Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gary Charles Evans

article preview

(USA)

 

Gary Charles Evans se narodil 7. října 1954 ve městě Troy (stát New York). Jeho rodiče o něj neprojevovali žádný zájem, s výjimkou častého bití. Sám Evans později tvrdil, že byl v 8 letech znásilněn vlastním otcem. Jeho matka byla psychicky labilní a Evans byl v dětství několikrát svědkem jejích neúspěšných pokusů o sebevraždu.

Evans už jako dítě často kradl, k čemuž jej nabádala jeho matka. Několik jejich tehdejších sousedů rovněž uvedlo, že Evans s oblibou mučil a zabíjel domácí zvířata. Už od dětských let byl Evans fascinován starožitnostmi. Tato fascinace mu pak zůstala i po zbytek života. V pouhých 8 letech byl dopaden při krádeži šperků. V době jeho školní docházky už kradl vše, co si nemohl dovolit: sladkosti, knihy nebo komiksy.

V roce 1968 se jeho rodiče rozvedli. Evans byl svěřen do péče matky, se kterou se přestěhoval do města Cohoes. Tady byl v roce 1970 zatčen za vloupání, načež byl na 3 měsíce poslán do nápravného zařízení pro mladistvé. Během této poměrně krátké doby se jeho matka čtyřikrát vdala a rozvedla. Poté svému okolí oznámila, že je vlastně lesba. Evans se krátce po svém propuštění od matky odstěhoval. Z jeho matky se totiž stala silná alkoholička, díky čemuž mezi nimi docházelo k častým hádkám. Evans žil poté na ulici a živil se drobnými krádežemi. V polovině 70. let se vrátil do svého rodného města, kde si našel práci a nastěhoval se ke svým přátelům z dětství - Michaelu Falcovi a Timothymu Rysedorphovi.

13. ledna 1977 byl Evans zatčen v Lake Placid za pokus o vloupání a nepovolený vstup na cizí pozemek. Od soudu tentokrát odešel s trestem 4 let vězení. 21. března 1980 byl podmínečně propuštěn.

Evans a jeho spolubydlící poté začali vykrádat obchody se starožitnostmi. Lup následně ukrývali ve svém bytě. To se jim v červenci 1980 stalo osudným, protože policie při prohlídce jejich bytu našla předměty ukradené při několika loupežích. Evans tak znovu putoval za mříže. Těsně po svém uvěznění se mu podařilo utéct. Už o 5 hodin později však byl znovu dopaden. Během následného pobytu ve vězení u něj byly opakovaně nalézány plány útěků. Ty se mu však nikdy nepodařilo zrealizovat. V jednom případě se připletl do rvačky mezi několika vězni. I přesto byl Evans opět podmínečně propuštěn. Na svobodu se dostal 29. prosince 1982.

Evans a Falco se následně přesunuli na Floridu, kde pokračovali ve své kriminální činnosti. Do Troy se vrátili až po úmrtí Evansovy matky, jež upadla cestou ze svého oblíbeného baru a umrzla ve sněhu. Po matčině pohřbu Evans, Falco i Rysedorph začali opět vykrádat obchody se starožitnostmi.

10. května 1983 byl Evans znovu zatčen za pokus o vloupání a nepovolený vstup na cizí pozemek. Téměř celý rok byl opakovaně převážen do různých věznic, ale nakonec byl v březnu 1984 propuštěn, aniž by došlo k soudnímu procesu.

V lednu 1985 se Rysedorph odmítl účastnit dalších krádeží. Dalších akcí se tak účastnili jen Evans a Falco. 16. února 1985 společně vykradli dům patřící sběrateli starožitností. Odtud si odnesli věci v hodnotě 15 000 dolarů. V dubnu ukradl Evans auto patřící překupníkům drog, které později prodal za 12 000 dolarů. Majitelé auta jej však dokázali identifikovat a tak byl Evans opět zatčen. Výměnou za své přiznání odešel od soudu pouze s podmínečným trestem.

