Jdi na obsah Jdi na menu
 


Edward Joseph Leonski

article preview

(Austrálie)

"Zpívající škrtič"

 

Edward Leonski se narodil 12. prosince 1917 v americkém městě Kenvil v New Jersey. Byl šestým dítětem ruských přistěhovalců. Během jeho dětských let se celá rodina přestěhovala do New Yorku. Dva z jeho bratrů byli během svých životů několikrát odsouzeni za různé trestné činy, jeho třetí bratr strávil celý život v psychiatrickém ústavu.

Psychicky labilní byla i jeho matka, která své děti až přehnaně rozmazlovala. Leonski se díky tomu stal terčem posměchu svých vrstevníků, kteří mu přezdívali "maminčin mazánek". Leonski kvůli tomu svou matku nenáviděl. Možná i proto dvě z jeho obětí byly ženy ve středním věku. Podle několika odborníků pro něj tyto ženy představovaly jeho nenáviděnou matku.

V roce 1933 Leonski opustil střední školu a rozhodl se absolvovat administrativní kurz. Ten absolvoval jako jeden z nejlepších ze své třídy. Leonski poté vykonával různé administrativní práce, pracoval však také jako poslíček.

17. února 1941 byl Leonski povolán do armády. Jeho prapor byl dislokován v kasárnách v San Antoniu. Po nástupu do armády začal Leonski silně pít. Jeho oblíbeným nápojem se stala whisky s chilli papričkami. Podle některých zdrojů v této době napadl jakousi ženu, kterou se pokusil uškrtit. Napadené se však naštěstí podařilo ubránit a utéct.

Po vstupu USA do druhé světové války byl jeho prapor převelen do Melbourne. Do tohoto australského města Leonski dorazil 2. února 1942. I v Austrálii pokračoval v nezřízeném pití. Pod vlivem alkoholu se údajně pokusil znásilnit jakousi neznámou ženu. I tentokrát se oběti podařilo uniknout, načež se incidentem nikdo nezabýval. O několik dní později byl Leonski odsouzen ke 30 dnům vězení za výtržnosti pod vlivem alkoholu.

3. května 1942 spáchal Leonski svou první vraždu. Jeho obětí se stala Ivy Violet McLeodová (40 let), jejíž tělo bylo nalezeno na schodech jejího domu v Albert Parku. Ivy byla brutálně zbita a poté uškrcena.

V následujících dnech došlo k dalším 2 vraždám. 9. května 1942 byla zavražděna Pauline Thompsonová (31 let). Její tělo bylo nalezeno nedaleko penzionu, kde měla pronajatý pokoj. Několik svědků uvedlo, že ji viděli ve společnosti muže se zřetelným americkým přízvukem. Již 18. května byla zavražděna Gladys Hoskingová (40 let). K útoku na tuto ženu došlo, když se v noci vracela z práce. Její tělo bylo nalezeno nedaleko Royal Parku.

Na první pohled bylo patrné, že jde o stejného vraha. Všechny 3 ženy byly uškrceny a i když byly nalezeny od pasů dolů nahé, na jejich tělech nebyly nalezeny žádné známky sexuálního násilí. Ke všem útokům došlo v noci, kdy vrah pravděpodobně využil vládního nařízení o omezení pouličního osvětlení, jež bylo přijato kvůli obavám z možného japonského náletu.

Na policii se obrátila žena, která uvedla, že v noci poslední vraždy potkala vojáka v americké uniformě. Neznámý muž byl udýchaný a byl ušpiněn od bláta. Několik dalších svědků poté vypovědělo, že toho stejného muže několikrát viděli v blízkosti místa činu. Jeho popis se shodoval s popisem muže, se kterým byla spatřena Pauline Thompsonová.

Ještě než mohla policie učinit jakékoliv kroky k zatčení pachatele, byla napadena další žena. Neznámý muž s americkým přízvukem ji povalil na zem a pokusil se ji svléknout. Žena začala křičet a vyhrožovat, že zavolá policii. To útočníka natolik vyděsilo, že se dal okamžitě na útěk. Podle popisu se opět jednalo o stejného muže, jako v předchozích případech.

Pozornost policie se zaměřila na americké vojáky dislokované v Melbourne. Ti byli postupně předvedeni před svědky, kteří bez jakýchkoliv pochyb identifikovali Leonskeho, jenž byl okamžitě zatčen. Už během prvních výslechů se Leonski přiznal ke všem 3 vraždám. Uvedl, že byl vždy fascinován ženským hlasem. To byl také jeho motiv. Domníval se totiž, že pokud zavraždí ženu, získá tím její hlas. O vraždě Pauline Thompsonové uvedl: "Strávili jsme spolu celý večer, během kterého jsem ji několikrát slyšel zpívat. Měla tak krásný hlas! Úplně jsem z něj šílel! Musel jsem ho získat!"

Kvůli zachování dobrých vztahů se svým spojencem, souhlasila australská vláda s tím, že Leonski bude souzen americkým vojenským soudem. Leonski se u něj hájil svou údajnou nepříčetností, a to i přesto, že byl lékařem shledán zodpovědným za své činy. Samotný soudní proces byl velmi rychlý. 17. července 1942 uznal vojenský soud Leonskeho vinným ze 3 vražd, načež jej odsoudil k trestu smrti.

Leonski se několikrát odvolal, rozsudek se mu však zvrátit nepodařilo. Čekání na popravu si krátil četbou Oscara Wildea a dopisováním s jednou ze svých fanynek z anglického Elthamu.

9. listopadu 1942 byl Edward Joseph Leonski oběšen ve věznici v Coburgu. Bylo mu 24 let. Jeho ostatky byly postupně uloženy na několika australských hřbitovech, dokud nebyly definitivně pohřbeny na ostrově Oahu, v místě vyhrazeném pro odsouzené příslušníky americké armády.

 

Zdroje: wikipedia.org, Australian Dictionary of Biography, Encyclopedia of Modern Serial Killers

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 11
Celkem: 1061313
Měsíc: 12191
Den: 521