Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gary Lee Schaefer

article preview

(USA)

 

Životopis

Gary Lee Schaefer se narodil v roce 1951 ve městě Allentown v Pennsylvanii. Během jeho dětství se celá rodina přestěhovala do Springfieldu ve Vermontu. Jako dítě byl Schaefer považován za tichého, přátelského a zejména spolehlivého chlapce. Během studia na Springfieldské střední škole se stal součástí místního atletického klubu, ve kterém patřil k velkým sportovním talentům, zejména v přespolním běhu.

V roce 1970 Schaefer úspěšně dokončil studium na střední škole. O 5 let později narukoval k válečnému námořnictvu, kde sloužil až do roku 1981. Během své služby byl vojenským soudem odsouzen ke 13 měsícům vězení poté, co pod vlivem drog založil požár v bytě, který dostal od námořnictva.

Schaefer se oženil se ženou jménem Arlene. Manželům se postupně narodily 2 děti - dcera Jodie a syn, který ovšem záhy po porodu zemřel. Rodina se nakonec odstěhovala do North Charlestonu v Jižní Karolíně. Ztráta syna však Schaeferovo manželství poznamenala natolik, že mezi ním a jeho manželkou začalo docházet k prudkým hádkám. Vše nakonec vyvrcholilo rozvodem.

Po krachu svého manželství se Schaefer vrátil do Springfieldu, kde žil u své matky. Začal pracovat jako automechanik. Ve svém zaměstnání byl považován za spolehlivého pracovníka. Schaefer byl rovněž aktivním členem místní církevní komunity a jeho okolí jej velice oceňovalo za to, jak pečlivě se staral o svou nemocnou matku.

 

Série vražd

28. srpna 1979 - Den, kdy bylo vyhlášeno pátrání po Sherry Nastasiaové (13 let). Naposled byla viděna, jak nastupuje do tmavě zeleného Pontiacu Firebird. O 3 měsíce později byly její kosterní pozůstatky nalezeny nedaleko odpočívadla u města Rockingham. Identita oběti byla stanovena na základě dentálních záznamů pohřešované Sherry. Podle názoru patologa je pravděpodobné, že dívka byla ubodána nožem.

31. srpna 1981 - Theresa Marie Fentonová (12 let) toho dne vyrazila na svém kole z domu svých rodičů ve Springfieldu. Během cesty byla unesena, načež ji její únosce odvezl do lesa k břehům řeky Connecticut. Na tomto místě byla dívka znásilněna a brutálně zbita blíže nespecifikovaným tupým předmětem. Poté ji útočník částečně pohřbil a nechal ji jejímu osudu. Nebohá Theresa byla v příštích několika hodinách vystavena nesnesitelnému utrpení. Až druhý den ráno byla nalezena mužem, který vyrazil na ryby. Ten později vzpomínal: "Byl to strašný pohled. Ta chudinka si nemohla ani zavolat pomoc, protože měla přeraženou čelist. Ve skutečnosti jí dolní čelist volně visela dolů a při každém pohybu... Ani to nemůžu doříct. Ty zvuky, které vydávala mě dodnes děsí ve snech... Nemohla se ani vyhrabat ze svého hrobu, protože měla zlomené všechny končetiny. Nedokážu si ani představit, čím si ta dívka musela projít..." Theresa byla okamžitě převezena do nejbližší nemocnice, kde však svým zraněním podlehla.

12. listopadu 1982 - Deana Buxtonová (17 let) z Chesteru nastoupila do auta k muži, který ji tvrdil, že jí může zavézt do Bellows Fall. Jakmile však dívka nastoupila, muž na ni namířil brokovnici a začal ji obtěžovat. Poté nastartoval auto a vyrazil pryč. Deana začala s únoscem naoko spolupracovat, když ale muž musel zastavit, aby si odskočil, využila situace a podařilo se jí utéct.

9. dubna 1983 - Catherine Cullen Richardsová (11 let) a Rachel Zeitzová (11 let) právě procházely po Pedden Hill Road ve Springfieldu, když si všimly, že kolem nich už potřetí projelo stejné auto. Tentokrát ale řidič zastavil, vystoupil z auta a zeptal se jich, kde bydlí Joe Cerniglia. Než dívky vůbec stačily odpovědět, muž jim začal vyhrožovat, že je zabije, pokud nenastoupí do jeho auta. Zatímco Catherine nastoupila do mužova auta, Rachel se rozutíkala směrem k nejbližšímu domu. Jeho obyvatelé okamžitě zavolali policii, kteří po Catherine vyhlásili pátrání. To trvalo jen do příštího dne, kdy bylo tělo pohřešované dívky nalezeno v lese kousek za Springfieldem. Únosce Catherine nejprve přinutil k orálnímu sexu a poté ji velkým kamenem rozbil hlavu.

