Jdi na obsah Jdi na menu
 


Flat-Tire Murders

article preview

(USA)

 

V polovině 70. let 20. století došlo na Floridě (a možná i v jiných státech) k dosud nevyřešené sérii vražd, jejichž oběťmi se staly mladé ženy. Vrah se, alespoň v několika případech, držel stejného modus operandi. Sledoval ženu jedoucí v autě, dokud řidička nezaparkovala. Poté počkal, až žena odejde a vypustil jí pneumatiku. Když se pak žena vrátila, nabídl jí odvoz. Díky tomu dostal oběť velice snadno do svého auta. Z vrahova modus operandi je odvozen i název pro tuto sérii (Flat-Tire je v překladu vypuštěná pneumatika).

Pravděpodobnou první obětí se stala 20letá Judith Ann Oesterlingová z Miami-Dade County, která se 1. února 1975 nevrátila domů z masážního salonu, kde pracovala. O 2 dny později bylo nalezeno její tělo ve vodním kanále na hranicích Broward County a Miami-Dale County.

12. února 1975 asi v 19:00 odešla Barbara Davis Stephensová (21 let) z domu svých rodičů v Miami, aby navštívila svou kamarádku v Coral Gables. Po cestě se zastavila v obchodě s hudebninami, kde si koupila několik LP. Ke své kamarádce však nikdy nedorazila. Druhý den bylo nalezeno její auto zaparkované před obchodem s hudebninami. Dveře od auta byly odemčené a jedna z pneumatik byla vypuštěná. Po otevření auta policisté zjistili, že klíčky zůstaly v zapalování. Ještě děsivější však byl fakt, že na volantu byly nalezeny stopy krve. 20. února bylo Barbařino tělo nalezeno v malém lesíku nedaleko obchodu s potravinami na rohu Southwest 87th Avenue a Sunset Drive. Dívka měla na sobě stejné oblečení jako v den, kdy odešla za svou kamarádkou. Kalhoty však měla stažené ke kolenům. Barbara utrpěla několik bodných poranění v oblasti břicha. Na místě pak byla nalezena stejná tráva jako v Barbařině autě, což vedlo vyšetřovatele k myšlence, že vrah odvezl dívčino tělo v jejím autě a poté jej znovu zaparkoval před obchodem s hudebninami.

9. dubna 1975 okolo 13:00 vystoupila Arietta Marie Tinklerová (17 let) z auta svého manžela na Hollywood Beach. Naposled byla viděna v nedaleké restauraci. O 3 dny později bylo její tělo nalezeno ve stejném vodním kanále jako tělo Judith Oesterlingové. Jako příčina smrti bylo stanoveno utonutí. Policie nemohla stoprocentně určit, zda byla dívka zavražděna, ale většina vyšetřovatelů o tom byla přesvědčena. Minimálně musel Ariettu na místo někdo odvézt, protože pěšky by se tak daleko nedostala.

Nancy Lee Foxová (19 let) byla naposled viděna naživu 13. června 1975, kdy odešla do prádelny ve Fort Lauderdale. Její tělo bylo nalezeno o 2 dny později ve vodním kanále v Broward County. Podle patologa utrpěla úder do hlavy blíže nespecifikovaným tupým předmětem. Poté bylo její tělo hozeno do vody.

V případě této vraždy policie zadržela hned 2 podezřelé osoby. Prvním podezřelým byl Walter Wirth, který pouhý den po nálezu Nancyina těla unesl 18letou Cheryl Ivesovou. Pozoruhodné je, že Cheryl byla unesena cestou do stejné prádelny, kam měla namířeno i Nancy. Wirth se pokusil dívku znásilnit, když se však bránila, popadl břitvu a podřízl jí hrdlo. Rána byla ovšem pouze povrchová, Cheryl se podařilo přežít a následně vše nahlásit na policii. Druhým podezřelým se stal jistý William Moore, který společně s Nancy a její sestrou tvořil podivný milostný trojúhelník. Ani jeden z těchto mužů však nakonec nebyl obviněn z Nancyiny vraždy.

14. června 1975 zmizely hned 2 dívky - Barbara Susan Schreiberová (14 let) a Belinda Darlene Zetterowerová (14 let). Obě odešly z domu Barbařiných rodičů s tím, že jdou navštívit svou kamarádku Valerii, u které měly v plánu přespat. Ke své kamarádce však nikdy nedorazily. Druhý den byla jejich těla nalezena vedle vodního kanálu nedaleko Andytownu. Obě dívky byly střeleny do hlavy, pravděpodobně pistolí ráže 45. Vzhledem k tomu, že na místě nálezu těl bylo velké množství krve, policisté se domnívají, že obě dívky byly zastřeleny právě na tomto místě. Není jisté, zda oběti byly před smrtí znásilněny. Podle jedné ze zpráv však měla jedna z dívek spodní prádlo oblečené obráceně, což by nasvědčovalo tomu, že byla v době vraždy nahá a vrah ji poté oblékl. Policisté kontaktovali i Valerii, u které chtěly dívky přespat. Ta však uvedla, že to byla jejich oblíbená výmluva, když chtěly vyrazit za zábavou a nechtěly rodičům vysvětlovat, kam jdou. Několik svědků poté uvedlo, že viděli obě děvčata stopovat na silnici 441.

