Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hans Erwin Hagedorn

article preview

(Německo)

 

Hans Erwin Hagedorn se narodil 30. ledna 1952 ve východoněmeckém městě Eberswalde. Své první vraždy spáchal 31. května 1969, tedy v jeho 17 letech. V té době byl kuchařským učněm v restauraci Mitropa. Jeho oběťmi se stali dva devítiletí chlapci, které zavraždil v lese poblíž Eberswalde. Oba chlapci měli podříznutá hrdla, přičemž v jednom případě byla rána tak hluboká, že když bylo chlapcovo tělo nalezeno o dva týdny později, hlava již byla zcela oddělena od těla. Okamžitě bylo vyhlášeno pátrání po vrahovi obou chlapců. K vyšetřování byl povolán psychiatr Hans Szewczyk a vůbec poprvé v historii NDR byl zhotoven psychologický profil hledaného pachatele. Podle něj byl pachatel zřejmě homosexuální sadista s pedofilními sklony, který se již dříve snažil navázat sexuální kontakt s malými chlapci. Policisté také získali profil západoněmeckého vraha dětí Jürgena Bartscheho. Celé vyšetřování bylo z politických důvodů drženo v tajnosti a když nebyl pachatel dopaden, byl případ uzavřen.

O více než dva roky později však vrah udeřil znovu. 7. října 1971 zavraždil Hagedorn dalšího chlapce v Eberswaldském lese. Obětí se stal dvanáctiletý chlapec, který byl zavražděn stejným způsobem jako dvě předchozí oběti. V tomto případě však Hagedorn chlapcovo tělo po vraždě rozřezal a pokusil se ho ukrýt. Pak z místa činu odešel a zamířil na firemní večírek své matky. Po nálezu chlapcova těla byl celý okres bedlivě hlídán policií. V každé ulici hlídal policista, děti měly dovoleno opouštěn dům jen ve společnosti rodičů a na cestu ze školy i do školy musely mít dospělý doprovod. K případu byl opět povolán Szewczyk, který mimo jiné chodil po místních školách a snažil se děti poučit, jak se chovat k cizím lidem. To se nakonec ukázalo jako klíčové rozhodnutí. V jedné ze tříd totiž Szewczyk společně s policisty narazil na chlapce, kterého rok před první vraždou sexuálně obtěžoval jakýsi muž. Chlapec o tom pak ze studu mlčel. Policii netrvalo dlouho a zjistila, že oním mužem byl Hagedorn.

Hagedorn byl zatčen 12. listopadu 1971 a okamžitě se přiznal ke všem třem vraždám. Při pozdějším vyšetřování bylo zjištěno, že již jako učeň se při porcování ryb choval velice brutálně. S Hagedornem byl poté natočen dokumentární film, kde hrál sám sebe a jeho oběti hrály děti policistů. Celou dobu Hagedorn s policisty spolupracoval a o svých zločinech mluvil zcela lhostejně a naprosto bez emocí. Soud proto ani netrval dlouho a 15. května 1972 byl Hagedorn odsouzen za vraždu a sexuální obtěžování nezletilých k trestu smrti. Za své první dvě vraždy odsouzen nebyl, protože mu tehdy ještě nebylo 18 let. Hagedornova matka poté podala žádost o milost, která však byla zamítnuta s odkazem na to, že její syn neprojevil absolutně žádnou lítost nad svými činy. 15. září 1972 byl Erwin Hagedorn ve věku 20 let popraven střelou do týla ve vězení v Lipsku. Stal se tak posledním popraveným zločincem v historii NDR. Jeho tělo bylo poté zpopelněno a pohřbeno na neznámém místě.

 

Zdroje: wikipedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1059031
Měsíc: 12668
Den: 571