Jdi na obsah Jdi na menu
 


Darren Dee O'Neall

article preview

(USA)

 

Darren Dee O'Neall se narodil 26. února 1960 v Albuquerque v Novém Mexiku. O'Neallův otec byl voják z povolání, proto se celá rodina velice často stěhovala. Nějakou dobu žili i v Německu. Střední školu absolvoval v Port Folk v Louisianě. Zde se také seznámil se svou manželkou June, se kterou měl syna Christophera. Místo toho, aby se věnoval svému synovi, se však velice často stávalo, že se O'Neall i na několik měsíců vytratil a nazdařbůh se toulal po Státech. Krátce se pokusil jít ve šlépějích svého otce a přihlásil se do armády, z té byl však propuštěn v roce 1982. Během jedné ze svých toulek se O'Neall podruhé oženil (i když se s June nikdy oficiálně nerozvedl). I se svou druhou manželkou měl dítě, syna jménem Jason. O'Neall měl poměrně pestrý trestní rejstřík. Už v roce 1982 byl v Colorado Springs zatčen za rušení veřejného pořádku, ničení soukromého majetku a napadení. V listopadu 1984 následovalo zatčení za napadení  a loupež, za kterou ale nakonec nebyl odsouzen, protože napadená prostitutka odmítla proti němu svědčit. V červenci 1986 přišlo podmínečný trest za další napadení. Je tu i několik drobnějších prohřešků jako močení či kálení na veřejnosti.

Z O'Nealla se postupem času stal silný alkoholik a uživatel kokainu. Jeho okolí ho popisovalo různě. Jedni o něm tvrdili, že jde o notorického lháře a chvástouna, jiní zase, že to byl vcelku okouzlující chlapík, který se uměl chovat k ženám. O'Neall byl naprosto posedlý spisovatelem Louisem L'Amouraem, jehož westerny hltal již od dětství. Když v pozdějších letech používal nějaká falešná jména, vždy to byla některá jména jeho oblíbených postav z knih tohoto autora. Vždy také snil o tom, že se přestěhuje z civilizace do odlehlé chaty v horách, kde bude žít jen s pár věcmi nutnými pro přežití a se svou oddanou manželkou, kterou se měla stát nejkrásnější žena na planetě. Snažil se oblékat se jako kovboj a velice rád šířil historky, ve kterých byl vždy za drsného zálesáka. Díky své toulavé povaze neměl mnoho přátel. Pokud už vyhledal společnost lidí, byla to komunita hippies. U nich se totiž mohl snadno dostat k drogám. V listopadu 1986 se O'Neall "zatoulal" až do státu Washington, kde si ve městě Puyallup pronajal byt a dokonce si zde našel práci jako řidič kamionu.

Tato práce zavedla O'Nealla až do Portlandu v Oregonu, kam dorazil večer 17. ledna 1987. Když přejížděl hranice města, uviděl Heidi Youngovou (14 let), která šla právě do obchodu pro limonádu a nějaké sladkosti. O'Neall zaparkoval před obchodem a čekal, dokud Heidi nevyšla ven. Pak vystoupil z auta a počkal, až bude dívka procházet kolem něj. V tu chvíli otevřel dveře do spací kabiny, popadl dívku za bundu a vtáhl ji dovnitř. Tam jí pohrozil nožem. Vyděšená Heidi mu dovolila, aby jí nacpal do úst roubík a nechala si svázat ruce i nohy. Potom se O'Neall opět vrátil za volant, nastartoval a odjel do Clackamas County, kde zaparkoval na lesní cestě. Tam vystoupil, popíjel pivo a kochal se vzlykáním nebohé dívky zavřené v kamionu. Pak vlezl za ní, rozvázal ji a pod pohrůžkou nožem ji donutil, aby se svlékla. Poté nebohou Heidi opakovaně znásilnil. Když už po 2 hodinách nebyl schopen erekce, znásilnil dívku prázdnou lahví od piva. Následně Heidi barvitě popsal, jaké utrpení má pro ni nachystané a kochal se pohledem na plačící dívku, která žadonila o slitování. Nakonec jí dovolil, aby se oblékla, a odvezl ji zpět do města, kde ji pustil. Heidi o všem řekla svým rodičům, kteří okamžitě kontaktovali policii.

