Jdi na obsah Jdi na menu
 


Derrick Todd Lee

article preview

"Sériový vrah z Baton Rouge"

(USA)

 

Životopis

Lee se narodil 5. listopadu 1968 ve městě St. Francisville v Louisianě. Jeho dětství nebylo ani zdaleka ideální. Lee byl za sebemenší prohřešky bit svým nevlastním otcem. Když hledal zastání u své matky, ta se mu vysmívala a naopak nabádala svého manžela, aby byl na jejího syna ještě tvrdší. Situace se ještě více zhoršila v momentě, kdy Lee začal chodit do školy. Díky své velmi nízké inteligenci (po jeho zatčení mu bylo naměřeno IQ 65) měl velké problémy s učivem. Navíc se stal terčem posměchu svých spolužáků, kteří mu přezdívali "retard". Nakonec musel být přeřazen do speciální školy. I zde byl šikanován ostatními dětmi kvůli svému zvyku cucat si palec. Navíc svou učitelku oslovoval "mami". Svou frustraci si vybíjel na své fence a jejích štěňatech, které velice často týral a mučil. Už v tomto věku začal šmírovat ženy. Jednu z nich dokonce napadl poté, co jej přistihla, jak ji skrz okno sleduje při převlékání. Nebohá žena se musela dát na útěk. Celému incidentu netečně přihlížela i Leeho matka.

Lee byl poprvé zatčen v pouhých 13 letech, kdy vykradl cukrárnu a po svém zadržení ještě poničil vybavení obchodu. Od svých 16 let začala téměř nekonečná série jeho zatčení za různé trestné činy a přestupky. Od pojišťovacího podvodu, přes nepovolený vstup na cizí pozemek, voyeurství, krádeže, až po napadení. Lee si rovněž nebyl schopen najít stálé zaměstnání. Často také docházelo k hádkám mezi ním a jeho matkou, které vyčítal své špatné dětství.

V roce 1988 se Lee oženil. Jeho manželkou se stala Jaqueline Simsová. Manželství však rozhodně nebylo šťastné. Lee svou manželku velice často bil, jejího otce dokonce ohrožoval pistolí. V roce 1993 zaútočil srpem na mladý pár, který seděl v zaparkovaném autě. Milenci naštěstí vyvázli bez zranění, protože se jim podařilo nastartovat auto a odjet. V roce 1997 si Lee konečně našel stálé zaměstnání, začal pracovat jako řidič kamionu. Jeho pracovní poměr však skončil po necelém roce. Během této doby způsobil několik dopravních nehod a úmyslně najel svým kamionem do auta svého kolegy. Pouhé 2 dny poté, co ztratil zaměstnání, spáchal Lee svou první vraždu.

 

Série vražd

18. dubna 1998 - Randi Mebruerová (28 let) zmizela ze svého domu ve městě Zachary v Louisianě. V době jejího zmizení spal v domě i její 3letý syn. Po celém domě byly nalezeny stopy krve. Randino tělo nebylo nikdy nalezeno.

Přibližně ve stejné době navázal Lee milenecký poměr s Cosandrou Greenovou. Na konci roku 1999 však Cosandra kontaktovala policii s tím, že jí Lee vyhrožoval zabitím. O měsíc později soud Leemu zakázal, aby se ke Cosandře přibližoval. Ani to mu však nezabránilo v tom, aby si na Cosandru počkal na parkovišti, kde ji zbil do bezvědomí. Lee byl poté zatčen a následně odsouzen k 1 roku vězení. Propuštěn byl na Nový rok 2001.

23. září 2001 - Ve svém domě v Baton Rouge byla zavražděna Gina Wilson Greenová (39 let). Tato oběť byla znásilněna a následně uškrcena.

14. ledna 2002 - Vražda Geralyn Barr DeSotové (21 let). Tělo této oběti nalezl její manžel v jejich domě ve městě Addis, když se večer vrátil domů z práce. Geralyn byla ubodána k smrti, navíc měla téměř odříznutou hlavu. Z této vraždy byl podezřelý manžel oběti. Jeho nevina se prokázala až po dopadení skutečného pachatele.

31. května 2002 - V Baton Rouge byla zavražděna další žena - Charlotte Murray Paceová (22 let). I ona byla nalezena ve svém domě. Charlotte byla znásilněna a v jejím těle bylo nalezeno neuvěřitelných 83 bodných ran šroubovákem.

