Jdi na obsah Jdi na menu
 


Harvey Louis Carignan

article preview

"Harv kladivo"

(USA)

 

Životopis

Narodil se 18. května 1927 ve městě Fargo v Severní Dakotě jako nemanželské dítě. Když mu byly 3 nebo 4 roky, jeho matka se vdala a porodila druhého syna. V 6 letech byl Carignan poměrně drobné dítě (což kontrastuje s jeho až Hulkovským vzhledem v dospělosti) a trpěl častými tiky v obličeji. V té době se také často pomočoval a měl imaginárního přítele Paula. Dalších 5 let žil střídavě u své matky, u dvou tet a u jedné z babiček. V té době také začíná krást. V 11 letech je proto poslán do polepšovny v Mandanu v Severní Dakotě. Zde je mu diagnostikován Sydenhamův syndrom (tanec svatého Víta). Sám Carignan později tvrdil, že ho vychovatelky pohlavně zneužívaly. V 18 letech Carignan polepšovnu opouští a vstupuje do armády.

31. července 1949 spáchá svou první vraždu. V té době je v kasárnách v Anchorage na Aljašce. Jeho obětí se stane Laura Showalterová (58 let), kterou Carignan znásilní a ubije ranami do hlavy. O necelé dva měsíce později se pokusí znásilnit Dorcas Callenovou. Té se však podaří utéct a na policii vypoví, jak ji asi v 07:00 napadl podnapilý voják. Dorcas a jeden z očitých svědků pak Carignana identifikují. 17. září 1949 je tak Carignan zatčen. Přizná se nejen k napadení Dorcas, ale i k vraždě Laury Showalterové. V roce 1950 je za tyto zločiny odsouzen k trestu smrti pověšením. Jeho právníci však vznesou proti rozsudku námitku. Problém je totiž v tom, že Carignan se k vraždě doznal pod podmínkou, že za ni nedostane trest smrti. V roce 1951 je mu proto rozsudek smrti zrušen a o rok později je převezen do věznice Alcatraz. Po dalších 8 letech je nakonec 2. února 1960 propuštěn na podmínku.

O pouhé 4 měsíce později je však zatčen znovu. Za vloupání, napadení a pokus o znásilnění je nakonec odsouzen na 8 let ve vězení. Znovu je podmínečně propuštěn 2. března 1964. Už 22. listopadu je však zatčen v Seattlu a za vloupání je odsouzen na dalších 15 let. Ve vězení je vzorným vězněm a dokonce během výkonu trestu získá středoškolský diplom. I to je jeden z důvodů, proč je v roce 1968 znovu podmínečně propuštěn. Rok nato se poprvé žení. Jeho manželkou se stane Sheila Moranová. Manželství však není šťastné. Carignan je zasmušilý málomluvný člověk, který se vprostřed noci sebere, nasedne do auta a jezdí nazdařbůh až do ranních hodin. Ještě ten stejný rok je navíc opět zatčen, tentokrát za podezření z loupeže a za porušení podmínky. Je odsouzen na další rok ve vězení. To už Sheila nevydrží a zažádá o rozvod. U soudu navíc vypoví, že ji Carignan bil.

14. dubna 1972 se Carignan žení podruhé. Jeho manželkou se stává Alice Johnsonová, která má již dvě děti, syna Billyho (11 let) a dceru Georgii (14 let). Ta nakonec uteče za svým biologickým otcem, protože ji Carignan často bije a sexuálně ji obtěžuje.

 

Série útoků

27. července 1972 - V tento den zmizí Virginia Parkerová. Spekuluje se, že ji unesl Carignan, ale tento zločin mu nikdy nebyl dokázán.

15. října 1972 - Nález těla Laury Brockové (19 let) z Bellinghamu. Byla zavražděna několika údery do hlavy. Několik svědků později dosvědčilo, že ji viděli, jak nastupuje do Carignanova stříbrného náklaďáku.

1. května 1973 - Vražda Kathy Sue Millerové (15 let). Tato dívka odpověděla na Carignanův inzerát, ve kterém hledal zaměstnankyni do svého autoservisu, který měl v té době v pronájmu. Pak Kathy zmizela. Její tělo nalezli až dva chlapci o několik měsíců později v indiánské rezervaci na sever od města Everett ve státě Washington. Byla nahá, zabalená do plastové fólie. Carignan ji ubil kladivem, které na dívčině lebce zanechalo díry o velikosti mince. Policisté ze státu Washington znali Carignanovu minulost a i když proti němu neměli žádný důkaz, začali mu natolik znepříjemňovat život, že se Carignan musel i s rodinou přestěhovat do Minneapolis ve státě Minnesota.

28. června 1973 - Na autobusové zastávce je napadena Mary Townsendová (47 let). Carignan ji udeřil zezadu do hlavy, načež Mary upadla do bezvědomí. Když se probrala, seděla na sedadle spolujezdce v Carignanově jedoucím autě. Carignan se pokusil přinutit ji, aby ho ručně stimulovala, ale Mary se podařilo utéct tak, že vyskočila z jedoucího auta. O něco později je Carignan zatčen za napadení své manželky Alice, která mezitím zažádala o rozvod.

