Jdi na obsah Jdi na menu
 


Edward L. Tenney

article preview

(USA)

 

Tenney se narodil 30. července 1959. Pak už je o jeho osobním životě známo jen velmi málo. Celý život žil ve státě Illinois, nikdy si nenašel práci, u které by zůstal delší dobu a většinou se živil krádežemi. Velmi brzy se z něj stal narkoman, navíc měl problémy i s alkoholem. Během svého života byl odsouzen za vloupání a ozbrojenou loupež.

17. dubna 1992 Tenney narazil na Jerryho Webera (24 let), se kterým se znal ze školy. Jerry právě u silnice měnil píchlou pneumatiku. Tenney k němu přistoupil a bez jediného slova ho pistolí střelil do hlavy. Pak prohledal Jerryho tělo a z jeho peněženky sebral 6 dolarů. Tělo oběti poté svalil do příkopu a v klidu odešel.

Druhou Tenneyho obětí se stala Mary Jill Oberweisová (56 let). K vraždě došlo ve městě Aurora ve státě Illinois. Více podrobností, včetně přesného data, jsou neznámé.

1. října 1993 se Tenney a jeho bratranec Donald Lippert vloupali do domu Virginie Johannessenové (76 let). Oba byli pod vlivem alkoholu a drog, Lippert si navíc píchl injekci inzulínu (byl silným diabetikem). Do domu se dostali oknem ve sklepě, které Tenney rozbil kladivem. Lippert však odmítl do domu vstoupit, protože ho děsil hluk zapnuté pračky. Tenney ho tedy poslal hlídat k hlavním dveřím. Pak vyšel po schodech ze sklepa a uviděl, že paní Johannessenová sedí v křesle v obýváku a sleduje televizi. Přiblížil se k ní zezadu a střelil ji pistolí do hlavy. Výstřel přilákal Lipperta, který náhle zapomněl na svůj strach z pračky. Tenney ho přivítal slovy: "Podívej se, ta svině ještě dejchá. Musím ji dorazit!" Jakmile to dořekl, vytáhl kladivo, kterým paní Johannessenové rozbil hlavu. Pak začali oba prohledávat dům a sebrali vše, co mělo nějakou cenu. Svůj lup poté zabalili do prostěradla. Na odchodu ještě ukradli modrý Oldsmobile paní Johannessenové. S ním dojeli až na parkoviště před obchodem s potravinami. Zde auto nechali a pěšky odešli k domu Lippertova otce. Auto paní Johannessenové bylo nalezeno hned příští den ráno. Pachatelé zde zanechali hned několik otisků prstů (stejně jako v domě paní Johannessenové) a pod sedadlem řidiče bylo nalezeno i zakrvácené Tenneyho kladivo.

Za vraždu paní Johannessenové byl zatčen drogově závislý Lionel Lane. I když otisky nalezené na místě vraždy a v autě paní Johannessenové nebyly jeho, policie věřila, že patří jeho komplici, kterého Lane z nějakého důvodu kryje. I přes chabé důkazy byl v roce 1995 Lionel Lane uznán vinným z vraždy a odsouzen na 60 let do vězení...

Ihned po vraždě paní Johannessenové se Tenney a Lippert rozhodli bezpečně ukrýt svou kořist. Využili k tomu skladiště, které měl pronajaté Lippertův otec. Vše naskládali do krabic a odnesli do skladiště. 8. května 1995 se však Lippertův otec rozhodl sklad vyklidit. Narazil přitom na krabice, ve kterých byly věci patřící paní Johannessenové. To Lippertův otec sice nevěděl, ale bylo mu jasné, že tyto věci nepatří nikomu z jeho rodiny. Ze strachu, že bude obviněn z přechovávání kradených věcí, se rozhodl zajít na policii. Policisté ho ujistili, že mu nehrozí žádný trest a následně si krabice převzali. Příbuzní paní Johannessenové poznali věci, které patřily zavražděné. Policie si okamžitě došlápla na Lipperta, který se psychicky sesypal a ke všemu se přiznal. Byl ochoten svědčit proti Tenneymu výměnou za mírnější trest.

Není známé přesné datum, kdy byl Tenney zatčen, ale jisté je to, že důkazy proti němu byly zdrcující. Nejdůležitější bylo svědectví Lipperta a Tenneyho otisky prstů v domě paní Johannessenové i v jejím autě. Pod tíhou důkazů se Tenney nakonec přiznal nejen k vraždě paní Johannessenové, ale i k vraždám Jerryho Webera a Mary Jill Oberweisové. Souzen byl za každou vraždu zvlášť.

Za vraždu Mary Jill Oberweisové byl odsouzen k doživotnímu trestu. Za vraždu Virginie Johannessenová byl odsouzen k trestu smrti, Lippert byl za spoluúčast na její vraždě odsouzen k 60 letům ve vězení. Za vraždu Jerryho Webera byl nejprve Tenney odsouzen rovněž k 60 letům za mřížemi. Po odvolání státního žalobce mu však byl i v tomto případě udělen trest smrti. V roce 2011 byl ovšem ve státě Illinois trest smrti zrušen a všem vězňům čekajícím na popravu byl rozsudek změněn na doživotí. Jedním z nich byl i Edward L. Tenney, který si i v současné době odpykává doživotní trest.

Po Tenneyho zatčení byl neprávem odsouzený Lionel Lane okamžitě propuštěn. V roce 2012 byl zastřelen, když chránil svoji přítelkyni při přepadení...

 

Zdroj: murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1060110
Měsíc: 12222
Den: 320