Jdi na obsah Jdi na menu
 


Family Murders

article preview

(Austrálie)

 

Family Murders je označení pro sérii vražd, ke které došlo mezi roky 1979 a 1983 v okolí města Adelaide v Austrálii. Za vraždami stála skupina, která vešla ve známost jako Rodina (Family). Tento název je odvozen z vyjádření jednoho z vyšetřujících policistů, který v rozhovoru uvedl, že "se chystají rozbít jednu šťastnou rodinu". I přes tento výrok však většina vražd této skupiny nebyla nikdy vyřešena.

 

Série vražd

Červen 1979 - Alan Arthur Barnes (16 let). Naposledy byl viděn, jak během stopování nastoupil do bílého sedanu značky Holden, ve kterém seděli tři nebo čtyři neznámí muži. Jeho zohavené tělo bylo nalezeno u South Para Reservoir severovýchodně od Adelaide. Neslo známky krutého bití a mučení. Jako příčina smrti byla stanovena masivní ztráta krve zaviněná poraněním análního otvoru. To bylo zapříčiněno vložením blíže nespecifikovaného tupého předmětu se zužující se špičkou, jako by mohla být například láhev od piva. V mladíkově krvi byly nalezeny stopy po drogách, což policii vedlo k myšlence, že vrah (či vrazi) svou oběť omámil.

Srpen 1979 - Neil Fredrick Muir (25 let). Jeho tělo bylo nalezeno rozřezané v pytli na odpadky v Port River u přístavu v Adelaide. Mladík měl na těle tetování, které mu někdo z kůže vyřízl. Některé části jeho těla byly zabaleny do jiného pytle a poté vloženy do mladíkovy otevřené břišní dutiny. Rovněž měl odseknutou hlavu, které pachatel vložil provaz do úst a krkem ho protáhl ven. Tímto provazem poté hlavu přivázal k trupu. Příčina smrti byla stejná jako v předchozím případě: masivní krvácení způsobené poraněním análního otvoru. I tentokrát byly v krvi oběti nalezeny stopy po drogách.

1981 - Peter Stogneff (14 let). Jeho kosterní pozůstatky byly nalezeny až v říjnu 1982 místním farmářem na Middle Beach, 50 mil od Adelaide. Podle ohledání kostí lékaři určili, že jeho tělo bylo pravděpodobně rozřezáno na tři části. Další informace nemohly být zjištěny, protože kosti byly příliš ožehnuty během podzimního vypalování trávy.

Únor 1982 - Mark Andrew Langley (18 let). Jeho zohavené tělo bylo nalezeno v křoví kousek za Adelaide 9 dní po jeho zmizení. Mezi zohaveními nalezenými na jeho těle vynikala řezná rána, pravděpodobně způsobená skalpelem, která byla vedena od jeho pupku až k ohanbí (které bylo zcela vyholeno jako při operaci). Navíc někdo mladíkovi odřízl část tenkého střeva. I tentokrát byla příčina smrti stejná: masivní poranění análního otvoru. V jeho krvi bylo nalezeno sedativum Mandrax.

5. června 1983 - Richard Dallas Kelvin (15 let). V 18:15 toho dne je Richard unesen na křižovatce Margaret Street a Peppertree Lane. Jeden ze svědků uvedl, že slyšel volání o pomoc, pak bouchnutí dveří od auta a rychlé startování motoru. K únosu došlo jen 60 metrů od domu Richardových rodičů. I když bylo vyhlášeno pátrání a byla dokonce vypsána odměna za poskytnutí informací vedoucích k nalezení chlapce živého a zdravého, byl Richard nalezen mrtev 24. července 1983 vedle polní cesty blízko One Tree Hill. Pitva odhalila, že chlapec byl surově bit, mučen a znásilňován. Měl velké množství podlitin na hlavě, zádech a hýždích. Rány byly tak silné, že měl přelomených i několik předních zubů. A co bylo zřejmě nejhorší, toto jeho utrpení trvalo více než 5 týdnů. Příčina smrti byla opět stejná: velká ztráta krve způsobená poraněním análního otvoru. V jeho krvi byly nalezeny stopy po několika drogách, Mandraxu a Rohypnolu.

