Jdi na obsah Jdi na menu
 


Denis Waxin

article preview

(Francie)

 

Životopis

Narodil se 26. června 1968 ve francouzském městě Loos, své dětství pak strávil ve Wattignies. Jako dítě nepoznal rodičovskou lásku, protože jeho otec svou pozornost raději věnoval sázkám na dostizích a hazardním hrám. Waxinova matka musela vykonávat hned několik zaměstnání, aby tak finančně pokryla dluhy svého manžela. Na děti už jí pak nezbýval čas. Waxin tak trávil dlouhé hodiny o samotě ve svém pokoji a jediným společníkem mu byl jeho starší bratr. To byla také jediná osoba, kterou mohl mladý Waxin považovat za svého opravdového přítele. Když se v roce 1985 jeho bratr oženil a odešel z domu, pro Waxina to byla obrovská rána. Propadal depresím a celé hodiny se nazdařbůh toulal ulicemi

Sám Waxin později tvrdil, že jej ve 12 letech jakýsi bezdomovec nalákal do opuštěného srubu v lese, kde jej poté znásilnil.

Waxin se vyučil truhlářem, těsně po ukončení studií pak nastoupil základní vojenskou službu. Jeho jednotka byla dislokována v Německu, kde se seznámil s jakousi starší ženou, do které se zamiloval. Jejich vztah však skončil zároveň s koncem Waxinovy základní vojenské služby. Po návratu do Francie se Waxin oženil se ženou, kterou oslovoval "maminko". Manželé se po svatbě přestěhovali do města Moullins. Manželství zůstalo bezdětné. Jeho manželka popisovala Waxina jako příkladného a okouzlujícího manžela.

Waxin začal krátce po svatbě pracovat na čerpací stanici ve Villeneuve-d'Ascq. Podle jeho zaměstnavatele byl Waxin spolehlivý a pracovitý zaměstnanec, čas od času se ale choval značně nevypočitatelně a měl sklony k přehnaným reakcím. Když se jednoho dne jakýsi mladík pokusil na čerpací stanici ukrást sluneční brýle, Waxin do něj pustil celou dávku z paralyzéru. Nepřestal ani v momentně, kdy se zloděj svíjel na zemi. Jeho nepřiměřené reakce nakonec mohly i za konec jeho pracovního poměru. Waxin totiž neunesl kritiku ze strany svého nadřízeného a začal vyhrožovat, že celou čerpací stanici podpálí. Ihned poté byl propuštěn.

 

Série vražd

Waxin spáchal svou první vraždu v pouhých 17 letech ve městě Lille.

22. listopadu 1985 vyrazila 7letá Nathalie Hoareauová do obchodu, kam ji poslala její matka. Nathalie měla za úkol koupit chléb a cigarety. Cestou zpět bohužel narazila na Waxina. Ten dívce nabídl, že jí ukáže svou chatu v lese. Když holčička souhlasila, Waxin ji dovedl do opuštěné oblasti Fauborg Arras. Tam Nathalii znásilnil. Poté se pokusil uškrtit ji náhrdelníkem z cukroví, který měla dívenka na krku. Když se mu to nepodařilo, vytáhl nůž a dvakrát bodl nebohou holčičku do srdce. Pak dívčino tělo odtáhl do křoví a odešel. Po Nathalii bylo vyhlášeno pátrání. To skončilo ještě téhož večera, když dva policisté našli tělo pohřešované ukryté ve křoví. Nathalie byla od pasu dolů nahá a pořád svírala v ruce krabičku cigaret, kterou koupila své mamince. Na těle oběti bylo nalezeno vrahovo sperma, bohužel však toho dne pršelo a déšť tuto důležitou stopu zničil.

8. října 1990 si Cathy Monchauxová (9 let) hrála na dvorku domu svých rodičů ve Wazemmes (mimochodem, tento dům stojí ve čtvrti Austerlitz, jež nese toto jméno na počest Napoleonova vítězství v bitvě u Slavkova). Ve 20:00 na ni její otec zavolal, aby se vrátila do domu. Když na jeho volání nikdo nereagoval, šel se podívat před dům. Tam s hrůzou zjistil, že je jeho dcera pryč. Netušil, že jen o několik málo minut dříve ke Cathy přistoupil Waxin a nabídl jí, že jí koupí sladkosti. Něčemu podobnému malá dívenka nemohla odolat. Waxin však nechtěl holčičce koupit něco dobrého na zub. Místo toho ji odvedl na opuštěné fotbalové hřiště za městem, kde ji znásilnil. Cathy se mu poté vytrhla a pokusila se utéct. Waxin ji však rychle dohonil, povalil ji na zem a začal do ní zuřivě bodat nožem. Celkem jí zasadil 14 bodných ran. Nahé tělíčko nebohé Cathy bylo nalezeno ještě téhož večera.