O'Neall se už do svého zaměstnání nikdy nevrátil. Místo toho změnil svůj vzhled a začal používat falešné jméno. Zároveň se přesunul do Edgewoodu v Marylandu, kde se seznámil se servírkou Mary Barnesovou. Ta se brzy přestěhovala do nově pronajatého O'Neallova bytu. 28. března 1987 O'Neall narazil v místním baru na mladou dívku Robin Smithovou (22 let). Ta tam byla se svým snoubencem Larronem. O'Neall v atraktivní dívce dost možná poznal svou vysněnou ženu, se kterou bude žít ve své chatě uprostřed divočiny. Rozhodl se tedy pozvat dvojici do svého bytu, aby mohli pokračovat v pití. Oba mladí lidé souhlasili. V 05:00 musel Larron odejít, protože měl sraz se svými přáteli, se kterými chtěl vyrazit na ryby. Robin však chtěla zůstat. O'Neall a Barnesová Larronovi slíbili, že odvezou Robin domů, a tak se Larron s Robin rozloučil a odešel. Tím udělal nejhorší chybu svého života.

Robin Smithová se domů nevrátila. Druhý den se proto její matka Edna obrátila na policii. Ta vyslechla Barnesovou, která uvedla, že O'Neallův byt opustila v ranních hodinách a když se pak odpoledne vrátila, Robin i O'Neall byli již pryč. Policisté proto prohledali O'Neallův byt, kde zjistili, že O'Neall si vzal výbavu na táboření, jídlo a své oblečení. Všude po bytě se povalovaly knihy od Louise L'Amoura. Policie se na tohoto spisovatele obrátila v naději, že ho snad O'Neall mohl kontaktovat. Bohužel se tak nestalo. Ten stejný den se v nedaleké nemocnici objevil muž, popisem odpovídající O'Neallovi, který si vyžádal ošetření několika škrábanců na tváři. O něco později si jeden železničář všiml auta přejíždějícího přes železniční přejezd kousek od Mount Rainier, ve kterém seděl muž, jehož popis opět odpovídal O'Neallovi.

30. března 1987 bylo O'Neallovo auto nalezeno odstavené na odpočívadle kousek od města Everett. V něm policie našla O'Neallovu bundu potřísněnou krví. V kufru pak byla objevena bunda Robin Smithové doslova nasáklá krví. Celý kufr byl od krve, v jeho interiéru pak policisté našli dva lidské zuby a úlomek lidské kosti. Mezitím se Edna Smithová rozhodla rozjet vlastní vyšetřování. Podařilo se jí dostat se do O'Neallova bytu, kde policie naprosto přehlédla jasné známky zápasu. Rovněž se jí podařilo vypátrat O'Neallova přítele, u kterého se O'Neall zastavil v ten den, kdy Robin zmizela. Muž se sice snažil mlžit, ale v jednu chvíli se na scéně objevil jakýsi muž, který tvrdil, že jim chtěl O'Neall prodat své auto. Když si ho ale prohlíželi, slyšeli podivné zvuky z kufru a dokonce na chvíli zahlédli lidskou nohu vyčnívající z kufru auta. Edna vše oznámila policii, ale ta tohoto muže označila za narkomana a jeho svědectví jako nedůvěryhodné. Edna se však nevzdávala. Po poradě s médiem se rozhodla prohledat les v okolí Mount Rainier, kde byl O'Neall viděn, jak přejíždí železniční přejezd. 2 měsíce tento les pročesávalo 50 lidí, ale po Robin nenašli jedinou stopu.

24. dubna 1987 se ve městě Bellingham ve státě Washington objevil jakýsi Mike James Johnson, který začal pracovat v restauraci La Paloma. Samozřejmě to byl opět O'Neall, Mike Johnson je jen další postava z jeho oblíbených románů. Právě v La Paloma se O'Neall seznámil s Wendy Augheovou (29 let), atraktivní matkou dvou dětí. 25. dubna 1987 společně opustili restauraci. Od té doby Wendy nikdo nikdy neviděl. Když policisté později prohledávali byt zmizelé ženy, narazili na jasné stopy po zápase, v ložnici byla kaluž krve, od krve byla i postel a prostěradla. Zmizelo i ženino auto. O několik dní později bylo viděno, jak přejíždí hranice z Kanady do USA. Podle policejních fotografií bylo jasné, že za volantem seděl O'Neall. 2. května 1987 je toto auto nalezeno odstavené ve městě Eugene v Oregonu. Několik svědků potvrdilo, že ve městě viděli O'Nealla, který se snažil prodat zlatý dámský náhrdelník.

