Jdi na obsah Jdi na menu
 


DeVernon Legrand

article preview

"Reverend"

(USA)

 

DeVernon Legrand se narodil v roce 1924 v Laurinburgu v Severní Karolíně. Ve 12 letech se společně se svou rodinou přestěhoval do New Yorku. Už od svých raných let dělal vše pro to, aby byl jeho trestní rejstřík co nejpestřejší. Postupně byl zadržen za různé krádeže, nelegální držení střelné zbraně, únos, napadení, nelegálně provedenou interrupci, uplácení nebo sexuální obtěžování.

Legrand se díky své výmluvnosti stal úspěšným podvodníkem. Nejprve si otevřel vlastní psychologickou poradnu (i když měl pouze základní vzdělání). Poté začal věštit budoucnost, později si podal několik inzerátů, ve kterých tvrdil, že dokáže léčit pouhým dotekem ruky. Bohužel se našlo velké množství důvěřivých lidí, kteří Legrandovi za jeho "služby" zaplatili nemalé peníze.

Díky tomu si mohl Legrand koupit čtyřpatrový dům na 222 Brooklyn Avenue. Ve stejné době založil organizaci s názvem "St. John's Pentecostal Church of our Lord", do jejíhož čela se postavil. Začal o sobě tvrdit, že je reverend nebo dokonce biskup. Okamžitě začal rekrutovat nováčky, zejména mladé ženy. Ty velmi brzy pochopily, že tato skupina nemá s náboženstvím nic společného. Všechny "sestry" byly ubytovány v domě na 222 Brooklyn Avenue. Nebylo to ovšem zadarmo. Každý den se musely obléct jako jeptišky a vyrazit do ulic, kde se snažily vybrat peníze na neexistující charitativní sbírky. Každá z těchto žen musela za den vybrat 2,50 dolaru. Postupem času se tato částka zvýšila na 5 dolarů. Peníze, které ženy vybraly nad tuto částku, si mohly ponechat. Pokud splnily stanovenou kvótu, byly "odměněny" drogami a sexem s Legrandem. Tímto způsobem si Legrand přišel asi na 250 000 dolarů. Díky tomu si mohl pořídit luxusní oblečení a nový Cadillac. A v neposlední řadě mohl těmito penězi uplácet místní policii, která nad jeho chováním přivírala oči. Pokud však žena nezískala požadované množství peněz, byla brutálně zbita a několik dní držena o hladu ve sklepě. Celá organizace měla i několik málo mužských členů, kteří dohlíželi na dodržování pravidel.

Lidé žijící v sousedství si začali poměrně záhy stěžovat na odporný zápach vycházející z domu na čísle 222. Několik z nich rovněž policii upozornilo na to, že v nočních hodinách se po ulici pohybují zcela nahé ženy, které jsou evidentně pod vlivem drog. Drtivou většinu těchto stížností policie smetla ze stolu. Když se však začala množit hlášení o dívkách, které záhadně zmizely poté, co vstoupily do Legrandova domu, policii nezbylo nic jiného, než se případem přece jen zabývat. Postupně byly pohřešovány Anne Soriseová, Mary Horanová a Lulu Kingová. A to nebylo vše. Na policii se obrátila také Bernice Williamsová, která tvrdila, že byla v Legrandově domě přikovaná k podlaze ve sklepě. Vše trvalo týden, přičemž byla držena pouze o vodě. Ernestine Timmonsová zase dosvědčila, že ji Legrand brutálně zbil tyčí. Další bývalá členka Legrandovy organizace jménem Betty Jean Davisová přišla s tvrzením, že ji Legrand ohrožoval pistolí.

1. září 1965 provedla policie domovní prohlídku v Legrandově domě. V domě v té době žilo 11 žen a 47 dětí. Je velice pravděpodobné, že všechny tyto děti zplodil sám Legrand. Pohřešované dívky sice nebyly nalezeny, policisté zato našli několik nelegálně držených zbraní a velké množství drog. Jeden ze sousedů navíc dosvědčil, že viděl Legranda, jak napadl Bernice Williamsovou.

Policie sice Legranda obvinila z omezování osobní svobody a únosu Bernice Williamsové, ale záhy narazila na velký problém. Legrand totiž začal okamžitě zastrašovat případné svědky. Ti v lepším případě svou výpověď odvolali, v horším případě beze stopy zmizeli. Postupně tak zůstala pouze obvinění z nelegálního držení střelných zbraní a držení drog, za což Legrand vyfasoval podmínečný trest.

V roce 1968 bývalá členka  "St. John's Pentecostal Church of our Lord" jménem Kathleen Kennedyová obvinila Legranda ze znásilnění. Výsledek byl opět stejný. I samotná Kathleen nakonec svou žalobu stáhla. O 2 roky později se slehla zem i po Ernestine Timmonsové, která dříve Legranda obvinila z toho, že ji zbil tyčí.