Waxin svou poslední vraždu spáchal přímo v Moullins. Došlo k ní 23. července 1992. Waxin toho dne vyrazil na jednu ze svých obvyklých procházek. Během ní narazil na 4letou Nadiju Thebibovou, která si hrála na ulici s dalšími dětmi. Waxin se tentokrát nezdržoval planými sliby o koupených sladkostech, ale rovnou dívku popadl, vzal ji do náruče a utíkal pryč. Svědkem celého únosu byl dívčin starý strýc, který začal Waxina pronásledovat. Bohužel však po pár metrech upadl a než se mu podařilo vstát, únosci se podařilo zmizet. Nadiju pak potkal stejný osud jako Nathalii a Cathy. Waxin ji znásilnil a poté jí přetáhl přes hlavu igelitovou tašku ve snaze udusit ji. To se mu však nepodařilo, jeho oběť stále zoufale lapala po dechu. To vše trvalo několik minut, během kterých si Nadija prožívala opravdová muka. Waxin začal zuřit. Ať tašku utahoval sebevíc, dívka byla stále naživu. V návalu vzteku proto vytáhl nůž a bodl Nadiju do krku. Holčička sebou ještě několikrát zaškubala, místo lapání po dechu už pouze chroptěla. Po pár sekundách byl konec... Nadijino tělo bylo nalezeno až o 6 dní později. Nadija byla nahá, její oblečení bylo pečlivě složené pod jejím tělem. Na jejích šatičkách bylo nalezeno vrahovo sperma. Policie tak získala útočníkovu DNA.

V listopadu a prosinci 1993 Waxin unesl a znásilnil dva malé chlapce. Ty pak naštěstí nechal odejít. K těmto zločinům došlo ve městech Moullins a Lambersart.

V roce 1998 byl Waxin zatčen. Ne však kvůli podezření ze spáchání některé z vražd, ale protože se pokusil ukrást několik příborů v obchodě. Za tuto drobnost sice nebyl souzen, ale policie zařadila jeho fotografii do svého archivu. Waxinova snaha o oživení jeho příborníku nakonec vedla k jeho zatčení za mnohem závažnější zločiny.

 

Zatčení a soud

6. ledna 1999 se 6letá Wendy (příjmení není známo) a její sourozenci pokoušeli vyžebrat pár drobných v ulicích Moullins. Po nějaké době se rozdělili, aby měli větší šanci na úspěch. Jedním z lidí, které Wendy oslovila, byl i Waxin. Ten jí řekl, že u sebe žádné drobné nemá, ale u něj doma by se určitě nějaké našly. Malá Wendy proto souhlasila, že jej doprovodí do jeho domu. Samozřejmě nedorazili do Waxinova domu, ale do areálu opuštěné továrny. Tam začal Waxin dívku obtěžovat a svlékat. Když se Wendy bránila, Waxin jí pohrozil elektrickým obuškem a dodal: "Zabiju tě, jako ty ostatní malý holky!" Wendy se rozplakala a přestala se bránit. Nebránila se, ani když ji Waxin znásilňoval. Když bylo po všem, Wendy se oblékla a Waxin jí řekl, že může jít. Před odchodem jí ještě řekl, že ví, kde bydlí, a pokud půjde na policii, tak se pro ni vrátí. Poté plačící Wendy odešla. Zjistila však, že se ztratila. Plačící dívky si naštěstí všiml jeden řidič, který ji odvezl na policejní stanici. Tam Wendy řekla vše, co se jí stalo. Do detailu popsala útočníkův obličej i jeho oblečení.

O několik dní později si Wendy všimla, že před domem jejích rodičů stojí muž, který jí tolik ublížil. Díval se směrem k oknu do jejího pokoje a mával na ni. Okamžitě o tom informovala rodiče, kteří zavolali policii. Ta poté začala dům dívčiných rodičů sledovat. Hned první den si policejní hlídka všimla muže, který dokonale odpovídal popisu útočníka. Když jej policisté oslovili, muž tvrdil, že bydlí kousek odtud. To policistům stačilo a nechali muže zase jít.