8. července 1975 se Robin Leslie Loschová (14 let) nevrátila z letní školy. Pouhé 2 dny poté bylo její tělo nalezeno ve vodním kanále nedaleko místa, kde byla nalezena těla několika předchozích obětí. Jako příčina smrti bylo určeno utonutí, patolog však nemohl stoprocentně určit, zda se jednalo o násilnou smrt.

Respirační terapeutka Ronnie Gorlinová (27 let) navštívila 22. července 1975 své bývalé kolegy v Centru pro děti postižené astmatem v North Miami Beach, aby jim oznámila, že se před nedávnem zasnoubila. Odtud vyrazila do nedaleké nemocnice, kde chtěla navštívit svou nemocnou matku. Tam však nikdy nedorazila. Téhož večera bylo na parkovišti před nákupním střediskem nalezeno její auto s vypuštěnou pneumatikou. Den nato bylo nalezeno její tělo ve vodním kanále v Miami-Dade County. Podle patologa byla Ronnie před smrtí znásilněna. Vrah poté nožem zohavil ženiny genitálie. Nakonec tělo oběti hodil do vody. Těžce krvácející žena se poté utopila.

Další obětí se stala Elyse Rappová (21 let), která zmizela poté, co 30. července 1975 odešla na nákup. Její tělo bylo nalezeno hned druhý den nedaleko místa, kde bylo nalezeno tělo předchozí oběti. Elyse byla nahá a podle patologa byla před smrtí znásilněna. Vrah ji poté udeřil do hlavy blíže nespecifikovaným tupým předmětem a následně jí zohavil genitálie. Podle lékaře se jednalo o mnohem rozsáhlejší zohavení, než v předchozím případě. Vrah pak Elyse hodil do vody, kde se žena utopila. Ještě téhož dne bylo nalezeno i auto oběti. Bylo zaparkované před nákupním střediskem. Jedna z pneumatik byla vypuštěná.

Mary Coppollová (15 let) a Marlene Annabelliová (17 let) dorazily 17. října 1975 do Fort Lauderdale, kde si na týden zamluvily hotelový pokoj. Celý týden chtěly strávit v místním Lauderdale Beach Clubu. Obě dívky však zmizely ještě týž den. Jejich těla byla nalezena o několik dní později na skládce kousek za městem. Mary i Marlene byly uškrceny provazem.

Michelle Wintersová (17 let) byla naposled spatřena, když popíjela se svými přáteli. Ti později uvedli, že Michelle měla v úmyslu vstoupit do námořnictva. Na základnu se chtěla dostat stopem. 11. ledna 1976 bylo její mrtvé tělo nalezeno v potoce Snapper.

Tato dívka se stala oficiálně poslední obětí tajemného vraha. Podle pachatelova profilu se jednalo o bělocha sportovní postavy ve věku 20 - 25 let. Tento muž byl nadprůměrně inteligentní, charismatický a vždy dobře oblečený. Díky svému šarmu dokázal oběti snadněji dostat do svého auta. Mohl být i ženatý. Podle tohoto profilu se jednalo o velmi nebezpečného sexuálního sadistu. Policie vypsala odměnu ve výši 1 000 dolarů za jakoukoliv informaci, která povede k zatčení pachatele. Ani to však nepřispělo k vrahovu dopadení.

Jeden z policistů, seržant Edwin Carlstedt, přišel se zajímavou teorií. Seržant Carlstedt tvrdil, že k podobným vraždám došlo už v roce 1973 v Kalifornii. V prosinci vraždy ustaly, ale ihned poté došlo k dalším 9 vraždám ve státě Washington. K podobným vraždám poté došlo i v Idahu, Utahu a Coloradu. Oběti si prý byly velice podobné, většina z nich byla před smrtí zbita a znásilněna. Jejich těla byla poté nalezena ve vodních kanálech či potocích. Celkem se tak mělo jednat až o 35 vražd. O žádné z nich však nejsou známy žádné podrobnosti a nikdy se nepodařilo prokázat, že by byly jakkoliv spojeny s vraždami na Floridě.

Hned několik odborníků navrhovalo, že vrahem mohl být Ted Bundy. Ten koneckonců téměř dokonale odpovídal pachatelovu profilu (s tím rozdílem, že Bundymu bylo v té době 29 let). Nikdy se však nepodařilo prokázat, že by se Bundy v té době pohyboval na Floridě. Případ tak stále zůstává nevyřešený.

 

Zdroje: wikipedia.org, coldcaseproject.medium.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1061492
Měsíc: 12171
Den: 495