Jdi na obsah Jdi na menu
 


Howard Arthur Allen

article preview

(USA)

 

Howard Arthur Allen se narodil 10. února 1949 v Indianapolisu (stát Indiana). Pocházel z chudé dysfunkční rodiny, jeho rodiče se rozvedli, když byl ještě malé dítě. Sám Allen trpěl mentální retardací, díky čemuž se mu dostalo jen minimálního vzdělání. Podle některých zdrojů mu byla také diagnostikována hraniční porucha osobnosti. Allen nikdy neopustil své rodné město. Platí to i o vraždách, které spáchal. Ke všem došlo v Indianapolisu, v těsné blízkosti Allenova bytu.

V srpnu 1974 se Allen vloupal do bytu Opal Cooperové (85 let). Ta byla bohužel v tu dobu doma a rozhodla se svůj majetek bránit. Allen ji proto ubil k smrti, načež z jejího bytu ukradl jen několik drobností. Těsně poté byl zatčen. Soud jej však uznal vinným z pouhého zabití a odsoudil jej k 21 letům vězení. V lednu 1985 byl Allen podmínečně propuštěn.

Allen si poté našel práci v myčce aut, po 2 letech se však vrátil ke své zločinecké kariéře. 18. května 1987 se vloupal do domu 73leté ženy, kterou se nejprve pokusil udusit polštářem. Když se mu to nepodařilo, začal ji zuřivě bít vším, co měl po ruce. Je téměř zázrak, že napadená žena tento útok přežila.

Stejné štěstí neměla Laverne Haleová (87 let). 20. května 1987 byla i ona napadena ve svém bytě a surově zbita. Paní Haleová byla převezena do nemocnice, kde svým zraněním o 9 dní později podlehla.

2. června 1987 se Allen vloupal do domu jednoho staršího muže. Ten měl to štěstí, že v té době nebyl doma. To Allena rozzuřilo. Svůj vztek se rozhodl vybít tím, že se pokusil podpálit dům.

Allenovou poslední obětí se stala Ernestine Griffinová (73 let), do jejíhož bytu se vloupal 14. července 1987. Allen jí nejprve rozbil o hlavu její vlastní topinkovač. Poté popadl velký řeznický nůž a uštědřil paní Griffinové osm bodných ran do hrudi. Následně z bytu ukradl 15 dolarů a fotoaparát.

Hned vedle bytu paní Griffinové sídlila zubní ordinace doktora Seamana. Ten uvedl, že mu zavražděná nedávno předtím řekla, že se u ní stavil jakýsi muž. Ten měl údajně zájem koupit auto, které doktor Seaman v té době prodával. Paní Griffinová muži řekla, aby jí na lístek napsal své jméno a telefonní číslo. Tento lístek byl poté nalezen v bytě paní Griffinové. Stálo na něm: "Howard Allen 545-4109". Policejní grafolog později uvedl, že se skutečně jedná o Allenovo písmo.

Přibližně ve stejné době se na policii obrátilo hned několik svědků, kteří uvedli, že 18. května 1987 viděli Allena vycházet z domu ženy, k jejímuž napadení došlo právě v tento den. Policie už dále neotálela a 4. srpna 1987 byl Allen zatčen.

Policie také vyslechla Allenova kolegu z práce. Ten uvedl, že v den, kdy byla zavražděna paní Griffinová, si Allen uložil do jeho skříňky fotoaparát. Podle sériového čísla policie zjistila, že se opravdu jedná o fotoaparát ukradený z bytu paní Griffinové.

Samotný Allen nejprve zapíral, že by paní Griffinovou vůbec znal. Později uvedl, že se opravdu zajímal o auto doktora Seamana. Přiznal i to, že paní Griffinovou udeřil pěstí, údajně proto, že jej urazila. Kategoricky však odmítal, že by byl zodpovědný za její vraždu. Během jednoho z posledních výslechů řekl: "Nepobodal jsem tu paní. Ale jestli jsem to opravdu udělal, tak asi potřebuju pomoc."

Soudní proces byl zahájen na jaře 1988. Allen nejprve čelil obvinění z útoku z 18. května 1987. Z něj byl uznán vinným a následně byl odsouzen k 88 letům vězení. Mnohem důležitější byl rozsudek v případě vraždy Ernestine Griffinové. I tentokrát byl Allen uznán vinným a 11. června 1988 byl odsouzen k trestu smrti pomocí smrtící injekce.

Dalších 25 let strávil Alen  v cele smrti a neustále se odvolával proti rozsudku. V roce 2013 mohl slavit. Odvolací soud přihlédl k jeho duševnímu zdraví a mentální retardaci a snížil mu trest na 60 let vězení s možností podmínečného propuštění v roce 2035. Toho se však Howard Arthur Allen nedožil. 5. června 2020 zemřel ve své cele ve věku 71 let.

Za vraždu Laverne Haleové nebyl Allen nikdy souzen. Podle policie je však nanejvýš pravděpodobné, že i tuto ženu má na svědomí právě on. Policisté rovněž uvedli, že Allen je dále podezřelý z 11 dalších vloupání do domů v Indianapolisu. Tato vloupání se však naštěstí obešla beze ztrát na lidských životech.

 

Zdroje: wikipedia.org, An Encyclopedia of Modern Serial Killers

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1060372
Měsíc: 12054
Den: 349