Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ferdinand Gamper

article preview

Monstrum z Merana

(Itálie)

 

Ferdinand Gamper se narodil 12. září 1957 v italském městě Merano v Jižním Tyrolsku do chudé pastevecké rodiny. Jako dítě byl velmi plachý a uzavřený chlapec, který se stranil společnosti. Někteří lidé v jeho okolí později tvrdili, že již v této době se občas choval podivně. Gamper byl od dětství sexuálně zneužíván vlastním otcem. Díky tomu nikdy nebyl schopen navázat normální vztah se ženou. V důsledku toho začal k ženám cítit nenávist. V dospělosti se Gamper živil pastevectvím, stejně jako jeho rodiče. Nějakou dobu žil i ve Švýcarsku, brzy se však vrátil do rodného Merana. S přibývajícími roky měl čím dál, tím větší problémy se zákonem. V jeho trestním rejstříku najdeme záznamy o výtržnosti v opilosti, kladení odporu při zatýkání nebo maření úředního rozhodnutí. Díky těmto zkušenostem s italskou policií si postupně vytvořil nenávist ke všemu italskému, dokonce odmítal italsky mluvit (někteří tvrdí, že snad italsky ani neuměl). Vše došlo až tak daleko, že se stal členem Ein Tyrol, což byla krajně pravicová teroristická organizace bojující za připojení Jižního Tyrolska k Rakousku. Podle některých zdrojů trpěl Gamper schizofrenií, i když mu nikdy nebyla diagnostikována a on se nikdy s žádnou duševní poruchou neléčil. V roce 1989 Gamperem silně otřásla smrt jeho otce. Vše bylo o to horší, že jen těsně předtím jeho bratr spáchal sebevraždu.

Gamper svou první vraždu spáchal 8. února 1996, kdy zastřelil bankéře Hanse-Otto Detmeringa (61 let) a jeho milenku Clorindu Cechettiovou (58 let). Obě tyto oběti zavraždil, když byly na procházce podél řeky Passirio. Detmering byl Gamperovou jedinou obětí, která neměla italský původ. Zřejmě ho zmátlo to, že na svou milenku mluvil italsky. Policie v tomto případě pracovala s několika možnými motivy vraha. Jedním z nich byla možnost, že byl Hans-Otto zavražděn někým z jeho rodiny, kdo se těšil na dědictví po tomto bohatém bankéři. Dalším motivem, se kterým policie pracovala, byl blíže nespecifikovaný skandál uvnitř banky. Posledním motivem pak byla žárlivost Detmeringovy manželky, která se díky tomu na chvíli dostala mezi podezřelé.

14. února 1996 byl kousek od svého domu zastřelen farmář Umberto Marchioro (58 let). I on byl zastřelen jediným výstřelem do hlavy, vrah navíc použil stejnou pistoli. Po této vraždě policie zatkla prvního podezřelého. Stal se jím drogově závislý bloger Luca Nobile. Když však vrah udeřil znovu, musel být Nobile propuštěn.

27. února 1996 byl totiž zastřelen účetní Paolo Vecchiolini (36 let), když byl na procházce se svou přítelkyní. Ta později policii poskytla poměrně přesný popis pachatele. Už v tu chvíli se mezi podezřelé dostal i Gamper. Bohužel však stačil spáchat ještě jednu vraždu. K té došlo 1. března 1996 kousek od jeho domu a obětí se stal zedník Tullio Melchiorri (58 let), který byl zastřelen jediným výstřelem do čela. Kousek od jeho těla byly nalezeny dva papíry. Na jednom bylo napsáno: "Jsem italské prase, které se usadilo v Jižním Tyrolsku." Na druhém papíře stálo: "Jsem italský emigrant, který vraždí děti." Tentokrát se však našlo hned několik svědků, kteří dokázali popsat pachatele. Jeho vzhled dokonale seděl na Gampera.

Ještě téhož dne se proto policie rozhodla Gampera navštívit. V momentě, kdy se policisté přiblížili k jeho domu, se ozval výstřel a jeden z policistů padl k zemi s prostřelenou tváří. Policie palbu opětovala a během následné přestřelky byl vážně zraněn další policista. Oba zranění byli převezeni do nemocnice a okamžitě dorazily policejní posily. Během vyjednávání byl zjištěno, že Gamper v domě drží jako rukojmí dvě starší ženy. Jednu z nich propustil poté, co se ho policisté pokusili vyhnat slznými granáty. To se jim sice nepodařilo, ale za malou chvíli se ozval výstřel, po kterém Gamper přestal odpovídat na policejní výzvy. Policisté se proto rozhodli vniknout do domu. Uvnitř pak našli vystrašenou, ale živou a zdravou ženu a mrtvé tělo Ferdinanda Gampera. Evidentně si sám prostřelil hlavu. I když se jeho rukojmím nic nestalo, přece jen si Gamper na své konto ještě jednu oběť připsal. Jeden z poraněných policistů krátce po převozu do nemocnice svým zraněním podlehl.

 

Zdroje: wikipedia.org, Independent.co.uk

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 9
Celkem: 1061732
Měsíc: 12275
Den: 523