Evans poté začal podezírat Falca, že společně ukradené zboží prodává za jeho zády a veškerý zisk si nechává pro sebe. Pořídil si proto pistoli, na kterou si vlastnoručně vyrobil tlumič. Poté svého komplice chladnokrevně zastřelil. Jeho tělo následně rozřezal motorovou pilou a zavolal Rysedorphovi, aby mu pomohl zbavit se těla. Společně pak části Falcova těla nacpali do spacího pytle, který odvezli do Lake Worth Corridor na Floridě, kde bydlela Evansova sestra. Na dvoře jejího domu pak spací pytel zakopali.

Po svém návratu do Troy byl Evans zatčen za účast na krádeži, načež byl za porušení podmínky odsouzen ke 4 letům vězení. Tento trest si odpykal ve vězení Sing Sing, kde se spřátelil se sériovým vrahem Davidem Berkowitzem. Oba sbližovala jejich záliba v posilování. I tentokrát byl Evans podmínečně propuštěn. Po svém propuštění psal Berkowitzovi dopisy a jeho dopovědi si pak uchovával jako památku.

Zdi vězení opustil 1. března 1988. Krátce poté se seznámil s jiným kriminálníkem jménem Damien Cuomo. Společně pak opět začali vykrádat obchody se starožitnostmi. V březnu 1989 byli Evans a Cuomo během jízdy autem zastaveni policií. Jednalo se o namátkovou kontrolu, během které policisté našli několik masek, teaserů a lan. Oba byli zatčeni, ale kvůli nedostatku důkazů museli být nakonec propuštěni.

8. září 1989 se Evans s Cuomem vloupali do klenotnictví ve Watertownu. Majitel obchodu Douglas Berry (63 let) bydlel hned vedle obchodu. Během vloupání jej probudil hluk. Vstal a šel se podívat, co se děje. Jakmile vstoupil do obchodu, Evans jej střelil do hlavy. Muž byl mrtev dříve, než dopadl na zem. Dvojice poté z obchodu odnesla zboží v hodnotě 15 000 dolarů.

Cuomo celý život bojoval s depresemi. Evans dostal strach, že jej jeho parťák pod vlivem depresí udá. Cuomo proto dopadl stejně jako Falco. Evans jej zastřelil a jeho tělo zahrabal. Poté si ještě začal románek s jeho manželkou.

Evans se poté nakrátko přesunul do Kalifornie, kde narazil na jednu svou známou z dětství. Žena byla jistě ráda, že vidí svého bývalého spolužáka, Evans si však její radost vyložil po svém a začal jí dělat návrhy. Když jej žena odmítla, Evans jí začal vyhrožovat. Než se situace ještě více vyhrotila, Evans byl zatčen policistou, který šel náhodou kolem. Ani v tomto případě na soud nedošlo. Policistům nakonec stačil Evansův slib, že opustí stát, což také ještě téhož dne učinil.

Evans se opět vrátil do státu New York. 17. října 1991 vstoupil do obchodu se starožitnostmi ve městě Little Falls. Majitelem obchodu byl Gregory Jouben (36 let). Evans jej oslovil s tím, že by potřeboval ocenit jakýsi prsten. Když však sáhl do kapsy kabátu, vytáhl pistoli a nebohého muže na místě zastřelil. Následně obchod vykradl a odnesl si zboží v hodnotě 60 000 dolarů. Po vraždě se rozhodl zbavit se vražedné zbraně. Pistoli nakonec zakopal na hřbitově v městečku Menands. Při té příležitosti také ukradl velký náhrobní kámen z mramoru, který se mu posléze podařilo prodat.

Evans se poté rozhodl živit se poctivou prací. Začal pracovat jako nádeník a pouze příležitostně si vypomohl nějakou drobnou krádeží. V lednu 1994 však byl znovu zatčen, když se pokoušel ukrást náhrobní kámen. Díky tomu musel strávit následující měsíc ve vězení.