 

Vyšetřování

Policie si byla vědoma toho, že u posledních dvou vražd byl v krvi obětí nalezen Mandrax, který byl ale k dostání pouze na lékařský předpis. Proto nechala přezkoumat všechny vydané předpisy a narazila na jméno Bevan Spencer von Einem (na fotografii). Toto jméno nebylo pro policii neznámé, protože von Einem byl již dříve zatčen za sexuální obtěžování mladých chlapců a za držení dětské pornografie. 4 dny po nálezu posledního těla policie podrobila von Einema výslechu a provedla u něj domovní prohlídku. Von Einem uvedl, že se zmizením Richarda Kelvina nemá nic společného a že v den jeho zmizení ležel v posteli s chřipkou. I když tvrdil, že v domě žádné drogy nemá, byly u něj při prohlídce nalezeny značné zásoby Mandraxu a jiných drog. Von Einemovi byly také odebrány vzorky krve a vlasů, stejně jako vzorky vláken z jeho koberce. Netrvalo dlouho a policie zjistila, že von Einemovy vlasy jsou totožné s vlasy nalezenými na oblečení poslední oběti. Na oblečení byla rovněž nalezena i vlákna, která přesně odpovídala vláknům z von Einemova koberce. Navíc policii kontaktoval muž známý jako pan B. (jeho celé jméno policie nikdy nezveřejnila), který tvrdil, že může dosvědčit, že von Einem zavraždil i Alana Barnese. Uvedl také, že je bývalý von Einemův kolega a že jednou spolu nabrali mladého stopaře, omámili ho drogami a odvezli ho do dřívějšího von Einemova domu v Campbelltown. Tam mladíka celou noc znásilňovali a druhý den ho propustili. Dále tvrdil, že von Einem v žádném případě nepracoval sám. A dále se policii podařilo zjistit, že von Einem byl viděn ve společnosti Neila Fredricka Muira těsně před jeho únosem. 3. listopadu 1983 se proto policie rozhodla von Einema zatknout a obvinit ze smrti Richarda Kelvina.

Soud byl zahájen 25. května 1984. Při konfrontaci s důkazy von Einem svou výpověď změnil a uznal, že toho dne Richarda potkal, když si jel koupit večeři. Dal se s ním do řeči a společně pak odjeli do von Einemova domu, kde spolu probírali Richardovy problémy ve škole. Pak mu prý dal 5 dolarů na taxi a poté už ho nikdy neviděl. Množství vlasů a vláken nalezených na Richardově oblečení však jednoznačně vylučovalo možnost, že by byl von Einem ve styku s Richardem pouhých pár hodin. 5. listopadu 1984 padl rozsudek. Von Einem byl odsouzen za vraždu Richarda Dallase Kelvina k doživotnímu trestu s možností podmínečného propuštění za 24 let (později bylo rozhodnutí zpřísněno a o podmínečné propuštění bude moci von Einem zažádat až po odpykání 36 let z trestu). Posílen tímto úspěchem se žalobce rozhodl obžalovat von Einema i z vražd Alana Arthura Barnese a Marka Andrewa Langleyho. Ránu do vazu však žalobci zasadil sám soudce, který odmítl uznat stejné důkazy jako v případě vraždy Richarda Kelvina. Svědectví pana B. zase prohlásil jako nepříliš důvěryhodné a tak byl von Einem nakonec v tomto případu zproštěn obvinění.

Policie se domnívá, že za touto sérií vražd stálo až 12 dalších mužů, z nichž někteří jsou vysoce postavení Australané. Byli vyselektováni tři hlavní podezřelí. První muž (jeho jméno policie nikdy nezveřejnila) je obchodník, který byl prokazatelně s von Einemem v kontaktu v den, kdy byl unesen Richard Kelvin. Druhým je prominentní lékař Peter Leslie Millhouse, který byl dokonce obviněn z vraždy Neila Fredricka Muira v roce 1980. Kvůli nedostatku důkazů však byl nakonec zproštěn všech obvinění. Millhouse zemřel 30. června 2015 v nemocnici v Cessnocku ve věku 80 let. Třetí podezřelý (i jeho jméno nebylo zveřejněno) je bývalý prostitut a blízký přítel von Einema a prvního podezřelého. Je tu i několik dalších podezřelých, jejichž jména policie nikdy nezveřejnila (jen s výjimkou lékaře Stephena Georgeho Woodardse, který byl v roce 2011 odsouzen za pohlavní zneužívání dětí). Patří mezi ně prominentní lékaři, několik právníků a obchodníků. V březnu 2008 byl případ znovu otevřen, byla slíbena odměna 1 milion dolarů za informace vedoucí k dopadení pachatelů, a policie také přislíbila imunitu těm spolupachatelům, kteří udají hlavní organizátory této skupiny. Všem třem hlavním podezřelým byla opětovně odebrána DNA. Testování vzorků bylo dokončeno v listopadu 2010. Policie výsledky testů nezveřejnila, ale proti nikomu nebylo vzneseno žádné obvinění.

Podle některých kriminologů jsou nejasná nejen jména vrahů, ale také celkový počet jejich obětí. Někteří tvrdí, že série vražd mohla začít už v roce 1973 a obětí může být i několik stovek. Případ tak stále zůstává nevyřešený. Bývalý australský premiér Michael David Rann uvedl: "Jde o nejnásilnější nevyřešený zločin v celé historii Jižní Austrálie."

 

Zdroje: wikipedia.org, unresolved.me

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1058820
Měsíc: 12611
Den: 630