Už v roce 1966 koupil Legrand menší farmu kousek za městem, nedaleko White Sulphur Springs. Ze začátku to vypadalo, že je vše v naprostém pořádku. Kolem farmy pobíhaly děti, v ohradě byli ustájeni koně. Tato idyla však velmi brzy skončila. Lidé žijící v okolních farmách si začali stěžovat na zápach vycházející z Legrandovy farmy, stejně jako na velký hluk. Několik z nich uvedlo, že z farmy slyšeli střelbu, jiní tvrdili, že se z farmy ozývá neustálý pláč malých dětí a křik žen. Další farmáři si stěžovali na to, že jim obyvatelé Legrandovy farmy ničí úrodu. V celém okolí pak pobíhaly nahé, špinavé a podvyživené děti, které žebraly o jídlo. Několik farmářů rovněž uvedlo, že byli svědky toho, jak na Legrandově farmě skupina podnapilých individuí brutálně ubíjela koně. Zbylá zvířata umírala v ohradě na podvýživu.

Ani na tato oznámení policie nereagovala. K akci se odhodlala až v roce 1975. Podnětem bylo obvinění jisté 17leté dívky, která tvrdila, že v srpnu předešlého roku byla znásilněna Legrandem a jeho synem Nocondou. Na policii se také obrátily sestry Gladys (16 let) a Yvonne (18 let) Riverovy. Ty prožily několik měsíců v domě na 222 Brooklyn Avenue, stejně jako na farmě u White Sulphur Springs. Detailně vyšetřovatelům popsaly hrůzy, které přitom zažily.

Dříve, než mohl být Legrand vůbec obviněn, sestry Riverovy záhadně zmizely. Na jaře 1976 proto policie prohledala Legrandovu farmu. Policisty přivítal odporný zápach z tlejících koňských mršin. Když vstoupili do domu, pochopili, že to byl pouhý začátek. V celém domě byly ucpané toalety, zem byla proto doslova poseta výkaly, ve kterých si hrály malé děti. Po domě pobíhalo několik nahých žen, které byly pod vlivem návykových látek. Při prohlídce domu narazili policisté rovněž na několik dětí, které byly zavřeny v klecích...

Po sestrách Riverových se však slehla zem. Policisté se proto rozhodli prohledat i nedaleké jezero Briscoe Lake. 6. března 1976 přitom narazili na několik lidských kostí. Legrand byl okamžitě zatčen, stejně jako jeho synové Steven a Noconda. V momentě, kdy byl Legrand ve vazbě, se na policii obrátilo hned několik svědků, kteří uvedli, že obě sestry byly zavražděny a následně rozřezány.

Zřejmě nejdůležitější bylo svědectví Franka Holmana, jednoho z mála mužů, kteří byli členy Legrandovy organizace. Ten vypověděl: "Legrand mi řekl, že Gladys šla na policii. Řekl mi, že s tou děvkou musí udělat krátký proces. Pak mi řekl, abych ostatní svolal k motlitbě. Nakázal mi, abych všechny držel nejméně hodinu na jednom místě. Když jsme se začali modlit, uslyšeli jsme zoufalý křik toho děvčete. Museli jsme začít zpívat, abychom ten řev přehlušili. Pak do místnosti vpadlo jedno malé děvče. Začalo křičet: "Tatínek šlape po Gladys a ta strašně křičí!" Popadl jsem to děvčátko a přikázal mu, aby zpívalo s námi."

Holman poté pomohl Legrandovi přepravit rozřezané části těla na farmu ve White Sulphur Springs. Tam je naházeli do barelu, polili benzínem a zapálili. To, co zbylo, nakonec hodili do jezera. Pak mu Legrand prozradil, že stejně naložil i s Yvonne.

Při prohlídce domu na 222 Brooklyn Avenue bylo nalezeno několik pil, na kterých byly zřetelné stopy lidské krve. O průběhu soudního procesu není mnoho známo. 6. března 1977 byl Legrand uznán vinným ze 2 vražd a odsouzen na doživotí s možností podmínečného propuštění po 25 letech. Jeho syn Steven byl s největší pravděpodobností odsouzen ke stejnému trestu. Legrandův druhý syn Noconda byl nakonec uznám vinným "pouze" ze znásilnění.

DeVernon Legrand nikdy nepřiznal vinu. Tvrdil, že byl pouhým duchovním, který byl odsouzen na základě falešných výpovědí. V roce 2002 zažádal o podmínečné propuštění, jeho žádost však byla zamítnuta. Druhou možnost už nedostal. V roce 2006 totiž zemřel ve vězení. Bylo mu 82 let.

Policie je přesvědčena, že Legrandových obětí bylo mnohem více. Odhadem se může jednat o 12 - 20 zavražděných žen a dětí. Nikdo z vyšetřovatelů rovněž nepochybuje o tom, že Legrand měl pohlavní styk i s dětmi, které zplodil s členkami jeho organizace. Nikdo si netroufne ani odhadovat, kolik žen bylo znásilněno Legrandem nebo jeho syny.

Dům na 222 Brooklyn Avenue stojí dodnes, i když za ta léta již značně zchátral. Podle všeho zde do dnešního dne sídlí organizace jménem "St. Joseph's Church of Christ and Home". Že Vám tento název zní povědomě? Asi stačí jen dodat, že zakladatelem této organizace je Noconda, Legrandův syn, který byl mezitím propuštěn z vězení. V domě žijí zejména členové Legrandovy rodiny. Zajímavě pak působí zpráva z roku 2010, podle které byla Nocondova sestra Mindy zadržena poté, co se v převleku za jeptišku pokoušela vybrat peníze na neexistující charitu...

 

Zdroje: An Encyclopedia of Modern Serial Killers, crimereads.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 10
Celkem: 1060537
Měsíc: 12096
Den: 404