Vyšetřovatelé mezitím prošli archivy a našli fotografie 6 dříve zatčených mužů, kteří popisem odpovídali vzhledu muže, jenž znásilnil malou Wendy. Všechny fotografie pak dívce ukázali. Wendy naprosto bez zaváhání vybrala jednu fotku, o které si byla jistá, že je na ní zachycen pachatel. Jednalo se o fotografii Denise Waxina.

20. ledna 1999 byl Waxin předvolán k výslechu. Ještě než mu mohli vyšetřovatelé sdělit, proč byl předvolán, Waxin se přiznal ke znásilnění malé Wendy. Dále ale odmítal vypovídat. Policisté proto prohledali jeho dům, ve kterém našli elektrický obušek a oblečení, které popsala Wendy. 28. ledna 1999 byl Waxin oficiálně obviněn ze znásilnění nezletilé.

Waxinovi byl rovněž odebrán vzorek DNA. Ten byl porovnán s policejní databází, načež byla nalezena shoda se vzorkem nalezeným na oblečení zavražděné Nadiji Thebibové. 12. července 1999 tak byl Waxin obviněn i ze znásilnění a vraždy této dívky. Waxin se tedy přiznal i k tomuto činu, ale odmítl sdělit jakékoliv podrobnosti. Uvedl ale, že pokud mu bude umožněno promluvit si s vyšetřujícím soudcem, přizná se k celkem 3 vraždám malých dívek.

13. července se Waxin opravdu setkal se soudcem Christophem Ingrainem, kterému se doznal k vraždám Nathalie Hoareauové, Cathy Monchauxové a Nadiji Thebibové. Uvedl, že se mělo jednat o pomstu za jeho vlastní znásilnění. Dodal také, že trpí rozdvojením osobnosti a že před každou z vražd se notně posilnil alkoholem. Když byl dotazován na to, proč ty dívky vlastně zavraždil, Waxin odpověděl takto: "Původně jsem to neměl v plánu. Ale pak jsem si uvědomil, že by se jim mohly narodit moje děti. A z nich by se mohly stát stejné zrůdy jako jsem já. A to jsem nemohl připustit." Waxin se také přiznal ke znásilnění dvou chlapců v roce 1993. Doznal se také ke znásilnění dalších 3 malých děvčat. Ty údajně nechal žít, protože na něj byly milé. Vyšetřovatelé však o těchto znásilněních nenašli řádné záznamy. Je tedy možné, že si je Waxin vymyslel nebo tyto zločiny nebyly nikdy nahlášeny. 20. července 1999 byl Waxin obviněn i z vražd Nathalie Hoareauové a Cathy Monchauxové.

Soudní proces byl zahájen v květnu 2002. Lékaři nepotvrdili Waxinova slova o rozdvojené osobnosti, místo toho jej označili za perverzního egocentrika. Sám Waxin o svých vraždách mluvil naprosto bez emocí, vše napovídalo tomu, že si vůbec neuvědomoval, co vlastně způsobil. Pouze o vraždě Cathy Monchauxové odmítl u soudu vypovídat s tím, že si na ni nepamatuje.

31. května 2002 byl Waxin uznán vinným ze spáchání vražd Cathy Monchauxové a Nadiji Thebibové. Za ně pak byl odsouzen k doživotnímu trestu s možností podmínečného propuštění po 30 letech. I při vynášení rozsudku Waxin nehnul brvou. Na místě se však odvolal.

V září 2002 byl Waxin shledán vinným i z vraždy Nathalie Hoareauové, za jejíž spáchání byl poté odsouzen ke 20 letům vězení. Takto mírný trest dostal proto, že v době spáchání tohoto činu nebyl plnoletý. I tentokrát se Waxin odvolal.

Odvolací soudy potvrdily původní rozsudky pouze s tím rozdílem, že v případě vražd Cathy Monchauxové a Nadiji Thebibové bude moci Waxin zažádat o podmínečné propuštění o rok dříve, tedy po 29 letech strávených ve vězení.

Denis Waxin je ve výkonu trestu dodnes.

 

Zdroje: wikipedia.org, tueursenserie.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1059919
Měsíc: 12350
Den: 335