9. července 2002 - Ve svém domě v St. Martin Parish byla napadena Dianne Alexanderová. Útočník ji brutálně zbil a pokusil se ji znásilnit. V tu chvíli však do domu vstoupil Diannin syn. To útočníka vyděsilo a dal se na útěk. Syn napadené jej chvíli pronásledoval, díky čemuž mohl později popsat jeho auto. Dianne byla okamžitě převezena do nemocnice, kde se ze svých poranění zotavila.

Tento útok znamenal zásadní zlom ve vyšetřování. Do té doby totiž policie věřila, že vrahem je běloch řídící pickup. Alespoň to vyplývalo ze svědectví u předešlých vražd. Syn Dianne Alexanderové však uvedl, že útočníkem byl černoch, který z místa činu ujel ve zlatém Mitsubishi. Na tělech předchozích obětí byla nalezena pachatelova DNA, ale kvůli zmatečným výpovědím svědků byla do té doby porovnávána pouze s DNA už dříve odsouzených bělochů.

12. července 2002 - Pamela Piglia Kinamoreová (44 let) zmizela ze svého domu v Baton Rouge. Její tělo bylo nalezeno o 4 dny později pod mostem západně od tohoto města. Vrah ji znásilnil a následně ji několikrát podřízl hrdlo takovou silou, že jí téměř oddělil hlavu od trupu.

21. listopadu 2002 - Trineisha Dené Colombová (23 let) zmizela poté, co navštívila hrob své matky na hřbitově v Grand Coteau. Její tělo bylo nalezeno o 3 dny později v lese nedaleko hřbitova. Byla znásilněna a následně ubita k smrti.

3. března 2003 - Carrie Lynn Yoderová (26 let) zmizela ze svého domu v Baton Rouge. Její tělo bylo nalezeno 13. března pod stejným mostem jako tělo Pamely Kinamoreové. Carrie byla znásilněna, brutálně zbita a nakonec uškrcena.

 

Zatčení a soud

Policie mezitím vytvořila pachatelovu podobiznu, kterou nechala kolovat nejen mezi obyvateli, ale několik kopií rozeslala i na policejní oddělení v sousedních městech. Jeden z policistů ve městě Zachary rozpoznal na této podobizně muže, který tam v té době čelil obvinění z voyeurství. Okamžitě byli informování policisté z Baton Rouge. Jméno podezřelého bylo Derrick Todd Lee a policisté ze Zachary svým kolegům poskytli i vzorek jeho DNA. Ten byl okamžitě odeslán do laboratoře na analýzu, při které byla zjištěna shoda mezi Leeho DNA a DNA vraha z Baton Rouge.

Lee byl nakonec zatčen 27. května 2003 v Atlantě a okamžitě byl převezen do Baton Rouge, kde nejprve čelil obvinění z vraždy Geralyn DeSotové. Obhajoba přišla s tvrzením, že Lee není kvůli svému nízkému IQ schopen podstoupit soudní proces. Lee proto prošel několika vyšetřeními u psychiatrů. Po jejich skončení lékaři stanovili, že i přes svůj nízký intelekt je Lee schopen soudní proces podstoupit. Díky tomu mohl být Lee uznán vinným z vraždy Geralyn DeSotové a následně odsouzen na doživotí.

Lee poté čelil obviněním ze spáchání ostatních 6 vražd. Jako nejdůležitější se nakonec ukázalo obvinění z vraždy Charlotte Paceové. Za tuto vraždu byl totiž Lee 14. října 2004 odsouzen k trestu smrti aplikací smrtící injekce. Následovalo hned několik Leeho odvolání proti rozsudku. Všechna sice byla zmítnuta, ale na vykonání rozsudku stejně nedošlo. 21. ledna 2016 totiž Lee zemřel ve vězení na komplikace způsobené blíže nespecifikovanou srdeční chorobou. Bylo mu 47 let.

Lee je rovněž podezřelý ze spáchání těchto vražd:

23. nebo 24. srpna 1992 - Vražda Connie Lynn Warnerové (41 let). Tato žena měla rozbitou lebku.

13. června 1997 - Eugenie Boisfontaineová (34 let) byla zavražděna poté, co odešla ze svého domu v Baton Rouge. I ona měla rozbitou lebku.

23. května 2002 - Christine Mooreová (23 let) zmizela, když si šla zaběhat do lesa nedaleko Baton Rouge. Její tělo bylo nalezeno téměř o měsíc později v hluboké rokli. Příčinou smrti byla fraktura lebky.

24. prosince 2002 - Z parkoviště v Port Allen zmizela Mari Ann Fowlerová (65 let). Její tělo se nikdy nenašlo.

 

Zdroje: wikipedia.org, susanmustafa.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 6
Celkem: 1049997
Měsíc: 16655
Den: 368