9. září 1973 - Carignan do svého auta nabere v Minneapolis stopařku. Tou je teprve 13letá Jewry Billingsová, která jede navštívit svého kamaráda. Jakmile byla dívka v autě, Carignan ji začal vyhrožovat kladivem a přinutil ji k orálnímu sexu, zatímco ji penetroval rukojetí kladiva. Pak dívku propustil. Pro Jewry to byl tak ponižující zážitek, že o tom několik měsíců mlčela.

10. srpna 1974 - Zmizení Eileen Hunleyové. S touto ženou začal Carignan chodit po rozvodu s Alice. Potkali se, když Eileen stopovala cestou do Minnesoty. Už v srpnu byl však jejich vztah v troskách a Eileen se rozhodla Carignana opustit. 5 týdnů po jejím zmizení bylo její tělo nalezeno v okrese Shelbourne. Eileen byla znásilněna větví od stromu a její hlava byla kladivem doslova rozbita na kaši. Jeden z policistů později poznamenal: "Byla to hrůza, vypadalo to, jako by jí explodovala hlava!"

8. září 1974 - Carignan nabere v Minneapolis další dvě stopařky, June Lynchovou (17 let) a Lisu Kingovou (16 let). Dívkám navíc nabídne peníze, když mu pomohou vyprostit auto, se kterým zapadl někde na venkově. Obě stopařky souhlasí. Když však zastaví za městem, Carignan začne bít June kladivem do hlavy. Lisa začne utíkat a volat o pomoc. To Carignana natolik vyděsí, že nechá nebohou June ležet u silnice, nasedne do auta a ujede. June se ze svých zranění naštěstí zotaví.

14. září 1974 - Gwen Burtonové se stane téměř osudným to, že se jí na parkovišti u obchodu Sears porouchá motor jejího auta. Carignan se nabídne, že ji sveze do servisu. Když však Gwen nastoupí do jeho auta, Carignan z ní strhá šaty a přidusí ji do bezvědomí. Pak ji znásilní rukojetí kladiva. Nakonec jí zasadí několik ran kladivem do hlavy. Pak autem zajede do pole, kde ženu vyhodí. Ta se ale jako zázrakem stačí doplazit na silnici, kde si jí všimne jeden z řidičů a odveze ji do nemocnice. Zde lékaři Gwen zachrání život.

18. září 1974 - Během stopování Sally Versoiová a  Diane Flynnová nastoupí do Carignanova auta. Ten opět použije trik s vyproštěním zapadlého auta. Po pár minutách jízdy Carignan přinutil dívky, pod pohrůžkou násilí, k orálnímu sexu. Obě dívky měly to obrovské štěstí, že Carignan musel natankovat benzín. Sally i Diane toho využily a podařilo se jim utéct.

20. září 1974 - Podobné štěstí nemá Kathy Schultzová (18 let). Ta tento den nedorazí do školy. Hned druhý den je její tělo nalezeno v kukuřičném poli 40 mil od Minneapolis. Dívka měla kladivem rozdrcenou hlavu.

 

Zatčení a trest

Po vraždě Kathy Schultzové byli policisté ze státu Minnesota v pilném kontaktu se svými kolegy z Washingtonu (což nebylo v té době obvyklé) a ti jim prozradili vše o Carignanově minulosti a o jejich podezření, že spáchal vraždu Kathy Sue Millerové v roce 1973. Během několika dnů Carignana identifikovali jak svědci, tak i přeživší ženy. Při domovní prohlídce v Carignanově bytě policie objevila mapu s 181 červenými značkami na různých místech v USA a v Kanadě. Některé z nich ukazovaly jen místa, kde se Carignan ucházel o zaměstnání nebo kde si koupil auto. Jiné značky však přesně ukazovaly místa, kde buďto zmizela některá z žen, nebo kde bylo nalezeno některé tělo.

Soud s Carignanem byl zahájen v únoru 1975 v případě napadení Gwen Burtonové. Carignan se cítil nevinný z důvodu šílenství. Sám u soudu uvedl: "Vše mi našeptával sám Bůh. Byl jsem nástrojem Božím a plnil jsem jen Jeho vůli. Ty vraždy, znásilnění a zohavení, to vše bylo součástí Jeho velkého plánu." Na porotu to nijak nezapůsobilo a shledala ho vinným. Carignan byl odsouzen k nejvyššímu možnému trestu ve státě Minnesota, tedy ke 40 letům ve vězení. Následovaly tyto rozsudky: 30 let za napadení Jewry Billingsové, 40 let za vraždu Eileen Hunleyové a dalších 40 let za vraždu Kathy Schultzové. Tyto rozsudky byly však už jen pouhou formalitou, protože ve státě Minnesota nesmí být žádný trestanec ve vězení déle než 40 let. Podle tohoto zákona měl být tedy Harvey Louis Carignan propuštěn v roce 2015. Podle seznamu vězňů ve vězení ve Stillwater v Minnesotě je však i dnes Carignan držen za jeho zdmi.

Celkový počet Carignanových obětí není dodnes jasný. I když je běžně uváděno, že zavraždil 5 žen, panuje podezření, že počet jeho obětí by se mohl vyšplhat až k číslu 18...

 

Zdroje: wikipedia.org, An Encyclopedia of Modern Serial Killers - Hunting Humans

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 11
Celkem: 1060538
Měsíc: 12097
Den: 405