Jdi na obsah Jdi na menu
 


Francis Donald Nemechek

article preview

(USA)

 

Francis Donald Nemechek se narodil 29. června 1950 ve městě Hays v Kansasu. O jeho životě je známo jen velmi málo. V době dospívání s oblibou nosil ženské šaty. Sám později uvedl: "Asi jsem chtěl být více ženou, protože jsem podvědomě cítil, že jako muž nejsem konkurenceschopný."

V dospělosti se Nemechek oženil se ženou jménem Cindy, která mu porodila syna. Jejich manželství rozhodně nebylo šťastné. Nebylo žádnou výjimkou, když mezi manžely došlo ke rvačce. Nemechek popisuje: "Jednou mě Cindy kopla mezi nohy. Tak jsem se naštval a zmlátil ji tak, že měla obličej samou modřinu." Není proto divu, že jejich manželství skončilo po 2 letech rozvodem. Syna dostala do péče Cindy, což Nemechek špatně nesl. Podle psychologů Nemechek svou manželku současně miloval i nenáviděl. Je možné i to, že Nemechek spáchal všechny vraždy proto, že nebyl schopen zavraždit svou bývalou manželku.

V době svého zatčení pracoval Nemechek jako svářeč. Velice často pil a mezi jeho největší koníčky patřilo rybaření a odstřel kojotů.

13. prosince 1974 došlo k další hádce mezi Nemechekem a Cindy. Důvodem byla jeho neplánovaná návštěva u jeho bývalé manželky. Nemechek chtěl vzít svého syna na výlet, což Cindy odmítla. Rozzuřený Nemechek nasedl do svého pick-upu a odjel směrem k silnici I-70. Zastavil na jednom z odpočívadel nedaleko Ogallahu v Kansasu, vytáhl z auta odstřelovací pušku a pěšky zamířil k nedalekému nadjezdu.

Ve stejnou dobu se Cheryl Youngová (21 let) vracela po I-70 z návštěvy svých příbuzných v Coloradu. V autě s ní cestovali její kamarádka Diane Lovettová (19 let) a její syn Guy (2 roky). Když projeli pod nadjezdem u Ogallahu, ozvala se rána. Cheryl si uvědomila, že píchla pneumatiku. Nezbývalo nic jiného, než zastavit u krajnice.

Nebohá Cheryl netušila, že její problém měl na svědomí Nemechek, který jediným výstřelem prostřelil pneumatiku jejího auta. Když Nemechek viděl, že auto zastavilo, vrátil se ke svému pick-upu a odjel směrem ke své kořisti. Podle jeho vlastní výpovědi pak zastavil u Cherylina auta, vystoupil a nabídl ženám svou pomoc. Tu však Cheryl odmítla. To Nemecheka natolik rozzuřilo, že se vrátil ke svému autu, ze kterého vytáhl svou další zbraň, dvouhlavňovou brokovnici. Znovu přistoupil k ženám a donutil je nastoupit do svého auta. Možná si ani nevšiml, že Diane svírá v náručí svého malého syna... Právě Diane přitom nejvíce upoutala Nemechekovu pozornost. Podle jeho slov to bylo proto, že mu svou postavou připomínala jeho bývalou manželku.

Nemechek odvezl rukojmí na opuštěnou farmu jihozápadně od Hill City. Obě ženy odvedl do horního patra, kde je donutil vysvléknout se. Poté Diane znásilnil. Následně popadl brokovnici a obě ženy zastřelil. Podle jeho slov musel Cheryl střelit dvakrát, protože po první ráně byla stále naživu a plivala krev. Ihned poté se Nemechek pozvracel. Když se mu udělalo lépe, nasedl do svého auta a odjel. Na místě činu tak zůstal nebohý Guy, oblečený pouze do kalhot a trička. Nemechek po svém dopadení zarputile tvrdil, že o chlapci vůbec nevěděl. Ať už to byla pravda, či nikoliv, faktem je, že nebohému chlapečkovi se podařilo dostat se z farmy pryč. Záchrany se však nedočkal. Asi o měsíc později bylo jeho zmrzlé tělíčko nalezeno jen několik metrů od místa, kde byla zavražděna jeho matka.

1. ledna 1976 odstřeloval Nemechek další auto na I-70. A znovu si vybral úplně stejné místo, jako v předchozím případě. Podařilo se mu jedoucí automobil zasáhnout celkem čtyřikrát, cestujícím se však podařilo vyváznout bez zranění a poté, co dorazili do města Hays, okamžitě o všem informovali policii. Několik svědků vidělo Nemecheka na místě útoku, díky čemuž byl téměř okamžitě zatčen. Po zaplacení kauce byl Nemechek vyšetřován na svobodě. Soudní proces měl být zahájen v září 1976. Vyšetřovatelům neuniklo, že k útoku došlo na stejném místě, kde bylo nalezeno auto zavražděné Cheryl Youngové. Neexistoval však jediný důkaz, díky němuž by mohl být Nemechek obviněn i z tohoto zločinu.

