Jdi na obsah Jdi na menu
 


George Kent Wallace

article preview

"Šílený pádlař"

(USA)

 

Narodil se 13. února 1941. O jeho osobním životě je známo snad jen to, že v době svého zatčení pracoval jako řidič kamionu. Nejprve žil v Severní Karolíně, následně se přestěhoval do Oklahomy a nakonec do Fort Smith v Arkansasu. Jeho oběťmi byli mladí chlapci, které vždy nalákal do svého auta tím, že se představil jako policista v civilu. V autě pak chlapcům spoutal ruce i nohy a odvezl je na odlehlejší místo, kde je nejprve surově zbil pádlem a poté zastřelil. Zde je výčet jeho obětí:

1976 - Jeffrey Lee Foster, zavražděn ve Forsyth County v Severní Karolíně.

1982 - Thomas Stewart Reed, rovněž zavražděn ve Forsyth County v Severní Karolíně.

Wallace byl v souvislosti s oběma těmito vraždami vyslýchán policií, ale byl propuštěn bez jakéhokoliv obvinění.

23. února 1987 - William Eric Domer (15 let). Jeho tělo bylo nalezeno v rybníku v Le Flore County v Oklahomě.

11. listopadu 1990 - Mark Anthony McLaughlin (14 let). Naposledy byl viděn před obchodem se zlevněným zbožím ve Van Buren v Oklahomě. Vrah ho nejprve brutálně zbil, pak jej donutil, aby si klekl a následně ho zezazadu střelil pistolí do hlavy. Jeho tělo bylo nalezeno o den později rovněž v rybníku v Le Flore County.

24. listopadu 1990 - Alonzo Don Cade (12 let). Naposledy byl viděn, jak hraje basketbal na hřišti ve Westark Community College. Jeho tělo bylo nalezeno až 20. prosince v jámě u plynojemu poblíž Fort Chaffee.

Osudným se pro Wallaceho stal 9. prosinec 1990. V tento den potkal ve městě Van Buren na parkovišti před obchodem s potravinami Rosse Allena Fergusona (18 let). Přistoupil k němu a opět se představil jako policista v civilu. Řekl mu, že s ním potřebuje mluvit ohledně loupeže v blízkém sousedství. V momentě, kdy Ferguson nasedl do Wallaceho auta, mu "policista" spoutal ruce i nohy. Wallace nastartoval auto a vyjel z města, jak nejrychleji mohl. Zastavil u rybníka na východ od města Greenwood. Když dojeli na místo, Wallace vystoupil a vytáhl Rosse z auta, vzal pádlo a začal jím Rosse zuřivě bít. Poté mladíka táhl směrem k rybníku. Po chvíli se zastavil, vytáhl z kapsy nůž a pětkrát bodl Rosse do zad, jednou pak do ruky. V tu chvíli začal mladík duchapřítomně předstírat mrtvého. Wallace ho dotáhl na břeh rybníka, sejmul mu pouta a chystal se hodit ho do vody. V tu chvíli Ross vyskočil a vší silou do Wallaceho strčil. Ten, překvapen nečekaným odporem, ztratil rovnováhu a spadl do rybníka. Zdánlivě mrtvý mladík mezitím napnul všechny síly a rozutíkal se směrem k Wallaceho autu. Během zoufalého běhu o život několikrát upadl, ale podařilo se mu dostat se do auta včas. Sotva za sebou zabouchl dveře, uviděl, jak se k autu blíží i Wallace. K Rossovu neuvěřitelnému štěstí zapomněl Wallace klíče v zapalování a tak mladík na nic nečekal, nastartoval auto a odjel k nejbližšímu domu, odkud si zavolal sanitku a zalarmoval policii. Mladík byl pak odvezen do nemocnice, kde se ze svých zranění zcela zotavil.

Policie nemusela po pachateli pátrat dlouho. Už druhý den, 10. prosince 1990, byl Wallace zatčen, když se potuloval u silnice kousek od místa, kde se pokusil zavraždit Rosse Fergusona. Policii se brzy ozvali další dva mladíci, které se Wallace pokusil unést. Prvním z nich byl Isidro Hernandez (19 let). I jemu se Wallace představil jako policista v civilu. Isidro s ním ale odmítl komkoliv jít. Horší zážitek si ze setkání s falešným policistou odnesl James Branson (18 let). Toho Wallace po nastoupení do auta spoutal a odvezl jej k rybníku v La Flore County. Zde se ale mladík bránil tak urputně, že ho Wallace musel pustit.

Wallace s policií ochotně spolupracoval a přiznal se k vraždám Williama Erica Domera a Marka Anthonyho McLaughlina, stejně jako k únosu Rosse Fergusona a Jamese Bransona. Dovedl policisty k rybníku v La Flore County, kde jim ukázal, kam odhodil pistoli, kterou obě oběti zastřelil. První soud se konal v Arkansasu. Zde byl Wallace odsouzen na doživotí za únos obou mladíků a pokus o zavraždění jednoho z nich. Následoval důležitější soudní proces v Oklahomě, kde Wallace čelil obvinění ze dvou vražd a kde mu reálně hrozil trest smrti. Podle posudku psychiatrů si byl Wallace vědom závažnosti svého jednání a potvrdili, že je schopen podstoupit soudní proces. Obhajoba se snažila vyhnout se nejvyššímu trestu poukazováním na Wallaceho ochotu spolupracovat s policií. Její snahu ovšem bojkotoval sám Wallace, který několikrát uvedl, že chce co nejdříve zemřít a dělal vše proto, aby zhatil snahu svých právníků. To se mu nakonec podařilo, protože 27. března 1995 byl za obě vraždy odsouzen k trestu smrti. Wallace odmítl odvolání proti rozsudku a jeho poprava byla naplánována na 1. prosince 1995. 21. listopadu ovšem Wallace přece jen změnil názor a proti rozsudku se odvolal. V roce 1996 se Wallace dodatečně přiznal i k vraždám Jeffreyho Lee Fostera z roku 1976 a Thomase Stewarta Reeda z roku 1982. Následně se doznal i k vraždě 12letého Alonza Don Cadeho, jehož tělo bylo nalezeno až po jeho zatčení. Díky tomu se Wallaceho odvolání neustále odkládalo, stejně jako datum popravy. Ani to mu ovšem nepomohlo a 10. září 1999 bylo jeho odvolání definitivně zamítnuto.

Datum Wallaceho popravy bylo stanoveno na 10. srpna 2000. Jeho popravě přihlížel (společně s rodinami Wallaceho obětí) i Ross Allen Ferguson, díky kterému se podařilo Wallace dopadnout. Sám Ross uvedl: "Nejsem tu kvůli sobě. Nechci, aby ho popravili za to, co mi udělal. Chci, aby ho popravili kvůli tomu, co udělal těm klukům. Kvůli nim jsem tady." George Kent Wallace byl popraven smrtící injekcí 10. srpna 2000 ve 21:27.

 

Zdroje: Death Penalty Institute of Oklahoma, prodeathpenalty.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1059164
Měsíc: 12638
Den: 469