Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gerald Parker

article preview

"The Bedroom Basher"

(USA)

 

Životopis

Narodil se v roce 1955 do chudé rodiny. Celkem měl 11 sourozenců. V roce 1963 mu zemřela matka a výchova dětí přešla na jeho babičku. Těsně po matčině smrti se stěhují do Arizony, kde bydlí v bělošské čtvrti, což v době rasové segregace znamená pro celou rodinu nemalé potíže. V polovině 60. let se proto stěhují do čtvrti obývané převážně afroameričany. Parker však stále navštěvuje stejnou školu jako předtím a díky tomu se stává terčem šikany bělošských spolužáků. Právě kvůli problémům ve škole začne velmi brzy užívat drogy.

Na konci 60. let se celá rodina stěhuje do San Diega v Kalifornii. Zde Parker naprosto propadne drogám, užívá zejména meskalin a LSD. V roce 1970 se dopustí krádeže ve škole, ze které je okamžitě vyhozen. Díky jeho věku se vyhne trestnímu stíhání a je poslán do zvláštní školy pro problémové chlapce ve městě Chino. Z ní však Parker po pár měsících uteče.

V roce 1973 Parker vstupuje do armády, konkrétně do námořní pěchoty. Díky své introvertní povaze a minimální schopnosti komunikace nepatří v kolektivu mezi nejoblíbenější. Nicméně, během své vojenské kariéry se nedopustil jediného kázeňského přestupku (a to i přesto, že v té době byl závislý na alkoholu) a v roce 1978 byl povýšen do hodnosti rotného.

 

Série útoků

1. prosince 1978 - Parker se vloupal do domu Sandry Kay Fryové (17 let) v Anaheimu. Dívku napadl, znásilnil a velmi surově zbil. Způsobil jí tak poranění hlavy, kterému Sandra po několika hodinách utrpení podlehla. Na místě činu bylo nalezeno vrahovo sperma.

31. března 1979 - Další obětí se stala Kimberly Gaye Rawlinsová (21 let), která byla napadena ve svém domě ve městě Costa Mesa. Parker ji znásilnil a ubil blíže nespecifikovaným tupým předmětem. I tentokrát bylo na místě činu nalezeno vrahovo sperma.

14. září 1979 - Ve svém domě je napadena Marolyn Kay Carletonová (31 let). Parker ji znásilnil a během toho ji bil vším, co měl po ruce. To celé sledoval 9letý syn oběti... Marolyn svým zraněním následující den podlehla. Její syn sice policii popsal pachatele, ale vyšetřování se ani tak nepohnulo z místa.

30. září 1979 - Parker napadne zdravotní sestřičku Diannu Greenovou (20 let), která je v 9. měsíci těhotenství. Nejprve ji několikrát udeří kusem cedule a pak ji velmi brutálně znásilní. Dianna tento útok přežije, ale za strašnou cenu. Její mozek je nenávratně poškozen a Dianna od té doby trpí retrográdní amnézií (výpadky paměti postihující zejména vzpomínky z nedávné minulosti). Navíc hned druhý den po útoku Dianna porodí mrtvé dítě. Celou tuto tragédii pak dovršil fakt, že z napadení Dianny policie obvinila jejího manžela Kevina Greena (22 let). A to zejména na základě jejího svědectví, když tvrdila, že ji Kevin napadl poté, co odmítla sex. Dianna byla podrobena psychiatrickému vyšetření, po kterém lékaři uvedli, že její svědectví je, i přes poranění jejího mozku, plně důvěryhodné. Kevinova obhajoba, že v době útoku vůbec nebyl doma, protože si byl koupit cheesburger, byla naopak vyhodnocena jako nedostatečná. Na Kevinovo tvrzení, že viděl z místa činu utíkat neznámého černocha, nebyl brán vůbec zřetel a Kevin byl za útok na svou manželku v roce 1980 odsouzen na doživotí. Došlo tak k nepochopitelnému justičnímu omylu...

