Jdi na obsah Jdi na menu
 


Edward Wayne Edwards

article preview

(USA)

 

Životopis

Edward Wayne Edwards se narodil 14. června 1933 jako Charles Murray (není známo, kdy si změnil jméno) v Akronu, ve státě Ohio. Už v prosinci 1935 se stane svědkem sebevraždy své matky. V roce 1940 je poslán do sirotčince v Parmě (stát Ohio), kde je podle svých vlastních slov fyzicky i psychicky týrán ostatními dětmi. V roce 1950 se vrací do Akronu, kde spáchá několik drobných krádeží, za které je poslán do nápravného zařízení. Trest si sníží tak, že vstoupí do armády. Odtud je brzy propuštěn pro opakovanou dezerci. Poté vystřídal mnoho zaměstnání, pracoval například jako údržbář, podomní prodavač nebo dokař. Už v roce 1952 je odsouzen za krádež auta na 2 roky ve vězení. Sotva si svůj trest odseděl, skončil za mřížemi znovu, tentokrát za vloupání. V roce 1955 se mu však z vězení v Akronu podaří utéct a cestuje napříč USA. Peníze získává ozbrojenými loupežemi. Za ty je v roce 1956 zatčen v Montaně a odsouzen na 3 roky ve vězení. Poté je převezen do Portlandu, kde za další 2 ozbrojené loupeže dostane pětiletý podmínečný trest. Už o rok později podmínku poruší, když se pokusí vykrást obchod. Je sice zatčen, ale z vězení se mu podaří opět utéct. Následuje série loupeží na čerpacích stanicích. Sám Edwards později tvrdil, že se při nich nikdy nemaskoval, protože chtěl být slavný. To se mu částečně podaří v roce 1961, kdy se dostane na seznam FBI 10 nejhledanějších uprchlých trestanců. Svou "slávu" si ale moc dlouho neužije, protože je už 20. ledna 1962 zatčen v Atlantě. 18. května je za sérii přepadení čerpacích stanic odsouzen na 16 let za mřížemi v Leavenworth Federal Penitentiary. Zde se z něj stal ten nejvzornější vězeň. Díky svému příkladnému chování je v roce 1967 propuštěn na podmínku. I na svobodě se projevuje jako úplně nový člověk. Oženil se, narodila se mu dcera April a jezdil po amerických věznicích, kde motivoval vězně k nápravě. Byl hostem ve dvou televizních show a v roce 1972 dokonce napsal vlastní knihu "Proměna zločince: Pravdivý příběh Eda Edwardse", ve které se mimo jiné zmiňuje o tom, jak se setkal s některými slavnými vězni, jako byli například Anthony Provenzano, Charles Manson nebo Jimmy Hoffa. Jeho náprava však netrvala věčně, protože v roce 1982 byl odsouzen na 4 roky za žhářství.

 

Série vražd

1977 - Edwards zavraždil v Ohiu Billyho Lavaca (21 let) a Judy Straubovou (18 let). Edwards oba okradl, Judy navíc znásilnil.

1980 - vražda dalšího páru, tentokrát ve Watertownu (stát Wisconsin). Oběťmi se stali Tim Hack (19 let) a Kelly Drewová (19 let). Tima ubodal a Kelly během znásilnění uškrtil. Oba pak ještě okradl.

1996 - vražda Dannieho Boy Edwardse (25 let). Tento muž žil s Edwardsem a jeho ženou po několik let. V podstatě se stal jeho neoficiálním adoptivním synem. Edwards ho zavraždil kvůli jeho životní pojistce.

 

Zatčení a soud

Po zavraždění Tima Hacka a Kelly Drewové byl Edwards zatčen pro podezření ze spáchání těchto trestných činů. Pro nedostatek důkazů byl ale nakonec propuštěn. Opět se do hledáčku policie dostal poněkud nezvyklým způsobem. Edwardsova dcera April totiž svého otce také podezírala z vraždy tohoto páru a proto v roce 2009 kontaktovala policii. Policisté zjistili, že Edwards byl v tomto případu už jednou vyšetřován a tak se tentokrát rozhodli použít i moderní technologie. To přineslo své ovoce, protože na dívčiných šatech bylo nalezeno Edwardsovo sperma. Edwards byl okamžitě zatčen a bez jakýchkoliv průtahů se k vraždě přiznal. Zároveň se doznal i k vraždám Billyho Lavaca a Judy Straubové, stejně jako k vraždě Dannieho Boy Edwardse. Za vraždy Lavaca a Straubové byl v Ohiu odsouzen k doživotnímu vězení, stejný trest pak vynesl soud i v případě vražd Hacka a Drewové ve Wisconsinu. Poslední verdikt pak vynesl opět soud v Ohiu za vraždu Edwardse. Za ni byl Edwards 8. března 2011 odsouzen k trestu smrti. Poprava byla naplánována na 31. srpna 2011. Edward Wayne Edwards se jí ale nedožil. 7. dubna 2011 zemřel z přirozených příčin ve vězeňské nemocnici v Columbusu.

Existuje podezření, že Edwards měl na svědomí mnohem více vražd. Jako například vraždu mladého páru Beverly Allanové (19 let) a Larryho Peytona (19 let) v Portlandu v roce 1960. V březnu 2017 detektiv Chad Garcia z Wisconsinu (který vyšetřoval vraždy Hacka a Drewové) uvedl, že si je jistý, že Edwards spáchal 5 - 7 dalších, velmi podobných, vražd ve státě Wisconsin a že je podle něj možné, že Edwards mohl mít na svědomí i některé vraždy spáchané Zodiakem.

 

Zdroje: wikipedia.org, Madison.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 6
Celkem: 1058768
Měsíc: 12604
Den: 647