Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jack Unterweger

article preview

"Vrah z vídeňských lesů"

(Rakousko, Česká republika, USA)

 

Životopis

Narodil se 16. srpna 1951 jako Johann Unterweger v rakouském Steiemarku jako nechtěné dítě prostitutky. Otce nikdy nepoznal, ale obecně se míní, že jím byl americký voják. Matka se o něj odmítla starat a tak byl poslán ke svém dědečkovi, známému alkoholikovi. Základní školu vyšel v 7. třídě. Chtěl se vyučit číšníkem, ale ani tentokrát studium nedokončil. Velice brzy začal mít opletačky se zákonem. Od drobných krádeží až po napadení prostitutky v pouhých 16 letech. Byl zatčen i za to, že dělal pasáka mladé dívce, kterou donutil šlapat chodník. Vystřídal spoustu zaměstnání, nikde ale dlouho nevydržel.

 

První vražda a dopadení

V roce 1974 Unterweger společně s prostitutkou Barbarou Scholzovou nalákali do auta 18letou Margaret Schaeferovou. Tu pak odvezli do lesa, kde ji Unterweger spoutal a vyžadoval po dívce sex. Když ho odmítla, začal ji mlátit železnou tyčí. Nakonec ji uškrtil její vlastní podprsenkou a její bezvládné tělo přikryl listím. Policie Unterwegera dopadla o rok později a v roce 1976 byl za vraždu odsouzen k doživotnímu vězení. Během výkonu trestu se Unterweger začal vzdělávat, dokonce začal psát poezii a romány, většinou své vlastní životopisy. Jeho literární činnost z něj pomalu ale jistě udělala celebritu. Jedna z jeho knih dokonce získala několik literárních cen. Veřejností byl Unterweger chápán jako ideální příklad napraveného hříšníka, kterého spasila láska k literatuře. Tomu napomohlo i několik rozhovorů do rakouského tisku. Pod tlakem veřejnosti a díky tomu, že byl sám vzorným vězněm, byl Unterweger 23. května 1990 propuštěn na svobodu.

 

Série vražd

15. září 1990 - v korytě Břežanského potoka na předměstí Prahy v Československu je nalezeno tělo Blanky Bočkové (29 let). Oběť ležela nahá na zádech s široce roztaženýma nohama. Kolem krku měla omotaný pár šedých punčoch a její tělo bylo zahrabané spadaným listím. Blanka byla té noci s přáteli na skleničce na Václavském náměstí. Kolem 23:45 její přátelé odešli, ona ale zůstala. Naposledy byla viděna, jak mluví s nějakým mužem kolem 40 let.

31. prosince 1990 - v lese blízko města Graz je turisty nalezeno tělo prostitutky Heidemarie Hammererové (31 let). I tentokrát byla oběť nalezena ležící na zádech a její tělo bylo zakryté listím a ostružiním. Oběť byla bosá, kus její spodničky byl nalezen v jejích ústech. I tato oběť byla uškrcena párem punčoch, znatelné otisky na zápěstích navíc naznačovaly, že byla před smrtí spoutána. Vše napovídalo tomu, že vrah svou oběť svlékl a pak znovu oblékl, načež ji táhl po lese. Na oblečení Heidemarie byla nalezena červená vlákna, která rozhodně nepocházela z jejího oblečení.

Leden 1991 - v poklidném lesíku poblíž Bregenzu je nalezeno tělo prostitutky Brunhilde Masserové. Tělo bylo již ve značném stádiu rozkladu, protože žena se pohřešovala už od října. Způsob smrti oběti byl prakticky totožný jako u předchozích obětí.

5. října 1991 - nález těla další prostitutky, 35leté Elfriede Schrempfové (respektive toho, co z jejího těla zbylo, pohřešovaná byla už od března). Jejím rodičům opakovaně volal neznámý muž, který tvrdil, že jejich dceru unesl.

Následovaly vraždy 4 vídeňských prostitutek - Silvie Zaglerové (23 let), Sabine Moitziové (25 let), Reginy Premové (32 let) a Karin Erogluové (25 let). Všechny oběti byly uškrceny kusy vlastního oblečení a pohozeny v lesích v okolí Vídně.

