Jdi na obsah Jdi na menu
 


Giorgio Vizzardelli

article preview

"Vrah ze Sarzana"

(Itálie)

 

Večer 4. ledna 1937 je Umberto Bernardelli zabrán do nudného papírování. Už několikátým rokem pracuje jako rektor vysoké školy v italském městě Sarzana a na začátku každého kalendářního roku  vždy zůstává přesčas ve své kanceláři. Tentokrát však svou práci nedokončí. Do kanceláře zničehonic vstupuje mladík se šátkem kolem tváře a pistolí v ruce. I když nezvaný host neřekne jediné slovo, rektorovi je jasné, o co mu jde. Otevře proto zásuvku u svého stolu, ze které vytáhne 50 000 lir, které položí na stůl. Rektor se však spletl. Mladíkovi nejde o peníze. Maskovaný vetřelec na něj namíří pistoli a bez jediného slova vypálí tři rány do rektorovy hrudi. Umberto Bernardelli se mrtev sesul k zemi.

Mladík poté vyběhne ze dveří kanceláře. Na chodbě se jej pokusí zastavit dva 15letí studenti. Další výstřely jsou proto určeny pro ně. Střelec však v běhu nemůže pořádně zamířit, a tak zatímco jeden student vyvázne bez zranění, druhý je jen lehce zraněn.

Střelec mezitím seběhne po schodech a běží k hlavní bráně. Do cesty se mu však postaví vrátný Andrea Bruno. Maskovaný mladík na něj dvakrát vystřelí. Tentokrát se bohužel trefuje mnohem přesněji. Vrátný se zapotácí a padne k zemi. Zatímco je pozornost okolí soustředěna na krvácejícího vrátného, střelec vyběhne z brány a mizí pryč.

Andrea Bruno trpí silnými bolestmi, ale je schopen sdělit, že střelce zná. Bohužel však nezná jeho jméno. Po několika minutách je Andrea naložen do sanitky, která jej má převézt do nemocnice. Během převozu však Andrea Bruno umírá.

Podezření padne na profesora vysoké školy jménem Vincenzo Montepagani. Ten byl onoho osudného večera viděn ve společnosti zavražděného rektora. Navíc bylo všeobecně známo, že Umberto Bernardelli Montepaganimu několikrát veřejně vyčetl, že se oženil pro peníze. Montepagani měl téměř stejnou postavu jako vrah. Tvrdil sice, že onoho večera byl doma, tuto skutečnost mu však nikdo nemohl dosvědčit. Montepagani byl proto zatčen a obviněn z dvojnásobné vraždy.

Montepagani byl držen ve vazbě 18 měsíců. Obžalobě se však nepodařilo prokázat jeho vinu a tak byl v červenci 1938 propuštěn. Nakonec mu bylo vyměřeno odškodné ve výši 25 000 lir, které mu osobně předal Benito Mussolini.

2. srpna 1938 došlo na předměstí Sarzana k další dvojnásobné vraždě. Oběťmi se stali 20letý holič Livio Delfini a 35letý taxikář Bruno Veneziani. Oba muži byli zastřeleni a jejich těla byla nalezena nedaleko zaparkovaného auta patřícího zavražděnému taxikáři.

29. prosince 1939 se kdosi vloupal na matriční úřad v Sarzaně. Podařilo se mu otevřít trezor a sebrat veškeré uložené peníze. To nejhorší však na policisty čekalo na vrátnici. Na její podlaze ležel mrtvý vrátný Giuseppe Bernardini se sekerou zaraženou do čela.

Vyšetřovatelům se zdál podezřelý zejména fakt, že trezor nebyl vypáčený, ale otevřený. Vrah tedy musel mít klíče. Jediný člověk, který měl klíče od tohoto trezoru, byl ředitel matričního úřadu Guido Vizzardelli. Zvláštní bylo také to, že jak trezor, tak i vražedná zbraň byly na omak podivně lepkavé.

Policisté se rozhodli navštívit pana Vizzardelliho. Při té příležitosti rovněž prohledali jeho dům. Ve sklepě našli několik prázdných lahví. Vyšetřovatelé si nemohli nevšimnout, že všechny lahve jsou na omak lepkavé. Pan Vizzardelli policistům vysvětlil, že jeho 17letý syn Giorgio ve sklepě destiluje likéry. Je to prý jeho koníček, stejně jako střelba z pistole.

Policisté se rozhodli podívat se na mladého Vizzardelliho trošku blíže. Zjistili, že se narodil 23. srpna 1922. Jeho okolí jej popisovalo jako introverta, který celé dny mluvil pouze o tom, že se z něj stane slavný gangster. Mnohem zajímavější byl ovšem fakt, že se v roce 1936 zúčastnil na vysoké škole v Sarzaně jednoho z kurzů. Na konci toho stejného roku se mu nedopatřením podařilo poškodit portréty krále a Mussoliniho, které visely na školní chodbě. Za to byl poté přísně pokárán tehdejším rektorem Umbertem Bernardellim...

Giorgio Vizzardelli byl odveden k výslechu, během nějž nejprve zapíral, že by měl něco společného s vloupáním na matriční úřad. Po několika hodinách však podlehl tlaku vyšetřovatelů a přiznal se ke spáchání 5 vražd. Rektora vysoké školy zavraždil proto, aby se mu pomstil za to, že jej pokáral za poničení obrazů. Při svém útěku pak zastřelil i vrátného.

Holič Livio Delfini zjistil, že střelcem byl Vizzardelli a začal jej vydírat. Vizzardelli si s ním proto domluvil schůzku na okraji města, kde jej bez zaváhání zastřelil. Livia na místo přivezl taxikář Bruno Veneziani. Ten se tak stal nechtěným svědkem. Vizzardelli jej zastřelil, protože byl v nesprávný čas na nesprávném místě.

Vizzardelli se také přiznal ke vloupání na matriční úřad. Nejprve ukradl svému otci klíč od trezoru a poté zavraždil vrátného, který se mu postavil do cesty. S ukradenými penězi chtěl poté utéct do USA, kde se chtěl stát slavným gangsterem jako jeho idol Al Capone.

Díky svému nízkému věku se Vizzardelli vyhnul trestu smrti. 23. září 1940 byl proto odsouzen na doživotí. Během výkonu svého trestu se naučil hned několik jazyků a dokonce přeložil několik knih do italštiny. Za své dobré chování byl 29. července 1968 podmínečně propuštěn. Ve vězení tak strávil 28 let svého života.

Po svém propuštění se Giorgio Vizzardelli přestěhoval ke své sestře do města Carrara. Zde 11. srpna 1973 spáchal sebevraždu, když si kuchyňským nožem podřízl hrdlo. Bylo mu 50 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, ilgiornale.it

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 16
Celkem: 1060921
Měsíc: 12116
Den: 472