30. června 1976 byl Nemechek opět na cestách. Na západ od města Hays musel zastavit, aby se mohl vymočit. V tu chvíli si všiml, že se k němu blíží jakási mladá žena na kole. Jednalo se o Carlu Bakerovou (20 let), studentku, která se právě vracela z návštěvy u svých rodičů. Když kolem něj projížděla, stále močící Nemechek udělal jejím směrem vulgární gesto. Carla na to údajně zareagovala slovy: "Myslíš, že seš vtipnej, debile?" Nemechek strhl dívku z kola a donutil ji, aby nastoupila do jeho auta. Vystrašenou Carlu pak odvezl k Cedar Bluff Reservoir. Zde se ji pokusil znásilnit na zadním sedadle. Carla se však urputně bránila a během souboje kopla Nemecheka mezi nohy. Nemechek si okamžitě vzpomněl, že to stejné udělala i jeho bývalá manželka. Začal na Carlu křičet: "Myslel jsem, že jsi posledně dostala dostatečnou lekci. Ale ty si nedáš říct, co?" Nemechek poté vytáhl z palubní přihrádky nůž a začal Carlu zuřivě bodat. Přitom pořád dokola vykřikoval jméno své bývalé manželky. Když byla dívka mrtvá, Nemechek vytáhl její tělo z auta a shodil jej z nedalekého srázu.

Poslední Nemechekovou obětí se stala Paula Fabriziusová (16 let), populární studentka a roztleskávačka. Tato dívka brigádně pracovala v Cedar Bluff Reservoir, kde kontrolovala projíždějící auta, zda mají povolení k vjezdu. Brigádníci měli pracovat ve dvojicích, 21. srpna 1976 však byla Paula na svém stanovišti sama. Asi v 18:30 přijel Nemechek ve svém pick-upu. Přistoupil k Paule a po několika minutách zdvořilostního rozhovoru ji popadl a vtáhl ji do svého auta. Sám poté nastoupil, nastartoval motor a s Paulou na zadním sedadle odjel k opuštěnému srubu nedaleko Castle Rock. Když zastavil, vytáhl nebohou Paulu z auta a odtáhl ji ke srubu. Ten však byl zamčený a Nemechek tak nebyl schopen dostat se dovnitř. Odtáhl proto Paulu hlouběji do lesa, kde ji znásilnil. Když bylo po všem, Paula údajně řekla: "Za tohle tě můj táta zabije!" Poté popadla kámen a udeřila jím Nemecheka do hlavy. Ten proto vytáhl nůž a minimálně osmkrát dívku bodl. Paula se snažila bránit se, čemuž nasvědčovaly řezné rány na jejích rukou. Poslední rána probodla dívčino srdce. Teprve poté se Paula přestala bránit. Nemechek pak svou oběť ještě několikrát bodl do oblasti třísel. Poté dívčino tělo shodil do hluboké rokle. Ještě téhož večera bylo po Paule vyhlášeno pátrání. Několik skupin dobrovolníků prohledávalo les ve snaze najít alespoň stopu po zmizelé dívce. Členem jedné z těchto skupin byl i Nemechek...

Paulino tělo bylo nalezeno hned druhý den ráno. Nedaleko od těla se vyšetřovatelům podařilo najít i záruční list od vysílačky. Na něm pak byl nalezen otisk prstu. Vyšetřovatelé zjistili, že majitel tohoto otisku byl nedávno vyšetřován policií a v současné době čeká na zahájení soudního procesu. Jeho jméno bylo Francis Donald Nemechek. Našlo se i několik svědků, kteří viděli Nemecheka v blízkosti místa nálezu těla.

Nemechek byl zatčen 24. srpna 1976. Přiznal, že mluvil s Paulou Fabriziusovou v den její smrti a že si nedávno předtím koupil novou vysílačku. Na koberečku z Nemechekova pick-upu byly nalezeny skvrny od krve. Jednalo se o krevní skupinu A, což je stejná krevní skupina, jakou měla Carla Bakerová. V autě byl také nalezen utržený kus košile patřící Carle Bakerové. Nemechek se navíc jednomu ze spoluvězňů chlubil tím, že zavraždil 4 ženy. Tyto informace se obratem dostaly k vyšetřovatelům.

Pod tlakem vyšetřovatelů se Nemechek v říjnu 1976 doznal ke všem vraždám. Soudní proces byl zahájen v únoru 1977. Nemechek se v něm hájil tím, že kvůli svému duševnímu zdraví není odpovědný za své činy. I přesto, že několik psychiatrů jeho tvrzení potvrdilo, byl Nemechek uznán vinným z 5 vražd. Za každou z nich byl poté odsouzen k doživotnímu trestu.

Nemechek tvrdí, že během svého pobytu ve vězení našel Boha. Jeho znovunalezená víra jej údajně udělala lepším člověkem. Sám Nemechek tvrdí: "Kdybych teď byl na svobodě, neublížil bych ani psovi. Ten Nemechek, který zavraždil 5 lidí, je už dávno mrtvý." I přes toto tvrzení mu byla několikrát zamítnuta žádost o podmínečné propuštění. Francis Donald Nemechek tak nadále zůstává ve výkonu trestu.

 

Zdroje: The Hays Daily News, The Capital-Journal

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1050082
Měsíc: 16615
Den: 397