Jamese Partingtona (9 let). Toho rána Simon jako vždy posnídal kukuřičné lupínky, vzal si svou novou knihu "Snoopy", nasedl na kolo a odjel ke svému kamarádovi. Tam však už nikdy nedorazil. Pouhé dva bloky od jeho domova jej Olson nalákal do svého auta a odvezl do vzdálené oblasti Richmondu. Tam ho Olson znásilnil a uškrtil. Simonovo tělo bylo nalezeno až po Olsonově zatčení. Je paradoxní, že malý Simon v té době pracoval na školní práci, na příběhu s názvem "Hladový tygr a naivní kachna" o lstivém a věčně hladovém tygrovi a hodné, ale naivní kachně. Tygr ji naláká na odlehlé místo, kde ji sežere. Paralela s koncem života tohoto chlapce je až děsivá...

9. července 1981 - Vražda Judy Kozmové (14 let). Když potkala svého vraha v New Westminsteru, byla Judy právě na cestě na pracovní pohovor kvůli brigádě v restauraci. Olsona znala již z dřívějška a on se jí nabídl, že ji na pohovor odveze. Judy ráda souhlasila, protože jinak by musela jet autobusem přes celé město. Olson ji v autě opil, navíc jí do pití přimíchal prášky, o kterých tvrdil že odbourávají alkohol. Díky odvozu autem měla Judy do začátku pohovoru ještě čas, Olson proto mohl na chvíli zastavit u sebe doma, kde sebral nůž. Když se pak vrátil k autu, Judy bylo zle, plakala a prosila ho, aby ji někde rychle vysadil. Olson jí otřel slzy a slíbil, že ji raději odveze k ní domů. Místo toho ji však odvezl k Weaver Lake, kde ji znásilnil a ubodal nožem. Její tělo bylo nalezeno 25. července 1981.

Olson byl v té době již v hledáčku policie kvůli svému bohatému trestnímu rejstříku a bylo nařízeno jeho sledování. To však bylo prováděno tak ledabyle, že Olson mohl dále vraždit...

23. července 1981 - Vražda Raymonda Lawrence Kinga Jr. (15 let). Raymond si užíval prázdnin a hledal si nějakou práci na léto. V New Westminsteru se setkal s Olsonem, který mu nabídl brigádu. Nasedli k Olsonovi do auta a odjeli k Weaver Lake. Tam Olson shodil Raymonda z příkrého srázu. Zatímco byl mladík v bezvědomí, Olson ho znásilnil. Pak ho ubil kamenem. Raymondovo tělo bylo nalezeno až po Olsonově dopadení.

24. července 1981 - Vražda Sigrun Charlotte Elisabeth Arndové (18 let). Sigrun byla německá studentka, která se rozhodla procestovat Britskou Kolumbii. Bohužel, v hospodě v Coquitlamu potkala Olsona. S ním pak nasedla na vlak a odjela do Richmondu. Tam ji Olson znásilnil, ubil kladivem a tělo zahrabal do mělkého hrobu. Její tělo bylo nalezeno severně od River Road až po Olsonově zatčení.

27. července 1981 - Vražda Terry Lynn Carsonové (15 let). I ona byla studentka, která hledala práci na léto. Tu jí nabídl Olson. Nasedla k němu do auta a souhlasila i s tím, že na oslavu jejího nového zaměstnání si se svým "zaměstnavatelem" připije. Netušila však, že Olson jí do pití přimíchal drogy. Když byla Terry omámená, Olson ji odvezl kousek za Chilliwack Lake Road, kde ji znásilnil a uškrtil. I toto tělo bylo nalezeno až po dopadení jejího vraha.

30. července 1981 - Vražda Louise Simonne Marie Evelyn Chartrandové (17 let). Louise byla právě na cestě na noční směnu v restauraci, kde pracovala. Olson na ni zaútočil, když vycházela z obchodu na Maple Ridge, kde si koupila cigarety. Omámil ji, naložil k sobě do auta a odvezl do Whistleru, kde ji ubil kladivem a zahrabal do mělkého hrobu. I tělo této oběti bylo nalezeno až po Olsonově dopadení.

 

Zatčení a soud

Olsonovo vražedné řádění se naprosto vymykalo jakékoliv kontrole. Během jediného měsíce spáchal 6 vražd. 12. srpna 1981 na Vancouver Island dokonce do svého auta nalákal hned dvě mladé dívky. Naštěstí to bylo v momentě, kdy byl sledován dvěma policejními důstojníky. Ti ho okamžitě zastavili a i když byly obě dívky v pořádku, při prohlídce jeho auta byl nalezen jeho adresář, ve kterém bylo podtrženo jméno zavražděné Judy Kozmové. Olson byl proto na místě zatčen a o 6 dní později obviněn z vraždy Judy Kozmové. V tu chvíli Olson navrhl státnímu žalobci velmi kontroverzní dohodu. Slíbil, že se přizná ke všem 11 vraždám a navíc policii zavede k do té doby neobjeveným tělům svých obětí. Na oplátku měl vyinkasovat 10 000 dolarů za každou oběť, kterou policii pomůže najít. Žalobce s touto dohodou souhlasil a Olson se nejen k vraždám doznal, ale ochotně vyšetřovatele dovedl k místům, kde byla těla všech obětí, které policie do té doby nenalezla. Všechny peníze, které tímto získal, putovaly na konto jeho manželky a syna. Po tomto přiznání byl soud s ním jen pouhou formalitou. 11. ledna 1982 byl Olson odsouzen k 11 doživotním trestům s jen minimální možností podmínečného propuštění. Poté byl převezen do vězení v Sainte-Anne-des-Plaines v Quebecu, kde jsou drženi ti nejhorší a nejnebezpečnější vězni v Kanadě.

O podmínečné propuštění požádal poprvé v srpnu 1997. Během slyšení tvrdil, že ve skutečnosti zavraždil 143 obětí a že se ke všem vraždám dozná, pokud bude podmínečně propuštěn. Navíc tvrdil, že napíše 3 knihy. Peníze vydělané jejich prodejem pak věnuje rodinám svých obětí. Porota jeho tvrzení označila za nehorázné lži a jeho žádost zamítla. Podruhé Olson požádal o podmínečné propuštění 18. června 2006. Tentokrát přišel s tvrzením, že mu vláda USA slíbila celosvětovou imunitu, výměnou za poskytnuté informace o teroristických útocích z 11. září 2001. Podle Olsona tak měl být okamžitě propuštěn. Ani tomuto nesmyslu porota neuvěřila a Olsonova žádost byla opět zamítnuta. Potřetí byl odmítnut v listopadu 2010.

Olson se postaral ještě o jeden rozruch. V březnu 2010 se totiž v tisku objevila zpráva, že Olson nejenže ve vězení pobírá důchod přes 1100 dolarů měsíčně, ale že mu stát doplácí určitou sumu do životního minima. Okamžitě byla sepsána petice se 46 000 podpisy, ve které bylo požádováno, aby člověku jako je Olson byly tyto dávky okamžitě odepřeny. 1. června 2010 kanadská vláda opravdu zrušila vyplácení Olsonovy penze a jejich dosavadní vyplácení označila za "neetické a urážlivé". Olsonovi nepomohlo ani to, že celou jednu penzi poslal na účet znovuzvolení kanadského premiéra.

V září 2011 se v novinách objevila zpráva, že Olsonovi byla diagnostikována rakovina a že byl převezen do nemocnice v Lavalu. Zde 30. září 2011 Clifford Robert Olson zemřel ve věku 71 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 3
Celkem: 1061132
Měsíc: 12127
Den: 493