25. května 1987 jeden turista narazí na lidské kosti v lese v okolí Mount Rainier. Kousek odtud je pod pařezem rovněž nalezeno zakopané dívčí oblečení. Edna nemá pochyb, je to oblečení patřící její Robin. Policejní lékař ovšem není schopen zjistit, komu kosti patří, ke stoprocentní jistotě potřebuje více kostí, zejména zuby nebo čelist. Policie se však musela potýkat se značnými škrty v rozpočtu a tak muselo být kopání v oblasti odloženo. Edna se však rozhodne nečekat a začne v okolí kopat sama. Během 2 týdnů vykope další kosti, včetně zachovalé čelisti. Vše pak předá policii. Teď už může policejní lékař s jistotou potvrdit, že se opravdu jedná o kosterní pozůstatky Robin Smithové. Podle jeho názoru byla dívka ubita, pravděpodobně kladivem, které bylo rovněž nalezeno kousek od místa, kde bylo zakopáno dívčino oblečení. To byla doslova smrtelná rána pro Larrona, snoubence Robin. Ten si i tak nepřestal vyčítat, že svou snoubenku nechal v O'Neallově bytě. Psychicky se zhroutil a musel být převezen do psychiatrické léčebny. Z té byl sice nakonec propuštěn, ale po pár týdnech zemřel poté, co své předepsané léky zapil velkým množstvím alkoholu.

9. června 1987 na odpočívadle kousek od města Mountain Home v Idaho zmizí Lisa Szubertová (22 let). O 4 dny později bylo její nahé tělo nalezeno pohozené u silnice u města La Grande v Oregonu. Policejní lékař později uvede, že Lisa byla uškrcena. Kousek od místa nálezu těla byl viděn muž, který odpovídal O'Neallově popisu. V tu chvíli začala policie zvažovala i možnost, že O'Neall může být vrahem od Green River. Toto podezření se však poději nepotvrdilo. I tak se O'Neall v tu dobu dostal na seznam nejhledanějších zločinců podle FBI.

O'Neall se mezitím usídlil v Tennessee, kde si našel novou přítelkyni. Románek však trval jen do chvíle, než O'Neall ženě ukradl auto a odjel na Floridu. To byla jeho osudová chyba. 22. září 1987 totiž překročil povolenou rychlost a po krátké automobilové honičce s policií byl konečně zatčen. Když byla zjištěna jeho pravá totožnost (i na Floridě používal O'Neall falešné jméno vypůjčené od hrdinů z jeho oblíbených westernů), O'Neall odmítl s policisty jakkoliv komunikovat. Proto byl nakonec převezen do státu Washington, kde čelil obvinění z vraždy Robin Smithové. I zde však O'Neall odmítal jakoukoliv spojitost s touto vraždou. 4. ledna 1989, jen pár dní před začátkem soudního procesu, však O'Neall přistoupil na dohodu obžaloby a přiznal se k vraždě Robin Smithové. Díky této dohodě se O'Neall vyhnul soudnímu procesu, ve kterém mu hrozil trest smrti, a namísto toho byl mimosoudně odsouzen na doživotí. Podle zákonů ve státě Washington však platí, že vězeň může být držen za mřížemi maximálně 27 let a 9 měsíců. V O'Neallově případě navíc mohl po 18 letech požádat o podmínečně propuštění. Vrah slavil triumf a matce zavražděné, která si musela vlastníma rukama vykopat kosti své dcery, zbyly oči pro pláč.

O'Neall se však radoval předčasně. Do celé záležitosti totiž vstoupil soud v Portlandu, kde čelil obvinění za znásilnění 14leté Heidi Youngové. O'Neall i jeho právníci si kvůli věku oběti byli jasně vědomi toho, že i zde O'Neallovi hrozí vysoký trest. U soudu se jeho obhájce snažil porotu přesvědčit o tom, že za vším je O'Neallova drogová závislost. O'Neall dokonce přímo v soudní síni o nebohé Heidi řekl, že si za všechno může sama. Vše bylo ale nakonec marné. O'Neill byl uznán vinným z únosu a znásilnění nezletilé a byl odsouzen ke 135 letům ve vězení s tím, že tento trest nepoběží souběžně s jeho trestem ve Washingtonu. Po svém propuštění z Washingtonu tak bude O'Neall převezen do Portlandu, kde si bude opykávat svůj druhý trest. Tím se jeho šance, že se někdy dostane na svobodu, prakticky rovná nule.

I když Darren Dee O'Neall nikdy nebyl souzen za vraždu Lisy Szubertové, policie nepochybuje o tom, že má na svědomí život i této ženy. Tělo Wendy Augheové nebylo nikdy nalezeno, ale i zde jsou si vyšetřovatelé jisti tím, že ji zavraždil O'Neall. Policie rovněž spekuluje o tom, že by mohl mít na svědomí i vraždy tří žen v Salt Lake City. Jakékoliv důkazy však chybí. I v roce 2020 tak zůstává O'Neall nadále ve vězení. Je mu 60 let.

 

Zdroje: CrimeLibrary.com, An Encyclopedia of Modern Serial Killers - Hunting Humans

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1050079
Měsíc: 16614
Den: 397