Jdi na obsah Jdi na menu
 


Donald Leroy Evans

article preview

(USA)

 

Narodil se 5. července 1957 ve městě Watervliet v americkém státě Michigan. Zde také absolvoval základní školu. Jeho rodina se poté přestěhovala do Brownsvilleu v Ohiu, kde začal Evans studovat na zdejší střední škole. Po roce však studia ukončil. Podle jeho vlastních slov to bylo kvůli jeho kázeňským prohřeškům a kvůli tomu, že nezapadal do kolektivu. Všechny tyto problémy nakonec vedly k tomu, že se v 16 letech neúspěšně pokusil o sebevraždu předávkováním drogami.

30. září 1975 se Evans přihlásil k námořní pěchotě. I zde však vydržel pouhý rok. Poté byl propuštěn kvůli špatnému duševnímu zdraví. Bližší informace nejsou k dispozici, ale jeden z jeho tehdejších nadřízených jeho propuštění popsal slovy: "Nedalo se to s ním vydržet. Museli jsme ho propustit, protože to byl vyšinutej blbec."

V letech 1976 - 1979 byl Evans celkem třikrát hospitalizován v psychiatrické léčebně. Bohužel opět schází důvod jeho léčby. Po propuštění z léčebny se Evans přesunul do města Galveston v Texasu.

Evans byl poprvé zatčen v roce 1986, kdy v Galvestonu znásilnil nejmenovanou ženu. Za tento zločin byl následně odsouzen k 15 letům vězení. Ze své cely opakovaně žádal o psychiatrickou léčbu. V jednom ze svých dopisů uvedl: "Nejsem blbec, jak o mně někteří tvrdí. Vím, že jsem nemocný a chci se léčit. Ale potřebuji pomoc, sám s tím nic neudělám. A dozorci mi také nepomohou. Proto opětovně žádám o pomoc." Všechny jeho žádosti byly vždy zamítnuty.

V roce 1991 byl Evans podmínečně propuštěn poté, co si odpykal pouhých 5 let ze svého trestu. Vrátil se do Galvestonu, kde svým sousedům nalhal, že nyní pracuje pro charitu a začíná studovat na univerzitě. Ve skutečnosti si našel práci jako recepční v jednom z místních motelů. Zaměstnání však musel velice brzo opustit. Jeho probační úředník totiž seznal, že pro usvědčeného sexuálního delikventa není práce recepčního zrovna nejvhodnější. Podle jeho názoru to zvyšovalo šanci na Evansovu recidivu. Evans tak byl po několika týdnech propuštěn.

26. července 1991 Evans kvapně opustil Galveston. Důvod jeho spěchu byl poměrně jednoduchý. Jeho tehdejší přítelkyně se totiž obrátila na policii s tím, že ji Evans okradl a navíc jí měl i vyhrožovat násilím. Evans proto ukradl auto patřící jednomu z jeho známých a uprchl do Mississippi. Nebohý majitel auta měl v palubní přihrádce několik výplatních šeků. Ty Evans využil, aby získal peníze na cestu do Gulfportu. Zde se pod falešným jménem nechal najmout na jednu ze zdejších rybářských lodí.

Ráno 1. srpna 1991 Evans narazil na jedné z pláží na teprve 10letou Beatrice Louise Routhovou. Holčička žila se svou matkou na ulici a tak nebylo pro Evanse těžké nalákat ji do svého auta příslibem sladkostí. Když dívka nastoupila, Evans ji svázal a odjel mimo město. Poté ji několikrát znásilnil. Dívčino utrpení trvalo celý den. Pozdě večer ji Evans uškrtil a její tělo odhodil nedaleko silnice za Gulfportem.

Nejsou známy podrobnosti, které vedly k Evansově zatčení. Jisté je však to, že dopaden byl už 5. srpna. Hned během prvních výslechů se k vraždě malé Beatrice přiznal. 16. srpna 1993 byl Evans uznán vinným z únosu, znásilnění a vraždy Beatrice Routhové, načež byl odsouzen k trestu smrti.

Během svého pobytu v cele smrti se Evans postupně přiznal k více než 70 vraždám, které údajně spáchal ve 22 státech USA. Ve většině případů byly oběťmi ženy, které byly zavražděny na dálničních odpočívadlech nebo ve veřejných parcích. První vraždu údajně spáchal už v roce 1977. Vyšetřovatelé se k tomuto tvrzení stavěli skepticky. Je však pravdou, že 2 z těchto vražd byly nakonec Evansovi opravdu připsány. Prvním případem byla vražda 38leté Iry Jean Smithové, ke které došlo 7. března 1985 v motelu ve Fort Lauderdale na Floridě. I tato žena byla uškrcena. Ke druhé vraždě došlo 14. dubna 1985 v Daytona Beach. Obětí se stala Janet Movichová (38 let). Detaily těchto vražd policie nezveřejnila, uvedla však, že Evans je popsal natolik detailně, že není pochyb o tom, že je jejich pachatelem. Ostatní vraždy, ke kterým se Evans přiznal, nedokázali vyšetřovatelé přiřadit k žádným z nalezených těl. Pokud by však bylo Evansovo přiznání pravdivé, dělalo by to z něj jednoho z nejhorších sériových vrahů v dějinách USA.

Donald Leroy Evans se vykonání rozsudku nedočkal. 5. ledna 1999 byl totiž ubodán jedním ze spoluvězňů. K útoku údajně došlo ve chvíli, kdy byl Evans ve sprše. Bylo mu 41 let. Jeho násilnou smrtí se výrazně snížila šance, že se někdy podaří zjistit přesný počet obětí tohoto sériového vraha.

 

Zdroje: wikipedia.org, The Houston Chronicle

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1061318
Měsíc: 12191
Den: 519