 

Zatčení a soud

Podle výpovědi Rachel Zeitzové sestavila policie vrahův identikit. Rachel si rovněž vzpomněla, že muž měl na sobě červenou teplákovou bundu, která měla na jednom z rukávů číslo "1983". Jeho auto pak měl být světle modrý Pontiac Sunbird s tmavě modrou střechou. Policii bylo okamžitě jasné, že mužův popis je téměř identický jako v případě únosu Deany Buxtonové.

Policie zveřejnila identikit v naději, že pachatele někdo identifikuje. A opravdu, vyšetřovatelům se ozval muž, jenž na identikitu poznal svého známého jménem Gary Lee Schaefer, kterého znal z místního kostela. Muž rovněž uvedl, že v den, kdy byla zavražděna Catherine Richardsová, musel Schaefer odejít z bohoslužby dříve, protože mu údajně nebylo dobře.

Vyšetřovatelé se rozhodli navštívit Schaefera v domě jeho matky. Schaefer policistům řekl, že v den vraždy Catherine Richardsové musel se svým kolegou odjet do Rutlandu, aby zde vyzvedli nějaká auta. Tuto verzi však nepotvrdil ani Schaeferův kolega, ani jeho matka. 11. dubna 1983 byl Schaefer zatčen.

Během domovní prohlídky v domě Schaeferovy matky našli policisté stejnou teplákovou bundu, jakou popisovala Rachel Zeitzová. Schaefer však nadále popíral, že by měl něco společného s vraždou Catherine Richardsové. A to i přesto, že podle laboratorní analýzy byly jeho vlasy shodné s vlasy nalezenými na dívčině těle. Schaefer byl nakonec obviněn nejen z vraždy, ale i z pokusu o únos Deany Buxtonové. Vyšetřovatelé jej navíc zařadili na seznam podezřelých v případech vražd Sherry Nastasiaové a Theresy Fentonové.

Na začátku října 1983 prohlásila matka Catherine Richardsové, že jí Schaefer údajně napsal dopis, ve kterém se jí přiznal k vraždě její dcery. Dále pak měl napsat, že je i vrahem Theresy Fentonové. Tento dopis však nebyl nikdy zveřejněn.

Psychiatři shledali Schaefera jako dostatečně způsobilého, aby mohl podstoupit soudní proces. Těsně poté Schaefer přistoupil na dohodu státního žalobce, která mu zaručovala, že pokud se přizná k vraždě Catherine Richardsové, nebude obviněn z vraždy Theresy Fentonové. Podle svých slov to Schaefer udělal proto, aby se očistil před Bohem.

Schaefer byl následně uznán vinným z vraždy Catherine Richardsové, za niž byl odsouzen k doživotnímu trestu s možností podmínečného propuštění po 30 letech. Za únos Deany Buxtonové byl odsouzen ke 20 letům vězení s možností podmínečného propuštění po 15 letech.

Po svém odsouzení se Schaefer setkal s matkou Theresy Fentonové. Během jejich rozhovoru se jí pak přiznal k vraždě její dcery. Podle dohody však z jejího spáchání nemohl být obviněn.

7. května 1984 byl Schaefer obviněn z vraždy Sherry Nastasiaové. Tento případ však nakonec ztroskotal na špatně vedeném vyšetřování a na nedostatku důkazů. Schaefer se měl ke spáchání této vraždy přiznat při hypnóze, což však soud odmítl brát jako důkaz. Jeden z psychiatrů navíc označil Schaefera jako člověka trpícího mnohačetnou poruchou osobnosti. Státní žalobce tak byl nakonec nucen stáhnout obvinění. Vražda Sherry Nastasiaové je tak dodnes nevyřešena.

Další osudy Garyho Lee Schaefera jsou nejasné. S největší pravděpodobností je nadále ve výkonu trestu.

 

Zdroje: wikipedia.org, An Encyclopedia of Modern Serial Killer, prezi.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 4
Celkem: 1060727
Měsíc: 12083
Den: 456