6. října 1979 - Parker se vloupal do domu Debory Kennedyové (24 let) ve městě Tustin. I tuto oběť Parker znásilnil a poté ji ubil kladivem. Na ženině těle bylo nalezeno vrahovo sperma.

20. října 1979 - Parker napadne Debru Lynn Seniorovou (17 let). K útoku opět dojde v domě oběti. Parker Debru také znásilní a poté ji ubije blíže nespecifikovaným tupým předmětem. Tentokrát se na místě činu najde nejen vrahovo sperma, ale i otisk jeho levé dlaně.

 

Zatčení a soud

Mezitím se Parkerova vojenská kariéra chýlila ke konci. 15. února 1980 totiž unesl a znásilnil 14letou dívku ve městě Tustin. Tu poté propustil, dívka však vyhledala policii, které popsala jak útočníka, tak jeho auto. Na základě tohoto svědectví byl Parker brzy zatčen. Díky tomu, že Parker s policií spolupracoval a navíc se dobrovolně přiznal ke krádeži v Pasadeně, ke které došlo o 13 dní dříve, byl odsouzen pouze na 8 let ve vězení. Během výkonu trestu, 13. února 1984, Parker napadl vězně Davida Feertadota a způsobil mu vážné poranění hlavy. V červnu 1984 mu byl proto pobyt za mřížemi prodloužen o trest za ublížení na zdraví. Nicméně, v listopadu 1987 je nakonec Parker podmínečně propuštěn.

Během několika následujících let se Parker živí příležitostnými pracemi a hlavně krádežemi. V červenci 1993 je za několik takových krádeži zatčen a odsouzen na 4 roky ve vězení. V únoru 1995 je však znovu podmínečně propuštěn. V lednu následujícího roku je však opětovně zatčen, tentokrát za porušení podmínky. Musí si tak odsedět i zbytek předešlého trestu. Během tohoto pobytu za mřížemi je mu odebrán vzorek krve, který je zařazen do databáze DNA odsouzených zločinců. Ta bývá průběžně kontrolována se vzorky nalezenými na místech nevyřešených zločinů. Vyšetřovatelé byli šokováni, že Parkerova DNA se shoduje s DNA nalezenou na místech 5 vražd z konce 70. let...

Parker sice nejprve popíral jakoukoliv vinu, ale pod tíhou důkazů se ke vraždám přece jen přiznal. Navíc se přiznal i k napadení Dianny Greenové. Od té chvíle sice Parker s vyšetřovateli plně spolupracoval, to mu ale v očích poroty moc nepomohlo, protože byl nakonec 22. ledna 1999 odsouzen za 5 vražd k trestu smrti aplikací smrtící injekce. Parkerovi právníci se proti rozsudku několikrát odvolali. Nejčastěji poukazovali na šikanu, kterou si Parker vytrpěl během školní docházky. To podle nich vedlo k duševním problémům jejich klienta, které se ještě zhoršily Parkerovým užíváním drog a alkoholu. Zatím poslední odvolání bylo zamítnuto v roce 2017. Gerald Parker je momentálně ve věznici San Quentin a čeká na svou popravu.

Když se Kevin Green dozvěděl, že byl dopaden skutečný pachatel zodpovědný za útok na jeho teď již bývalou manželku, propukl v pláč. Všechna obvinění proti němu byla stažena a Kevin byl očištěn v plném rozsahu. Už jen fakt, že si Dianna spletla svého manžela (který je běloch) s Parkerem (který je černoch) ukazuje, že jejímu svědectví neměla být přikládána žádná váha. Kevin Green byl propuštěn v roce 1996, po 16 letech ve vězení. Zní až neuvěřitelně, že nikdy po státu nepožadoval vyplatit jakékoliv odškodné...

 

Zdroje: wikipedia.org, Mayhem.net

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1061744
Měsíc: 12274
Den: 509