Na Unterwegera se během této doby několikrát obrátil tisk i rádia, aby se jako napravený vrah vyjádřil k nedávným vraždám prostitutek. Zájem médií si jistě velmi užíval. Jeho věhlas se přenesl i do zámoří, a tak byl pozván do Los Angeles, aby tam napsal článek pro místní časopis. Unterweger s radostí přijal. Po jeho příjezdu do Států došlo v okolí L.A. k vraždám tří prostitutek. Vrahův postup byl identický jako v případě rakouského sériového vraha. Jeho oběťmi se staly Shannon Exleyová ( 21 let), Irene Rodriguezová (31 let) a Sheri Ann Longová (26 let).

 

Zatčení a soud

Již během Unterwegerova řádění v Rakousku si jeden penzionovaný detektiv uvědomil, že tato série vražd se velice podobá vraždě, kterou kdysi sám vyšetřoval. Šlo o vraždu Margaret  Schaeferové. Svým kolegům dodal i jméno jejího vraha - Jack Unterweger. Policii rovněž neuniklo, že v momentě kdy Unterweger odcestoval do USA, vraždy v Rakousku náhle ustaly. Začalo pečlivé studování Unterwegerova pohybu v době rakouských vražd. Policisté zjistili, že byl velice často v místech, odkud prostitutky zmizely a několikrát byl ve společnosti vídeňských obětí i viděn. Když si po návratu do Rakouska Unterweger uvědomil, že je hlavním podezřelým, využil svou slávu k tomu, aby prostřednictvím rozhovorů v novinách zahájil křížovou výpravu proti rakouským policistům. Sám se stavěl do role oběti a osočoval policisty, že z něj udělali obětního beránka. Bohužel spousta lidí tomuto tvrzení uvěřila. Policisté konečně získali povolení k prohledání Unterwegerova BMW. Podařilo se nalézt několik vlasů, u kterých se ukázalo, že patřily Blance Bočkové, jeho pražské oběti. Následovala policejní prohlídka Unterwegerova domu ve Vídni. Během ní narazili na červený šátek, jehož vlákna se shodovala s vlákny nalezenými na oblečení Heidemarie Hammererové. Policisté kontaktovali své americké kolegy a brzy zjistili, že v USA došlo v době Unterwegerova pobytu k naprosto identickým vraždám prostitutek. V tu chvíli už Unterweger na nic nečekal a společně se svou přítelkyní Biancou Mrakovou zmizel přes Švýcarsko a Francii znovu do USA. Tím si ale moc nepomohl, protože 27. února 1992 byl zatčen v Miami na Floridě. Unterweger se pokusil utéct, následovala honička přes restauraci, ale nakonec byl chycen na nedalekém parkovišti. Když mu policisté nasazovali pouta, tak se Unterweger rozplakal.

Během prohlídky jeho apartmá v Malibu bylo nalezeno několik dalších důkazů, které ho spojovaly s vraždami v Kalifornii. Navíc policisté nalezli i jeho deník, ve kterém se svěřil, že chce zabít i svoji přítelkyni Mrakovou. Původně chtěl být souzen ve Státech, kde by byl obviněn "pouze" z vražd tří žen. Když si ale uvědomil, že by mu v USA hrozil trest smrti, sám zažádal o své vydání do Rakouska. Deportován do své rodné země byl 28. května 1992. Soud v Grazu byl zahájen v červnu 1994. I když svou vinu vehementně popíral, důkazy proti němu byly zdrcující. Byl uznán vinným z 9 vražd a odsouzen k doživotnímu vězení bez možnosti propuštění. 29. června 1994 se Jack Unterweger oběsil ve své cele na provaze, který si vyrobil z gumy od tepláků a tkaniček od bot. Použil k tomu stejný uzel, jakým škrtil své oběti.

 

Zdroje: wikipedia.org, The Crime & Investigation Network

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1057971
Měsíc: 12423
Den: 454