Po svém propuštění se Evans přestěhoval do Vermontu, kde žil ve stanu. 20. března 1994 se mu podařilo vniknout do knihovny ve Woodstocku, kde ukradl vzácné první vydání knihy "Ptáci Ameriky" (tato kniha byla v roce 2002 prodána v aukci za 300 000 dolarů). Zjistil však, že pro něco tak cenného bude velice těžké najít kupce. V zoufalé snaze nakonec oslovil i muže, který byl ve skutečnosti policejním informátorem. V červnu 1994 byl Evans znovu zatčen. Za krádež takto vzácné knihy mu hrozilo až doživotí, ale protože spolupracoval s vyšetřovateli a knihu odevzdal nepoškozenou, nakonec byl odsouzen pouze ke 2 letům vězení. Nicméně ani v tomto případě si nemusel odsedět celý trest. 6. června 1996 byl podmínečně propuštěn.

Evans se poté znovu spojil s Rysedorphem. Společně si pronajali skladiště v městečku Colonie, kde chtěli hromadit ukradené zboží. Jejich největší úlovek se jim podařil v lednu 1997, kdy vykradli obchod se starožitnostmi v Great Barrington v Massachusetts. Přišli si tím na 80 000 dolarů.

Evans se však začal stávat paranoidním. S vědomím, že mu Rysedorph pomohl zbavit se Falcovy mrtvoly, jej neustále sžíralo podezření, že jej Rysedorph nakonec udá. 3. října 1997 se tento problém rozhodl vyřešit. Počkal, až se k němu jeho parťák otočí zády a pak jej střelil do hlavy. Jeho tělo poté rozřezal motorovou pilou a části těla zahrabal v lese, stejně jako vražednou zbraň. Ihned poté opustil stát New York. Tím však porušil podmínku, díky čemuž byl na něj vydán zatykač.

Policie byla Evansovi neustále na stopě. Ten se proto rozhodl, že se sám vzdá. 27. května 1998 přišel na policejní stanici ve městě St. Johnsbury ve Vermontu a přiznal se ke spáchání všech vražd. Údajně jej k tomu přiměly výčitky svědomí. Uvedl také místa, kde pohřbil těla svých obětí. Evans byl následně obviněn ze spáchání 3 vražd. Další obvinění měla následovat.

14. srpna 1998 byl Evans převážen zpět do svého rodného města. Policisté však nevěděli, že Evans  dodnes neznámým způsobem získal klíček od svých pout, který si zastrčil do nosní dírky. Když pak přejížděli přes Menands Bridge, Evans si odemknul pouta, rozbil okno auta a vyskočil ven. Policisté jej během chvilky obklíčili, načež zoufalý Evans skočil z mostu do řeky Hudson. V tomto místě však byla řeka mělká a Evans při pádu narazil hlavou o kámen. Toto zranění se nakonec ukázalo jako fatální. Když byl Evans přenesen na břeh, lékař mohl pouze konstatovat jeho smrt.

Mnoho lidí z Evansova okolí (včetně několika vyšetřovatelů) se kloní k názoru, že se jednalo o promyšlenou sebevraždu. Evans údajně trpěl silnými výčitkami svědomí a několikrát mluvil o tom, že raději spáchá sebevraždu, než aby musel čelit svému svědomí. Několik jeho známých rovněž uvedlo, že Evans trpěl trypanofobií (chorobný strach z jehel a injekčních stříkaček). Za jím spáchané vraždy mu reálně hrozil trest smrti a Evans měl údajně velký strach, že bude popraven pomocí smrtící injekce. Pro teorii o sebevraždě mluví i to, že na Evansově těle byla nalezena žiletka, kterou měl přilepenou k noze. Pravděpodobně pro případ, kdyby pád z mostu přežil.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 4
Celkem: 1050191
Měsíc: 16575
Den: 424